مجله گردشگری

پربازدیدترین‌ها
لینک های مفید

راهنمای کاشت و نگهداری گل آهار

Picture of به قلم زود نیوز
به قلم زود نیوز
سرفصل‌های مقاله


معرفی گل آهار یا زینیاس

گل آهار (Zinnias) از گیاهان یک ساله است که رشد بسیار سریعی دارد و گل های بزرگی هم تولید می کند. کاشت گل آهار، با رنگ های متنوعی که دارد، طیف زیبایی از رنگ ها را به باغ ارمغان می دهد. رایج ترین گل آهار، گل کوکب است که تا 90 سانتی متر رشد می کند. گل آهار در رنگ های فرمز، نارنجی، صورتی، زرد، بنفش، سفید می باشد.

از گل های رنگارنگ آهار برای تزیین حاشیه ها استفاده می شود. گل های آهار کوچکتر برای تزیین حاشیه ها و قرار دادن در گلدان ها مناسب تر هستند. گل آهار ظریف هم برای سبدهای آویز مناسب هستند. گل آهار برای درست کردن دسته گل بسیار مناسب هستند. گل آهار از زیباترین گل‌هایی است که برای کاشت در باغچه‌ها یا نماسازی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. از این گل به عنوان گل شاخه بریده هم می‌توان استفاده نمود.

گیاه شناسی گل آهار

آهار یک گل یکساله است و زادگاه آن مکزیک است ، برگ‌های پهن و دراز و نوک تیزی دارد برگ‌های گل آهار نسبتا خشن است. رنگ برگ‌ها کمی به خاکستری می‌زند این گونه زیبا دارای گونه‌های پا کوتاه و پابلند می‌باشد در هر دو مدل این گیاه گل‌ها به دو نوع گل درشت و گل ریز موجود است و تنوع زیادی در این گونه یافت می‌شود.

گلدهی این گیاه به علت رشد سریعی که دارد از زمان کاشت تا زمان گلدهی حدود 2 ماه زمان می‌برد گرمای تابستان گلدهی آن را متوقف نمی‌کند و مرتبآً در حال گلدهی می‌باشد این گونه گیاهی زیبا در تمام فصل تابستان و اوایل فصل پاییز گلدهی دارد.

گل

شرایط اکولوژیک مورد نیاز گل آهار

خاک:

این گیاه به خاکی نیاز دارد که زهکش مناسب داشته باشد. همچینین اگر مقداری کود دامی پوسیده به خاک اضافه شود، سبب بهبود خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک شده و رشد گیاه را بهبود می بخشد. به طور کلی این گیاه در خاک باغچه به راحتی رشد می کند.

آبیاری:

این گیاه خشکسالی و کم آبی را حتی در روزهای گرم سال تحمل می کند. این گیاه برای رشد مطلوب به رطوبت کافی نیاز دارد ولی باید توجه داشت که هوای بسیار مرطوب و شرجی، به گیاه لطمه می زند.

بیشتر بخوانید  اصول کشت و نگهداری آدنیوم (رز صحرایی)

دما:

گرمای بیش از حد هوا، گلدهی و قطر گل ها را کاهش می دهد و حتی می تواند منجر به توقف گلدهی نیز بشود. بنابراین در روزهای گرم تابستان باید بعد از ظهرها در تابستان باشند.

نور:

این گیاه نور مستقیم را دوست دارد . اگر نور کم باشد باعث رشد طولی گیاه و تولید ساقه هاب نازک و کاهش گلدهی می شود، تولید گل های کوچک و رنگ پریدگی می شود و اگر شدت نور بالا باشد باعث سوختگی برگها و ریزش گلها می شود.

گونه های مهم گل آهار

از گونه های این جنس می توان z.angustifolia , z. haageana , z.Mexicana با گل های کم پر ونیمه پرپر و z.elegans را نام برد. امروزه ارقام پا کوتاه و پا بلند به بازار عرضه شده که ارقام پا کوتاه آن بیشتر مورد توجه قرار گرفته است .

گل آهار

روش تکثیر گل آهار

تکثیر این گیاه با کشت بذر صورت می گیرد. به این منظور دو راه در نظر گرفته می شود:

1.نشاکاری: برای نشاکاری در مناطق سردسیر، بذر را در فروردین یا اردیبهشت ماه، در خزانه می کارند و بعد در تیر ماه نشاکاری انجام می گیرد. اما در مناطق گرمسیر، انتقال در اسفند ماه صورت می گیرد و باعث می شود در مقایسه با حالت قبلی، ارتفاع و انشعابات گیاه بیشتر شده و عملکرد گل و بذر افزایش یابد.

زمان انتقال نشا، در مرحله 3 تا 4 برگی است و اگر به تاخیر بیافتد، برگهای پایین ریزش پیدا کرده و گیاه ظاهر نامطلوبی پیدا می کند. این روش یک عیب دارد و آن هم زمان بر بودن و وقفه زیاد است. به همین دلیل اکثرا بذرها مستقیما در محیط اصلی کشت می شوند.

2. کشت مستقیم بذر: در این روش بذرها در اوایل بهار در زمین اصلی کشت می شوندو از آنجای که بذر مصرفی زیاد تر از حالت نشاکاری است پس حتما باید عمل تنک کردن در مرحله 2 تا 3 صورت گیرد. در غیر این صورت گیاه دچار خوابیدگی می شود.

شرایط نگهداری گل آهار

محل کاشت گل آهار باید در طول روز حداقل ۴ الی ۶ ساعت از تابش مستقیم نور خورشید برخوردار باشد ، باید مراقب بود که بهترین مکان برای کاشت گیاه مکانی است که در طول روز بیشتر از ۶ ساعت نور مستقیم خورشید بیشتر نتابد زیرا همانطور که نور کم باعث رشد ساقه ها و گلدهی کم خواهد شد.

بیشتر بخوانید  با نوک شکسته طوطیم چیکار کنم؟

آفتاب زیاد بخصوص در روز های گرم باعث کوچک ماندن گلها خواهدشد ، همچنین برای آبیاری گیاه نباید اجازه داد خاک به طور کامل خشک شود بخصوص در ایام تابستان با گرمی هوا و افزایش دما نیاز گیاه به آب بیشتر می شود ، البته نباید خاک گیاه همیشه غرق آب باشد که باعث پوسیدگی گیاه خواهد شد ، آبیاری در فواصل زمانی مناسب باعث گلدهی بهتر گیاه خواهد شد .

gol

گلدهی گل آهار

به علت رشد زیاد آهار, از زمان کاشت بذر تا گلدهی آن ۱٫۵ تا ۲ ماه طول می کشد .گرمای تابستان گلدهی آن را متوقف نکرده و مرتب گل های جدیدی را می توان روی ان مشاهده کرد. بدین ترتیب در تمام مدت تابستان و نیمی از پاییز گلدهی دارد.z.elegans روز کوتاه اختیاری است و در روز های کوتاه زودتر به گل می رودبهترین کیفیت گل اهار در روز های کوتاه اواخر تابستا ن بدست می آید.z. angustifolia نسبت به طول روز بی تفاوت است.

نگهداری پس از برداشت گل آهار

زمانی که آهار به منظور استفاده از گل بریده آن پرورش داده می شود باید پس از باز شدن کامل گل و در ساعت های خنک روز مانند صبح یا بعد از ظهر و زمانی که گیاهان عاری از رطوبت یا شبنم باشند برداشت شود. شاخه باید تا بیشترین طول برداشت شود اما تعداد گره کافی برای تولید دوباره گل بر روی گیاه باقی بماند.

از آهار می توان برای تولید گل خشک استفاده کرد که به علت تنوع در رنگ و شکل و اندازه گل این گیاه زیاد مورد توجه قرار گرفته است. به جز رنگ قرمز و تیره و رنگ سرخابی که به حالت نامطلوبی تغییر رنگ می دهند دیگر رنگ های آهار را به خوبی می توان خشک نمود.

آفات و بیماری های گل آهار

از بیماری های مهم آهار که کشت و کار آن را محدود می کند سفیدک پودری (Eryziphe cichoracearum) می باشد. بیشترین آلودگی در اواخرتابستان و اوایل پائیز رخ میدهد. استفاده از قارچ کش به صورت پیشگیرانه می تواند در کنترل آن مؤثر باشد. Z. angustifolia به سفیدک مقاوم است.

بیشتر بخوانید  سنگ خون چیست ؟ + عکس

قارچ های پینیوم و فیتوفتورا باعث پوسیدگی ریشه این گیاه شوند که علامت آن سیاه شدن ریشه و پایین ساقه است. در شرایط زه کشی نامطلوب همراه با آبیاری زیاد این حالت بیشتر اتفاق میافتد.

استفاده از قارچ کش های اتازول یا متالاکسیل در خاک یا محلول پاشی گیاه با Fosetyl-Al می تواند در کنترل بوته میری و پوسیدگی ریشه ناشی از این قارچ ها مؤثر باشد. فوزاریوم و رایزوکتونیا نیز می تواند باعث سیاه شدن ریشه و پایین ساقه و کاهش سبز شدن بذر، توقف رشد، زرد شدن، پژمردگی و مرگ گیاهان مسن تر شوند.

آهار

نکات کاربردی در رابطه با گل آهار

  • گل آهار به صورت یک ساله کاشته می شود. بذر آنرا در اردیبهشت ماه در خزانه می‌کارند و در تیر ماه آنرا نشا کار می‌کنند. این گل از گیاهانی است که بذر آن مستقیماً در محل اصلی یعنی حاشیه‌های گل‌کاری کاشته می‌شود و رشد آن بسیار زیاد است
  • مراقبت های بیشتر میتواند شامل وجین کردن، تنک کردن اطراف بوته، آبیاری منظم در روزهای گرم تابستان و احیاناً استفاده از یک کود مایع (ماهی یک بار) خواهد بود.
  • دما زیر ۱۵ درجه سانتی گراد گلدهی گل آهار را کم می کند. دما زیر ۱۰ درجه سانتی گراد هم برگ های آن را زرد می کند.
  • اگر پوسیدگی، قارچ، پژمردگی و سفیدک هایی مشاهده کردید باید آبیاری را کم کنید.
  • آفتاب بالای ۶ ساعت و دما بالا ۳۰ درجه سانتی گراد باعث کوچکی گل ها می شود.
  • بهترین حالت گلدهی آن اواخر تابستان است چرا که کم کم روز های کوتاه می شوند و این گیاه در واقع روز کوتاه اختیاری است.
  • زمان گل دهی آن از وسط تابستان- آخر تابستان/اوایل پاییز- وسط پاییز است.
  • این گیاه برای پروانه ها، زنبور ها، مرغ های مگس خوار جذاب است.
  • هرس کردن ساقه جوان گل آهار، کندن گل های خشک شده و حذف شاخه های جانبی، گلدهی را افزایش می دهد. حذف شاخه های بلند هم برای مرتبی گیاه خوب است.

separator line

بیشتر بخوانید:

روش های کاشت و نگهداری گل همیشه بهار

روش کاشت و پرورش گل آئونیوم

اصول کاشت و پرورش گیاه آپارتمانی ناندینا

separator line


ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید.
ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید.
نظرتون رو بنویسید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *