معرفی درختچه انار زینتی
انار زینتی با نام علمی Punica granatum nana”، که به گلنار معروف است؛ گیاهی بومی ایران و عراق، که یکی از گونه های پاکوتاه درخت انار با گلها و میوه های ریز زینتی می باشد. انار زینتی دارای گلهایی کم پر و پرپر که نوع پرپر آن میوه نمی دهد و با رنگهایی متنوع، گرم، آلویی و عنابی می باشد.
انار زینتی گلهایی به شکل زنگ، چهره ی جذاب درختچه ی زینتی انار را تداعی می کند.گلهای آن می تواند قرمز روشن یا صورتی و سفید باشد. انار زینتی به عنوان بونسا نیز پرورش داده می شود.
نیازهای اکولوژیک جهت نگهداری انار زینتی
اقلیم :برای مناطق گرم مناسب نیست.اما در بیشتر اقلیم های دیگر خوی طاقت می آورد.به گرمای کم به همان خوبی گرمای زیاد و رطوبت کم تحمل نشان میدهد و لذا برای مناطق خشک لم یزرع مناسب است.
میزان نور و دما :در آفتاب کامل بهترین نما را دارد.
خاک :خاک با زهکشی خوب را ترجیح می دهد.خاک فقیر را تحمل می کند،اما بهترین رشد را وقتی بروز می دهدکه،پیش از زمان کاشت،مقداری مواد آلی به خاک افزوده شود.
طرز کاشت و پرورش انار زینتی
تکثیر:از طریق قلمه های نیمه خشبی برگرفته در تابستان یا اوایل پاییز،یا قلمه های خشبی برگرفته از چوبهای در حال خواب زمستانه تکثیر می شود.
آبیاری:درختچه ی انار خشکی را تحمل می کند،اما اگر گهگاه در هوای داغ و خشک عمیقاً آبیاری شود نشو و نمای بهتری خواهد داشت.
کوددهی:در اواخر زمستان غذای کامل گیاهی به خاک بدهید.
مشکلات انار زینتی :این گیاه از لحاظ آفت حشره ای و بیماری مشکل خاصی ندارد.
گل دهی انار زینتی: از اواخر بها تا سراسر تابستان.
میوه: میوه ی خوشمزه و زیبای انار از اواخر تابستان تا اوایل زمستان بر درخت دیده می شود،که قابل خوردن نیز هستند.
هرس(پیرایش) انار زینتی : برای اینکه شکل خاصی به درختچه ی انار بدهید و برای حفظ رشد متراکم درختچه،در اواخر زمستان یا اوایل بهار آن را هرس کنید.
روش تکثیر انار زینتی
از طریق قلمه های نیمه خشبی برگرفته در تابستان یا اوایل پاییزیا قلمهای خشبی برگرفته از چوبهای در حال خواب زمستانه تکثیر می شود.
نحوه کاشت بذر انار زینتی
ابتدا بذرها را ۲۴ ساعت درون آب ولرم خیس کنید و در این مدت ۲ مرتبه آب را تعویض کنید تا آب نگندد. بهترین و مناسب ترین خاک برای جوانه زنی بذرها به خصوص بذر گیاهان خاص و کمیاب ترکیبی از پیت ماس و خاک کوکوپیت است چون این خاک رطوبت را برای جوانه زدن بذرها به خوبی در خود نگه می دارد.
ترکیب خاک برای کاشت بذر انواع گیاهان f1 و خاص و کمیاب : ( ۳۰ درصد کوکوپیت + ۵۰ درصد پیت ماس + ۲۰ درصد پرلیت) البته از کوکوپیت خالی هم میتوانید استفاده کنید اما رشد بذرها خیلی به کندی و ضعیف صورت میگیرد برای تامین مواد مغذی جوانه ها بهتر است مقداری پیت ماس و یا اگر پیت ماس نداشتین از مقداری کود دامی یا ورمی کومپوست استفاده نمائید.
ابتدا باید خزانه ای آماده کنید تا بذرها در آن کاشته شوند و هیچوقت بذرها را مستقیم در گلدان اصلی نکارید. برای خزانه گرفتن گلدانی با دهنه بزرگ اما ارتفاع کم تهیه کنید و درون آن خاکی که ترکیب نموده اید را بریزید و آبیاری کنید تا خاک خوب خیس شود چون بعداز پاشیدن بذرها نمی توانید خوب آبیاری کنید.
حالا بذرها را به فاصله ۲ الی ۳ سانتیمتر بر روی خاک بپاشید ، لایه خیلی نازکی از خاک ترکیبی که درست کردین را روی بذرها بریزید مقدار ریختن خاک بر روی بذرها به اندازه بذر شما بستگی اگر بذرها ریز باشند مثل بذر حسن یوسف باید لایه خیلی نازکی بر روی بذرها بریزید و کاملا روی بذر را نپوشانید چون بذرهای ریز زود پوسیده می شوند و اگر بذرها متوسط هستند حدود نیم سانت و اگر بذرها بزرگ هستند با توجه به اندازه بذر باید خاک طوری باشد که خاک روی بذر را خوب بپوشاند.
حالا مجدد به آن آب بدهید اگر بذرها ریز هستند آب اسپره کنید چون آبیاری به غیر از اسپره کردن باعث جابجایی بذرها میشود. او اگر بذرها درشت هستند به آرامی آب بدهید. سپس روی گلدان نایلون فریزر بکشید به طوری که هوا خارج نشود این کار باعث حفظ رطوبت و گرما میشود که عمل جوانه زنی به راحتی صورت می گیرد.
وقتی جوانه ها از خاک بیرون زدند نایلون را از روی گلدان بردارید و وقتی چهار یا شش برگ در آوردن آنها را از خزانه در بیاورد و در زمین یا گلدان اصلی با خاکی غنی به صورت جدا گانه بکارید. دمای مناسب برای جوانه زنی اکثر بذرها ۱۸ الی ۲۵ درجه می باشد .
مراقبت از انار زینتی
مرتبا به درخت انار خود آب بدهید تا خاک آن مرطوب باشد اما دقت کنید که خاک نباید خیس بماند. تا جایی به درخت آب بدهید که از سوراخ زیر گلدان خارج شده و وارد زیر گلدانی شود. سپس بگذارید خاک کمی خشک شود و سپس دوباره به آن آب بدهید. هرگز نگذارید خاک گیاه کاملا خشک شود.
در بهار و تابستان هر یک هفته در میان به گیاه کود همه منظوره بدهید. کود را پیش از مصرف رقیق کنید تا غلظت آن به نصف برسد.
هنگامی که گیاه دچار تنگی ریشه شد و فضا برای ریشه کوچک بود، برای تعویض گلدان اقدام کنید. برای این کار درخت انار را به گلدانی با یک سایز بزرگتر منتقل کنید. پیش از این مرحله گلدان انار را عوض نکنید.
در اوایل بهار درخت انار خود را هرس کنید. هر گونه شاخه و برگ مرده را قطع کنید و جدا کنید تا جایی که درخت به شکل دلخواهتان در بیاید و از حالت وحشی خارج شود. گهگاهی نوک شاخه های جدید را بچینید تا گیاهتان پر و انبوه شود.
رسیدگی به گلدان انار زینتی
درخت انار خانگی هر روز حداقل به چهار تا شش ساعت روشنایی روز نیاز دارد. در صورتی که نمی توانید این منبع نور را به صورت طبیعی تامین کنید، باید با مهتابی یا منابع دیگر نور مصنوعی مانند چراغ رشد (گرو لایت) آن را تامین کنید.
اگر در زمستان هوای داخل خانه تان خشک است، گلدان انار را در ظرف حاوی شن مرطوب بگذارید اما حواستان باشد ته گلدان در آب قرار نگیرد. خاک را کمی خشک نگه دارید و مراقب باشید در ماههای زمستانی بیش از حد به گیاه آب ندهید.
بیشتر بخوانید:
راهنمای کاشت و تکثیر گل ستاره ای
فوت و فن کاشت و نگهداری گل زنجبیلی
فوت و فن کاشت و تکثیر گل یلدا