دیگر امکان توافق با ایران در مورد مسائل خارج از برنامه هسته ای این کشور وجود ندارد



رسانه‌های آمریکایی گزارش دادند که مقامات دولت جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا تقریباً در محافل خصوصی اعتراف کرده‌اند که توافق با ایران در مورد موضوعاتی که به برنامه هسته‌ای وی تعلق ندارد، دیگر امکان‌پذیر نیست.

به گزارش فارس، سایت روزنامه پولیتیکو با اشاره به منابع آگاه از گزارش های پشت درهای بسته ارائه شده به کنگره درباره مذاکرات بریم، نوشت که اعضای تیم مذاکره کننده آمریکایی در خلوت خود به چنین چیزی اعتراف کرده اند.

گروهی از جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها در سنای آمریکا روز چهارشنبه قطعنامه‌ای غیرالزام‌آور را به تصویب رساندند که در آن از دولت بایدن خواستند به مسائلی خارج از مسائل هسته‌ای، از جمله فعالیت‌های منطقه‌ای و برنامه موشکی ایران رسیدگی کند.

پولتیکو پذیرش این قطعنامه را «نخستین هشدار» کنگره به دولت بایدن به دلیل توافق هسته ای با ایران توصیف کرد. اگرچه این قطعنامه الزام آور نیست، اما حامل پیامی نمادین از سوی قانونگذاران آمریکایی است که هر توافق هسته ای جدید با ایران باید قوی تر از توافقی باشد که در سال 2015 حاصل شد.

«رابرت منندز، رئیس کمیته روابط خارجی سنا، درباره این قطعنامه به پولیتیکا گفت.[تصویب این قطعنامه]این نشان دهنده احساسات ما در مورد وضعیتمان با ایران و نگرانی سناتورها در مورد مسیر ایران به سمت تسلیحات است.

در سال های اخیر کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی ایران را به تعقیب اهداف نظامی در برنامه هسته ای خود متهم کرده اند. ایران به شدت این اتهامات را رد کرده است.

ایران خاطرنشان می کند که به عنوان یکی از امضاکنندگان معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای (NPT) و یکی از اعضای آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دارد فناوری هسته ای را برای مقاصد صلح آمیز تهیه کند.

بیشتر بخوانید  زمان آغاز سومین مرحله طرح فجرانه + جزئیات

علاوه بر این، بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) چندین بار از تاسیسات هسته‌ای ایران بازدید کردند، اما هیچ مدرکی مبنی بر انحراف برنامه انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز این کشور از اهداف نظامی پیدا نکردند.

علاوه بر این، ایران در سال 2015 با کشورهای موسوم به 1+5 برای حل تنش ها بر سر برنامه هسته ای خود به توافق رسید. علیرغم شناخت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مبنی بر اینکه ایران به تمام تعهدات خود احترام می‌گذارد، دولت آمریکا در ماه می ۲۰۱۶ به‌طور یکجانبه از این توافق خارج شد.

کوری بروکر، نماینده دموکرات نیوجرسی در مجلس سنا که در حمایت از این قطعنامه صحبت کرد، گفت: ما خواهان یک توافق طولانی تر و قوی تر هستیم. من خواستار بهترین توافق ممکن هستم که منجر به امنیت منطقه شود و از دستیابی ایران به سلاح هسته ای جلوگیری کند.

کریس مورفی، سناتور طرفدار برمه که در نشست روز چهارشنبه به این قطعنامه رای منفی داد، به پولیتیکو گفت: «ایران تنها چند هفته تا داشتن مواد هسته ای کافی برای ساخت سلاح هسته ای فاصله دارد. سلب امکان دستیابی به توافق هسته ای از این دولت نه تنها احمقانه، بلکه کاملا خطرناک است. ما نباید تا چهار سال دیگر از این سیاست شکست خورده در قبال ایران حمایت کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه به پولیتیکا گفت که بایدن به دنبال بازگشت به شورای امنیت است. وی گفت: «هیچ چیز در توافق هسته‌ای عزم ما را برای مخالفت با حمایت ایران از تروریسم و ​​برنامه موشکی آن کم نخواهد کرد».

مذاکرات برای لغو تحریم ها در وین چند ماه است که متوقف شده است. دولت آمریکا از آغاز مذاکرات بارها به جای پیشنهاد ابتکار عملی برای بهبود مذاکرات، تلاش کرده است تا طرف های مختلف را به کندی و مانع تراشی در مذاکرات متهم کند.

بیشتر بخوانید  تجدیدنظر در حقوق کارگران در دستور کار نیست | افزایش حقوق کارگران سالی یکبار صورت میگیرد

یکی از دلایل عدم موفقیت طرف های آمریکایی در انجام اقدامات لازم در مذاکرات وین، مخالفت اعضای کنگره با سیاست دولت بایدن در خصوص برجام بود. یکی از انتقادات این گروه از نمایندگان آمریکا این است که برجام به همه حوزه های مناقشه آمریکا با ایران از جمله فعالیت های منطقه ای و برنامه موشکی ایران نمی پردازد.

دیدگاهتان را بنویسید