به گزارش سلام نو به نقل از تسنیم، یکی از اعضای هیئت علمی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران به تشریح دلایل افزایش قیمت دارو در کشور پرداخت و از تصمیمات اشتباه وزارت بهداشت در زمینه واردات و پوشش دارو انتقاد کرد. بیمه
گرانی دارو این روزها به یکی از چالش های اصلی نظام سلامت تبدیل شده است.
بازدید از یک داروخانه در تهران نشان از نارضایتی مردم از گرانی داروها دارد. بیمار می گوید: «برای 5 قلم داروی تجویز شده از جمله برخی داروهای ضد ویروسی و آنتی بیوتیکی 478 هزار تومان پرداخت کردم و سهم بیمه از این مبلغ تنها 43 هزار تومان (کمتر از 10 درصد) بود.
یکی دیگر از بیماران با گلایه از گرانی ناگهانی داروها، عملکرد بد بیمه ها را در پوشش قیمت ها عنوان کرد و گفت: هزار تومان حساب شده است.
برخی از بیماران نیز می گویند که گاهی به دلایل مختلف مانند قطع شدن سیستم نسخه الکترونیکی باید دارو را رایگان بدهند.
دکتر سید حمید خویی، عضو هیئت علمی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت وگو با تسنیم، درباره افزایش قیمت دارو در کشور اظهار داشت: گرانی به معنای داشتن قیمت یا ارزش بالاتر از قیمت واقعی یا طبیعی است. قیمت دارو در ایران طبیعی است و پدیده قاچاق معکوس دارو موید آن است. اما قیمت داروها در کشور رو به افزایش است و به قیمت واقعی نزدیک می شود، اما این افزایش باعث نگرانی مردم شده است. این خوب نیست.
به گفته وی، در سال های اخیر مردم با افزایش قیمت داروها دست و پنجه نرم می کنند، در حالی که برخورداری از سلامت مردم حق مردم است و تامین سلامت وظیفه دولت است و مردم از آن رنج می برند. آی تی. رشد قیمت؛ به نوعی این بخشی از مسئولیت دولت است که از مسئولیت خود دست بکشد.
خویی خاطرنشان کرد: در سالهای اخیر تحت شدیدترین و بیسابقهترین تحریمها علیه کشورمان بودهایم که نتیجه آن کاهش منابع ارزی بوده که منجر به کاهش شدید هزینههای تامین مالی داروها شده است. طبیعی است که وقتی ارز ارزان (دولتی) به تولیدکننده یا واردکننده داده می شود، با تغییر سیاست ارزی (با نصف کردن ارز دولتی) قیمت دارو کاهش می یابد و این قیمت افزایش می یابد.
وی افزایش هزینه های تولید دارو از جمله افزایش دستمزد کارگران، افزایش قیمت مواد بسته بندی را از دیگر دلایل افزایش قیمت داروها عنوان و خاطرنشان کرد: دولت بسیاری از مسئولیت های خود را برای تامین دارو به مردم و در نتیجه افزایش فشار مالی بر مردم و افزایش قیمت داروها بر عهده گرفته است. بیماران .
چرا قیمت دارو برای مردم حساس تر است؟
موضوع دیگری که این روزها به یکی از چالش های بیماران تبدیل شده است، مشکل دسترسی به داروهای مارک دار و خارجی و یا عدم بیمه آنهاست. وزارت بهداشت بارها از پزشکان خواسته است که داروهای ایرانی را به صورت نسخه ای تجویز کنند، اما به دلایل مختلف همچنان شاهد نسخه هایی برای داروهای وارداتی در آن نسخه هایی هستیم که یا در بازار دارویی نیستند و یا تحت پوشش بیمه نیستند.
«در بحث دارو یک نکته بسیار مهم وجود دارد که مصرف کننده تعیین کننده نیست. در مقایسه داروها با سایر کالاها، میتوان به این مثال اشاره کرد که مردی برای خرید مواد غذایی به فروشگاه رفته و خودش تصمیم میگیرد چقدر غذا بخرد و آیا پولی برای خرید آن ندارد یا خیر. «هزینه کمتری دارد، اما پزشک و درمانگر است که تصمیم میگیرد هنگام خرید دارو چه مقدار و چه مارکی از دارو مصرف کند.
سیاست اشتباه وزارت بهداشت به دلیل افزایش قیمت داروهای خارجی
عوامل متعددی در تجویز داروها دخیل هستند. برخی از پزشکان مارک های خاصی را برای کیفیت بالاتر تجویز می کنند. وجود رابطه مالی بین تولیدکننده یا واردکننده دارو و پزشک نیز بر تجویز دارو تأثیر می گذارد به عنوان مثال ممکن است برخی شرکت های داروسازی پزشکان را به تجویز یک برند خاص تشویق کنند که ممکن است بر تصمیم پزشکان برای تجویز دارو تأثیر بگذارد.
خویی گفت: وزارت بهداشت تصمیم گرفته است قیمت داروهای وارداتی را آزاد کند یا داروهای مارک دار را از بیمه خارج کند. در حالی که انتخاب برند و نوع دارو بر عهده بیمار نیست. لازم به ذکر است که آیا دارو باید در داخل کشور موجود و مصرف شود یا خیر. فرار از بیمه این داروها بیهوده است. طی سالیان گذشته داروهای بدون نسخه از بیمه خارج شده اند که این سیاست اشتباهی است. زیرا اگر برخی داروها توسط پزشکان و بیماران تجویز شود، باید آن را مصرف کنند; «این داروها نیز باید تحت پوشش بیمه قرار گیرند.
عدم مدیریت صحیح مصرف مواد مخدر در کشور
به گفته وی، عدم برنامه ریزی های کوتاه مدت و بلندمدت در حوزه عرضه دارو بر موضوع دسترسی مردم به مواد مخدر و اینکه آیا مدیریت مصرف دارو در کشور به درستی انجام نمی شود، تاثیر می گذارد. حتی اگر ارز ارجح در صنعت دارو دوام بیاورد، باز هم در شرایط بدی خواهیم بود که دارو و تجهیزات پزشکی به مهم ترین عامل توزیع فقر در جامعه تبدیل می شود.