علل افزایش اوره در خون و اسید اوریک
اگر اسید اوریک خون شما بالا است، با توجه به توصیه یک متخصص تغذیه، می توانید با درمان دارویی به پزشک خود کمک کنید تا اسید اوریک خون شما را کاهش دهد یا می توانید غذاهای زیادی را که فکر می کردید برای شما ممنوع است، مصرف کنید. مقدار زیادی برای رژیم غذایی شما دلگرم کننده با تکنیک های مدرنی که از اوره خون می آید آشنا شوید.
مقدمه ای بر اسید اوریک
اوره از آمونیاک در کبد تولید می شود، به این معنی که کبد یون آمونیوم را که بسیار سمی است، می گیرد و برای سم زدایی به اوره تبدیل می کند. آمونیاک از طریق متابولیسم پروتئین در بدن به دست می آید. مقدار اوره خون از یک طرف به رژیم غذایی و از طرف دیگر به وضعیت عملکرد کلیه (یعنی حجم تولید و دفع) مربوط می شود، بنابراین رژیم های غذایی پر پروتئین باعث افزایش اوره می شود.
پروتئین ها نباید پروتئین های رژیمی باشند، بلکه می توانند پروتئین های خود بدن باشند. به عنوان مثال، هنگامی که التهاب بافت ها وجود دارد و کاتابولیسم زیاد است یا خونریزی گوارشی (مانند خونریزی در معده) وجود دارد، اوره افزایش می یابد. خیر، زیرا در صورت افزایش مصرف پروتئین یا افزایش کاتابولیسم، مقدار آن افزایش می یابد.
اگر خون کافی به کلیه ها نرسد، حتی اگر کلیه ها سالم باشند (مثلاً افت فشار خون (افزایش اوره در خون))، این وضعیت در افراد مبتلا به نارسایی قلبی، سوختگی (به دلیل کم آبی) و نارسایی قلبی نیز مشاهده می شود. اوره در خون (GFR مقدار خونی است که وارد کلیه می شود) یا سرعت تصفیه گلومرول ها.
یکی دیگر از دلایل اوره بالا، عملکرد ضعیف کبد و کلیه است
اسید اوریک ماده ای سمی است که از تجزیه پروتئین ها در بافت های بدن تولید می شود و از طریق جریان خون از طریق کلیه ها دفع می شود. افزایش اوره در بدن باعث اورمی می شود که بسیار خطرناک است (اوره در کبد از ترکیب آمونیاک و دی اکسید کربن ساخته می شود) و مقدار زیاد آن در خون در صورت درد در مفاصل باعث نقرس می شود. روی انگشت شست پا
بهتر است سطح اسید اوریک را آزمایش کنید و سطح طبیعی آنها را اندازه گیری کنید تا مطمئن شوید. این آزمایش با گرفتن مقدار کمی خون در آزمایشگاه و قرار دادن آن در دستگاه سانتریفیوژ و جداسازی سرم از خون و آزمایش اسید اوریک از سرم و تعیین مقدار آن انجام می شود.
چگونه برای آزمون آماده شویم؟
- چهار ساعت قبل از خونگیری ناشتا باشید.
- حداقل دو ساعت قبل از آزمایش هیچ دارویی مصرف نکنید.
- اگر به دارو نیاز دارید، همچنان باید به طور موقت آن را قطع کنید.
- از مصرف آسپرین، اسید اسکوربیک خودداری کنید. کافئین و الکل و داروهای تقویت کننده اسید اوریک مانند سیس پلاتین، دیازوکساید و دیورتیک ها مانند اپی نفرین، اتامبوتول، لوودوپا، متیل دوپا، اسید نیکوتینیک، فنوتیازین و تئوفیلین.
- از مصرف داروهای کاهش دهنده اسید اوریک مانند آلوپورینول، آزاتیوپرین، کلوفیبرات، کورتیکواستروئیدها، استرون، قند، مانیتول، پروبنسید، وارفارین و در نهایت متابولیسم پروتئین مانند پورین ها (پورین ها) که DNA و RNA را تشکیل می دهند، خودداری کنید.
- بیشتر اسید اوریک تولید شده در بدن توسط کلیه ها دفع می شود و این افزایش زمانی اتفاق می افتد که مقدار زیادی پروتئین خورده شود یا کلیه ها با وجود مصرف مقدار مناسب پروتئین قادر به دفع اسید اوریک نباشند.
- مقدار طبیعی اسید اوریک 3-7 میلی گرم در 100 سانتی متر مکعب دسی لیتر خون است. این اندازه و اندازه گیری ممکن است در آزمایشگاه ها متفاوت باشد. این تفاوت به دلیل انواع داروها و نحوه اندازه گیری آنهاست اما در هر صورت مقدار نرمال در کنار آن نوشته شده است.
دلایل افزایش اسید اوریک
- پورین زیاد بخورید
- التهاب بافت کلیه
- دیابت
- اسیدیته خون
- نارسایی غده پاراتیروئید
- نقرس
- لوسمی (افزایش گلبول های سفید خون)
- بارداری (بارداری سمی)
- افزایش بیش از حد پلاکت ها در خون
- 11- ورزش یا فعالیت زیاد، ظرفیت زیاد بدن و اسید اوریک بیش از حد به دلیل متابولیسم خارج از توانایی بدن برای دفع
علل کاهش اسید اوریک
- سندرم فانکلیس این سندرم یک نوع بیماری خونی با علائم: ادرار تیره، ضربان قلب سریع، ادرار زیاد، وجود هموگلوبین در ادرار، زردی و افزایش غیرمستقیم بیلی روبین است.
- بیماری ویلسون یک بیماری ارثی است که در اثر افزایش یون مس در بدن ایجاد می شود. یون های مس در چشم ها و کلیه ها جمع می شوند و باعث مرگ اندام ها می شوند. با عوارض کبدی و عصبی، این بیماری در سیسیل و ایتالیا شایع تر است.
- STIDH این سندرم بیماری است که در آن بدن هورمون ادراری را افزایش می دهد و باعث رقیق شدن ادرار و تجمع آب در بدن همراه با کاهش اختلال سدیم و الکترولیت های سرم در بدن می شود. در کودکان نیز مشاهده شده است که علائم آن افزایش وزن، کاهش اشتها، حالت تهوع و ضعف و سردرد است.
- نقرس یک آرتریت تهاجمی است که در اثر اختلال در متابولیسم اسید اوریک، همراه با درد در مفاصل، به ویژه در مفاصل مچ پا، شست پا و مفصل زانو ایجاد می شود.
- همانطور که گفته شد، علت نقرس در درجه اول افزایش اسید اوریک و سپس ناتوانی کلیه ها در دفع اسید اوریک است، گاهی اوقات علت این اختلال متابولیک ناشناخته است و تشخیص علت اصلی کار آسانی نخواهد بود. به خصوص اگر بیماری های دیگری مانند دیابت مزمن، چاقی و کم خونی به دلیل تعداد گلبول های قرمز خون یا مصرف داروهایی که مانع از ترشح اسید اوریک می شوند وجود داشته باشد و باعث سکته های متعدد سلول های خونی در بدن شود که منجر به کبودی می شود. یا خونریزی زیر پوست.
نقرس چهار مرحله دارد
- شروع آن با کمردرد گذرا و بهبودی خود به خود همراه است
- وضعیت مزمن با درد شبانه
- محدودیت حرکت مفصل همراه با درد
- فاز حاد
مرحله حاد با علائم آرتریت شدید همراه است و یک یا چند مفصل را تحت تاثیر قرار می دهد. درد بیشتر در شب و هنگام خواب رخ می دهد و به دنبال آن گزگز و خراش روی سطح مفصل (به دلیل وجود کریستال های اسید اوریک و رسوب اورات سدیم در مفصل) همراه با علائم عفونت به شرح زیر است:
گرم شدن، قرمزی و تورم و نازک شدن پوست. حملات درد ممکن است پس از چند روز کمی بهبود یابد، اما دوباره برمیگردند و بدتر و طولانیتر میشوند. این عوارض بیشتر در مردان، زنان یائسه و کسانی که در سنین بالا مشروبات الکلی مصرف می کنند، دیده می شود.
علائم نقرس
این شامل درد است که به طور ناگهانی و اغلب به شکل شکستگی شروع می شود و یک یا چند مفصل را تحت تاثیر قرار می دهد. به عنوان مثال: لگن، زانو، مچ پا، مفصل شانه، مچ دست و گاهی مفاصل دیگر. اما ابتدا از انگشت پا و زانو و سپس در مچ پا و سپس در سایر مفاصل شروع می شود و در موارد شدید با علائم عفونت و گاهی تب همراه است.
تشخیص افزایش اوره در خون
- بررسی و بررسی دقیق
- آزمایش مایع مفصلی
- اندازه گیری اسید اوریک در خون
- رادیوگرافی مفاصل (که ممکن است طبیعی باشد)
- در صورت لزوم بیوپسی مفصل
درمان هیپراوریسمی
هدف از درمان ابتدا کاهش درد و تورم است که باید با کاهش اسید اوریک خون انجام شود، سپس عوارض مفاصل اصلاح شود و از آسیب احتمالی کلیه جلوگیری شود.
یکی از داروهای انتخابی کلی شیسین است که در کاهش درد و تورم موثر است و پس از 12 ساعت اثر آن شروع شده و در عرض 48 ساعت علائم ظاهر می شود. داروی دیگر آلوپورنل است که برای جلوگیری از حملات بیشتر درد تجویز می شود.
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) نیز به بهبود سریع فرم حاد کمک می کنند. کورتیکواستروئیدها نیز موثر هستند. گاهی اوقات ممکن است برای تسکین تورم مفاصل و جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه کدئین یا سایر مسکن ها برای تسکین درد و جلوگیری از افزایش مایع داخلی مفصل، تزریق داخل مفصلی لازم باشد.
رژیم غذایی مناسب پورین (پروتئین) توصیه می شود. مانند اجتناب از خوردن زیاد گوشت، آبجو، شراب و ماهی های مختلف که سرشار از پورین هستند.
در صورت درمان ناقص، احتمال تشکیل سنگ های اوراتی در کلیه ها زیاد است.
1- تخم مرغ حاوی مقدار کمی پورین است. یعنی اسید اوریک فشار خون را زیاد افزایش نمی دهد اما درد نقرس را گیج می کند.
مطالعات نشان داده است که میزان درد ناشی از نقرس ارتباط مستقیمی با اسیدیته غذا دارد. به عبارت دیگر، هر چه اسیدیته غذا بیشتر باشد، درد بیمار بیشتر می شود. . بنابراین به بیماران توصیه می شود مصرف تخم مرغ را محدود کرده و فقط از سفیده تخم مرغ استفاده کنند. همچنین تخم مرغ اردک، بلدرچین، بوقلمون و غاز اسیدیتر از تخممرغ هستند، بنابراین در صورت لزوم برای مبتلایان به نقرس بهتر از سایر تخم مرغها است و خوردن آنها توصیه میشود.
از غذاهای غنی از پورین خودداری کنید. این غذاها اسید اوریک زیادی در بدن تولید می کنند و نقرس را بدتر می کنند.معمولا غذاهای غنی از پروتئین حاوی مقدار زیادی پورین نیز هستند مانند گوشت قرمز، غذاهای دریایی (ماهی، میگو…)، اندام های داخلی مانند کله پاچه، مغز، جگر و گوشت بره و طیور . .
غذاهای دارای پورین متوسط (مانند مارچوبه، گل کلم، اسفناج، ریواس، لوبیا، قارچ و عدس) را محدود کنید.
از مصرف چربی زیاد خودداری کنید (بیش از 30 درصد انرژی روزانه از چربی)؛ زیرا چربی بیش از حد مانع از دفع اسید اوریک می شود و در نتیجه حملات و درد نقرس را افزایش می دهد.
6- مصرف گوجه فرنگی، فرآورده های گوجه فرنگی، توت فرنگی و زرده تخم مرغ را محدود کنید. زیرا این مواد باعث اسیدیته خون می شوند. این عامل به تشکیل کریستال های اورات کمک می کند و حملات نقرس را تشدید می کند.
7- حداقل 8 لیوان آب در روز بنوشید. از آنجایی که آب به دفع اسید اوریک از بدن کمک می کند، از تشکیل سنگ کلیه جلوگیری می کند، حملات نقرس را کاهش می دهد، از خشکی مفاصل جلوگیری می کند و به کاهش وزن کمک می کند.
8- ورزش کنید. ورزش مداوم و ملایم برای بیماران مبتلا به نقرس توصیه می شود. سه ساعت در هفته برای نیم ساعت ورزش یا پیاده روی بسیار راحت است. ورزش های سنگین و شدید می توانند اسید اوریک را افزایش دهند، بنابراین بیماران مبتلا به نقرس نباید ورزش های سنگین انجام دهند. شنا یکی از بهترین ورزش ها برای این بیماران است.
9- به یاد داشته باشید که الکل علاوه بر مضرات فراوان برای کبد، مغز و کلیه ها، از دفع اسید اوریک از طریق کلیه ها نیز جلوگیری می کند که نقرس را بدتر می کند.
10- اگر چاق یا چاق هستید سعی کنید زیر نظر متخصص تغذیه به آرامی وزن کم کنید زیرا رژیم های سخت و فشرده باعث افزایش اسید اوریک در خون می شود. به خاطر داشته باشید که چاقی خود باعث افزایش اسید اوریک در خون می شود. بنابراین به جرات می توان گفت ورزش و تغذیه مناسب می تواند از عوارض جدی نقرس جلوگیری کند.
11- روزی مقداری آلبالو بخورید. این میوه نقش مهمی در تسکین درد و حملات نقرس دارد، بنابراین مصرف 250 گرم از این میوه در روز می تواند سطح اسید اوریک خون را کاهش داده و حملات نقرس را کاهش دهد. علاوه بر این، گیلاس منبع خوبی از آنتوسیانین ها و فلاونوئیدها است که به مفاصل کمک می کند.
12- محلول بسیار رقیق سرکه سیب، محلولی که به شما کمک می کند تا بعد از دو روز از مصرف این محلول کمتر احساس درد و سوزن سوزن شدن کنید. برای این منظور دو قاشق چایخوری سرکه سیب را در 450 سی سی آب اضافه کنید و این محلول را سه بار در روز همراه غذا میل کنید. علاوه بر این در صورت تمایل می توانید دو قاشق چایخوری عسل نیز به این محلول اضافه کنید اما مصرف عسل به بیماران دیابتی توصیه نمی شود.
گردآوری شده توسط مجله اینترنتی تشویق
مرجان امینی