دشت لاله واژگون الیگودرز به عنوان بزرگترین دشت لاله واژگون جهان یکی از مناظر دیدنی این شهرستان است که هر بیننده ای را مجذوب خود می کند و هر ساله در فصل بهار دامنه های زاگرس پوشیده از گل های زیبای لاله واژگون به رنگ های قرمز و زرد می شود. از 35 کیلومتری جنوب شرقی مرکز الیگودرز شروع و تا دامنه زاگرس ادامه دارد.
دشت دالان الیگودرز به وسعت دو هزار و 900 هکتار بر روی یکی از ارتفاعات منطقه حفاظت شده اشترانکوه قرار دارد.
قرار گرفتن این دشت زیبا در ارتفاعات اشترانکوه و اطراف آن در میان کوه های دیگر از جمله فرش مرتضا بر روی کوه های شاه کل و نثارتخت آن را صدها برابر کرده است.
مجموعه این مناظر دیدنی و منحصر به فرد باعث شده تا سالانه تعداد زیادی از گردشگران و طبیعت گردان به این منطقه سرازیر شوند. در این دشت زیبا و منحصر به فرد دو گونه کمیاب از گل های لاله واژگون به نام های سوسن چلچراغ و اشک مریم به ارتفاع ۱۲۰ سانتی متر رشد می کنند.
با آب شدن برف در پای دره دایی الیگودرز، هزاران لاله قرمز از شکم زمین سیاه سر به زیر می رویند و مانند نوزادان طبیعت در میان دایه شروع به آواز خواندن می کنند.
رویش هزاران لاله واژگون در ابتدای هر بهار در دشت زیبای لاله های واژگون نشان از وقوع کم نظیر و کم نظیر طبیعت متنوع حیات وحش در ایران دارد. دشت زیبای لاله های واژگون الیگودرزا در منطقه سردسیری شرق استان لرستان واقع شده و زیستگاه گل های منحصر به فرد و کمیاب برای لاله های واژگون و مراتع دیگر است.
لاله وارونه بر خلاف انواع دیگر لاله ها و گل های دیگر، از ساقه به زمین برگشته است و به همین دلیل به آن وارونه می گویند و برخی به آن گاز اشک آور می گویند که همیشه یک قطره آب بین گلبرگ هایش جاری است. .
از 12 گونه لاله، لاله واژگون گل اصیل ایران است که در قرن شانزدهم به اروپا آورده شد و در آب و هوای مساعد قاره سبز رشد کرد.
همراه با رویش لاله های واژگون، گون، گون و انواع دیگر مراتع هر سال بهار دشت لاله ها را زینت می دهند. چشم انداز زیبا و پوشش گیاهی منحصر به فرد این منطقه سالانه هزاران دوستدار طبیعت را به خود جذب می کند. اما این طبیعت بی نظیر هر روز در گامی نابودی و نابودی در حال عقب نشینی است و دوستداران طبیعت هر سال کمتر از سال های گذشته نشانه هایی از این طبیعت بکر پیدا می کنند. درختچه های نامناسب به خصوص هرس پیاز این منطقه طبیعی را کوچکتر کرده است.
این منطقه به دلیل رویش گونه های منحصربفرد مراتع و لاله های واژگون در دومین ماه بهار هر سال طعمه طبیعت استان لرستان است که به تدریج از کف زمین محو می شود. هر طبیعت دوستی می داند که گل های وحشی فقط در آب و هوای آن ها رشد می کنند و کسانی که هر ساله برای تفریح به دیدن این لاله ها می شتابند.
متأسفانه با لاله ها درست رفتار نمی شود و لاله ها کنده می شوند، غافل از اینکه این گل زیبا در عرض چند ساعت پژمرده می شود و در حاشیه جاده پرتاب می شود و اگر پیاز در حیاط کاشته شود به ندرت رشد می کند. و چیدن لاله های واژگون در فصل تکثیر و رویش عامل مرگ گل هاست و دیری نمی گذرد که دیگر گلی در این منطقه نمی روید و این دشت زیبا به نام او گریه می کند.
در این میان فرهنگ سازی از طریق رسانه های دیداری و نوشتاری به ویژه صدا و سیما می تواند در تغییر نگرش مردم نسبت به این گل های زیبا و نحوه برخورد مردم با این گل های لاله موثر باشد و به حفظ این طبیعت بی نظیر کمک کند.