طبق گزارش ها خبرآنلاین، “سید رسول موسوی” دستیار وزیر امور خارجه و مدیرکل آسیای جنوبی وزارت امور خارجه پنجشنبه شب در یک برنامه گفتگوی خبری ویژه در تلویزیون دو سیما ظاهر شد تا تحولات جاری در افغانستان را توضیح دهد و جلسه گفتگوی بین افغانی را برگزار کند با نمایندگان دولت افغانستان و طالبان پرداخت می کنند.
می توانید جزئیات این گفتگو را به نقل از آژانس فارس بخوانید:
ایالات متحده در افغانستان شکست خورد
وی گفت: “همه آنچه اکنون اتفاق می افتد در حال بازگشت به شکست نهایی نظامی ایالات متحده در افغانستان است.” – ایالات متحده به بهانه مبارزه با تروریسم به افغانستان حمله کرد ، که بعداً اهداف خود را گسترش داد و استراتژی های مختلف خود و افغانستان را به مدت 20 سال آزمایش کرد. وی افزود: “او حتی آن را به محل آزمایش سلاح های خود حتی مادر بمب تبدیل کرد ، اما با وجود همه اینها ، او در افغانستان ناکام ماند و هیچ آینده ای برای خود در آنجا نمی دید.
موسوی خاطرنشان کرد: از زمانی که شکست نظامی برای تصمیم گیرندگان آمریکایی روشن شد ، آنها سعی کرده اند شکست را به نوعی نتیجه سیاسی تبدیل کنند و موضوع عقب نشینی را مطرح کرده و مذاکرات را با طالبان در دوحه قطر آغاز کنند و خود آنها ذخیره شده است
توافق نامه دوحه
موسوی به توافق دوحه با طالبان اشاره کرد و گفت: این توافق نامه دارای چهار محور اصلی است که باید به صورت جفت انجام شود ، مبارزه با تروریسم علیه عقب نشینی نیروهای آمریکایی ، یعنی یک طرف تعهد آمریکا و یک طرف تعهد “ایالات متحده باید نیروهای خود را از طالبان خارج کند و در مقابل طالبان متعهد به قطع روابط با القاعده و سایر شبکه های تروریستی هستند.
وی افزود: در مرحله دوم ، آزادی زندانیان سیاسی باید در مواجهه با گفتگوی بین افغانی صورت می گرفت.
وی گفت: “اگر بخواهیم به این مجموعه نگاهی بیندازیم ، می بینیم كه ایالات متحده به صورت مرحله ای همه چیز را رها كرده است.” من همیشه اصرار داشته و در مورد مسئله خروج مسئولانه بحث کرده ام و گفته ام که وقتی دولت اشغالگر می خواهد ایالتی را ترک کند ، ساختارهای امنیتی آن کشور باید به گونه ای باشد که کشور ناگهان سقوط نکند ، در این صحنه شاهد فرار ایالات متحده هستیم بی مسئولیت و همه چیز را رها کنید. نیروهای خود را عقب بکشند و این اوج شکست آنها است.
“هنگامی که آنها شبانه از بگرام ، بزرگترین و مجهزترین پایگاه ، فرار می کنند ، این نقطه اوج شکست آمریکا است و مهمترین قسمت گفتگوی بین افغانی این است که سرانجام به نقطه ای رسیده است که در آن اتفاق افتاده است. “نه تنها ایالات متحده بلکه متحدانش نیز کشور را ترک کرده اند.”
نه تنها ایالات متحده شکست خورده است ، بلکه ناتو و متحدانش نیز شکست خورده اند
وی گفت: “در ویتنام ، فقط ایالات متحده ناكام ماند ، اما ناتو در افغانستان وجود داشت و همچنین متحدان آمریكایی مانند جورجیا كه عضو ناتو نیست ، اما آمریكا نیز نیست.” در افغانستان قدرت نظامی داشت. پنجاه کشور در افغانستان در جبهه آمریکا علیه طالبان و مردم افغانستان جنگیدند و به بدترین شکل ممکن شکست خوردند.
گفتگوهای خلیل زاد گفتگوهای صلح نبود ، بلکه تغییر رژیم بود
موسوی با اشاره به اینکه مذاکرات خلیل زاد مسالمت آمیز نبود ، اما به نظر من ، مذاکرات تغییر رژیم اظهار داشت: “خلیل زاد می خواست کاری انجام دهد که منجر به جنگ داخلی در افغانستان شود و این همان است.” اکنون شاهد این مسئله هستیم.
گفتگوها با طالبان به درخواست دولت افغانستان صورت گرفت / آمریکایی ها اجازه ندادند
وی در پاسخ به این سال که چرا ما با طالبان مذاکره کردیم و آنها به تهران آمدند ، وی پاسخ داد: “در آن زمان که آقای اتمر ، وزیر خارجه افغانستان اکنون ، مشاور امنیت ملی افغانستان بود ، سپس در رابطه با آقای شمانی ، دبیر شورای عالی امنیت ملی . “ما می خواستیم پیوندی بین دولت و طالبان برای گفتگوهای صلح برقرار کنیم.
این دیپلمات ارشد ایرانی افزود: اولین مذاکرات استانکزی با عراقی ها چنین بحثی را برانگیخت و ایران آمادگی خود را برای میانجیگری بین طالبان و دولت اعلام کرد و طالبان نیز پذیرفتند و خواسته های آنها در آن زمان محدود بود و تلاش آنها برای خاتمه جنگ بود. . “متاسفم.
به گزارش فارس ، وی ادامه داد: “اگرچه این درخواست از سوی دولت افغانستان زمانی كه آقای شمانی به كابل رفت و پیام را ارائه داد و گفت كه طالبان آماده مذاكره هستند ، متأسفانه به دلیل نفوذ آمریكا ، دولت افغانستان. وارد مذاکره نشویم و اگرچه آنها گفتند که ما تحقیق خواهیم کرد ، اما آنها واقعاً نیامده اند و سپس او تقریباً چهار سال پیش متوقف شد. با این حال ، اگر اجازه داده می شد ایران در آن زمان نقش مثبتی داشته باشد ، اتفاقات زیادی را نمی افتادیم.
نقشه جمهوری اسلامی ایران در آن زمان مذاکره بین طالبان و دولت و نیروهای ملی بود.
موسوی با بیان اینکه آمریکایی ها اجازه ندادند ایران این نقش را بازی کند ، اما به گونه ای دیگر روی صحنه رفت ، افزود: “وقتی آمریکایی ها به این نتیجه رسیدند که از نظر نظامی شکست خورده اند ، برای ادامه حرکت های سیاسی خود در افغانستان وارد صحنه شدند” و آنها گفتگوها را با طالبان آغاز کرد.
وی گفت: برنامه جمهوری اسلامی ایران در آن زمان مذاکره بین طالبان و دولت و نیروهای ملی بود. همان گفتگوهای بینافغانی که روز پنجشنبه در بیانیه ای شاهد آن بودید ، همان گفتگوی چهار سال پیش بود.
وی گفت: متأسفانه آمریکایی ها به جای شروع مذاکرات بین افغانی و نزدیک کردن دو کشور ، به همان طرف رفتند و اگرچه با دولت افغانستان یک اتحاد استراتژیک و یک اتحاد امنیتی داشتند ، اما با مخالفت مسلحانه خود. موافقت کرد
وی گفت: “گفتگوهای ایران با طالبان به درخواست دولت افغانستان بوده و هدف آن ایجاد صلح در افغانستان بوده است.” این همیشه تلاش ما بوده است. اگرچه دعوت های زیادی از ایران برای شرکت در روند دوحه و مذاکرات در سراسر جهان انجام شده بود ، اما ما شرکت نکردیم و گفتیم که باید مذاکرات بین خود افغان ها انجام شود ، صلح با افغان ها است و مذاکرات باید بین افغان ها انجام شود و نه مذاکره با یکی از طرفین
مدیرکل آسیای جنوبی وزارت امور خارجه تأکید کرد: اگر صحنه را به خوبی بررسی کنیم ، خواهیم دید که به آنچه در موردش صحبت کردیم برگشته ایم.
سرکنسول ما در مزارشریف است
موسوی درباره تعطیلی سرکنسولگری ایران در مزارشریف گفت: “این درست نیست.” وقتی دیدیم حوادثی در اطراف مزارشریف در حال وقوع است ، مجبور شدیم به سرکنسولگری خود بگوییم که چه کار کند. اینکه ما شخصاً مشتری را پذیرا نشده ایم ، اما سرکنسول ما در مزارشریف است.
افغانستان در آستانه جنگ داخلی / آمریکا به دنبال جنگ داخلی در افغانستان است
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به این س ifال که آیا ایران ادعای کمک نظامی به طالبان یا گروه های دیگر را دارد ، گفت: “آنچه ما بدنبال آن هستیم و هنوز هم آن را بسیار خطرناک می دانیم این است که ما معتقدیم باید جنگ داخلی متوقف شود.
وی افزود: افغانستان در آستانه جنگ داخلی است و این جنگ هنوز در آنجا رخ نداده است ، اما خشونت بسیار زیاد است. آنچه اکنون تلاش می کند جلوگیری از این جنگ داخلی است و برعکس ، ایالات متحده در تلاش است تا یک جنگ داخلی در افغانستان ایجاد کند تا مردم بگویند که آنها در حال بازگشت هستند ، اما من فکر نمی کنم صحبت در مورد بازگشت ایالات متحده
دستیار وزیر امور خارجه افزود: “افغانستان و مردم آن باید تلاش کنند تا از جنگ داخلی جلوگیری کنند. جنگ داخلی علیه مردم افغانستان و همسایگان آن است و ما معتقدیم که باید تمام تلاش ها برای جلوگیری از جنگ داخلی صورت گیرد و وجود دارد هیچ دلیلی به همه تجهیزات و سلاح داده نمی شود. “
وی گفت: “تمام تلاش ما تشویق مردم افغانستان به مذاكره ، مذاكره و تلاش برای گفتگو است و ما از همه كشورها می خواهیم سعی كنند كمك نظامی به هیچ كدام از كشورها ندهند.”
موسوی گفت: ما همیشه از ساختار رسمی و دولتی افغانستان حمایت کرده ایم و معتقدیم که این ساختار باید حفظ شود و تا زمانی که ساختار حفظ شود ، فضای مذاکره و حتی انتقال قدرت وجود دارد. هرگونه شورش و توزیع سلاح برای گروه های غیرمسئول خلاف امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران است.
تفاوت دیالوگ های تهران و دیالوگ های دیگر
وی در مورد گفتگوی بین افغانی در تهران گفت: “تفاوت گفتگوی تهران و بقیه گفتگوها از جمله دوحه قطر در این است که محور اصلی گفتگوی دوحه توافق نامه طالبان آمریکا و ما است و ما هیچ راه دیگری وجود ندارد. فرایند دوحه. “
موسوی افزود: “به غیر از بحث درباره روند دوحه ، ما قالب” مسکو “را نیز داریم.” در روسیه ، اقدامی انجام شد که سعی شد با چهره های خارج از دولت افغانستان با طالبان مذاکره کند و این حرکت انجام شد و آنها دعوت شدند چین و با آمریکایی ها صحبت کرد و با ما گفت ، اما آمریکایی ها در این مسیر هوشمندانه عمل کردند و مسکو مذاکره کرد. “مربوط به روند دوحه” و گفتگوهای مسکو از روند دوحه حمایت کرد.
موسوی افزود: حرکتی در سازمان ملل متحد به نام P5 + 6 انجام شده است و تلاش شده است علاوه بر دو قدرت بزرگ ، همسایگان افغانستان نیز مذاکراتی را با حمایت سازمان ملل انجام دهند که جای زیادی ندارد.
دستیار وزیر امور خارجه ادامه داد: در طول 100 روز اول مراسم تحلیف جو بایدن ، مذاکرات در استانبول مورد بحث و بررسی قرار گرفت ، که قرار بود ابتکار جدیدی برای غلبه بر بن بست دوحه باشد ، اما رقابت جهانی و سایر مسائل منجر به ابتکار مسکو شد ابتکار جدید و آنها گفتند که ابتکار استانبول می خواهد از ابتکار دوحه حمایت کند و همه مذاکرات متوقف شده و حرکت نظامی طالبان پس از عقب نشینی نیروهای آمریکایی افغانستان را در یک بحران جدید ترک کرده است. این همان جایی بود که ابتکار عمل تهران مطرح شد.
موسوی گفت: ابتکار عمل تهران با تمام طرح های قبلی متفاوت است و چهار سال پیش همان برنامه یعنی مذاکرات بین افغان ها را دنبال می کرد. از یک سو ، طالبان و از سوی دیگر ، نه تنها دولت ، بلکه اکنون هیئتی که به تهران آمد ، نه تنها دولت ، بلکه نمایندگان جمهوری نیز بودند. در میان کسانی که به تهران آمدند ، دولت فقط یک نماینده داشت و دیگر جریان های بزرگ و تأثیرگذار در افغانستان نمایندگان خود را داشتند. گفتگوها در تهران از نظر محتوا با سایر گفتگوها متفاوت بود و اگر امید به بیانیه باشد ، زیرا مذاکرات کاملاً ملی است.
دور بعدی گفتگوهای افغانستان در تهران برگزار می شود
وی با اشاره به اینکه دور بعدی گفتگوهای افغانستان در تهران برگزار می شود ، افزود: یکی از مواردی که در متن اعلامیه توافق شده و بیان شده این است که طرفین پذیرفته اند که جنگ راه حل نیست و باید مذاکره کنند . “همه کسانی که به ساختار سیاسی نظام جمهوری اعتقاد دارند در حال مذاکره با طالبان هستند.
داعش به دنبال جغرافیا است
مدیر کل وزارت امور خارجه جنوب آسیا در مورد حضور داعش در افغانستان گفت: داعش یک جنبش افراطی است که به دنبال جغرافیا است و سعی می کند مکانی را پیدا کند که در آن خلا قدرت وجود دارد.
دستیار وزیر امور خارجه افزود: متاسفانه داعش نیز به دلیل خلا قدرت در افغانستان ظاهر شده است و یکی از توافق های مذاکره ایجاد خلا بین دولت افغانستان و طالبان نبود.
موسوی افزود: طالبان همچنین در برخی مناطق با داعش می جنگند و دولت نیز علیه داعش حرکت می کند. خدای ناکرده ، اگر این روند فعلی ادامه داشته باشد و توافقی بین دولت ، جمهوری و طالبان حاصل نشود و در افغانستان صلح حاصل نشود ، داعش جغرافیای وسیعی را در افغانستان به دست خواهد گرفت.
311311