درباره معبد آتش نطنز بیشتر بدانید


به گزارش سلام نو، آتشکده نطنز که مربوط به دوره ساسانی است، یکی از آتشکده های چهار اتاقه ای است که بر روی سکویی در فاصله دو و نیم متری زمین قرار گرفته است. این بنا در شمال مسجد جامع نطنز واقع شده است و در ۱۸ تیر ۱۳۲۱ به شماره ثبت ۱۸۷ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

    درباره معبد آتش نطنز بیشتر بدانید

یکی از مهم‌ترین و قدیمی‌ترین آثار در مرکز شهر تاریخی نطنز، بنای زیبای آتشکده مربوط به دوره ساسانی و مسجد جامع دوره بویه است که در نزدیکی آن قرار دارند. بقایای یک بنای چهار اتاقه بر روی سکویی به ارتفاع حدود دو و نیم متر از سطح زمین قرار دارد و قبل از بازسازی آتشکده در سال 1396 دو ستون شمالی و دو ستون جنوبی با طاق نما به صورت جداگانه دیده می شد. قسمت جنوبی به دیوار خانه های مجاور چسبیده بود و در دیوار غربی بنا در یکی از خانه هایی که به آن چسبیده بود آثاری وجود داشت. اما قسمت های شمالی و غربی آزاد مانده و اطراف آن را باغ ها و زمین های کشاورزی احاطه کرده اند. این آپارتمان چهار خوابه مساحتی در حدود 122 متر دارد. از چهار اتاق، چهار ستون روی دو سکو دیده می شد که یکی روی دیگری بود. فقط چهار ستون و یک طاق جنوبی و کمی از لبه گنبد این آتشکده باستانی برپا بود و سه طاق دیگر و سقف آتشکده فروریخت.

    درباره معبد آتش نطنز بیشتر بدانید

مصالح به کار رفته در این بنا قلوه سنگ رودخانه و گچ و گچ است. برای پیچیدن طاق ها از تیرهای چوبی و برای پوشاندن بنا از ملات و کاه استفاده می شد. موریانه ها نشان داده اند که به الوارهایی که در زلزله ناشی از زلزله از بین رفته بودند حمله کردند. آثار نقاشی روی لایه نازکی از گچ دیده می شد که احتمالاً متعلق به دوره های بعدی است که معبد آتش کاربرد اصلی خود را از دست داده است. در واقع می توان گفت مربوط به زمانی است که مسجدی از دوره آل بویه در نزدیکی آن ساخته شده است. نزدیکی آتشکده و مسجد نشان می دهد که مسجد در زمین آتشکده ساخته شده است. بزرگان محلی به نقل از پیشینیان خود گفته اند که در محوطه آتشکده سنگ قبری وجود دارد که توسط صاحبان زمین های اطراف پاک شده است. پس بعید نیست که در زمان آل بویه از این مکان به عنوان آرامگاه استفاده می شده است. در سال 1320 در جریان تعمیر خانه شخصی به نام حاج جعفر مهربانی که در جنوب آتشکده قرار داشت، چاهی در حیاط حفر شد. چاه به کانال زیرزمینی که ابتدا و انتهای آن معلوم نبود برخورد کرد و در حین حفاری حیاط با گودالی پوشیده از گچ مواجه شدند که باز هم با خاک پوشانده شده بود. این آتشکده در کوچه پشت مسجد بزرگ نطنز در باغی به نام باغ امام جمعه قرار دارد.

بیشتر بخوانید  روز مادر سال 1401 چه روزی است؟

    درباره معبد آتش نطنز بیشتر بدانید

محل

نطنز، خیابان مالک اشتر، کوچه مسجد اعظم، آبادی کاسبه

منبع: تریپ یار

دیدگاهتان را بنویسید