لنزهای تماسی یک وسیله پزشکی هستند که باید توسط چشم پزشک تجویز شود. چشم پزشک چشم شما را معاینه می کند و مطمئن می شود که در استفاده از لنزهای تماسی مشکلی ندارید و سپس برای شما لنز تجویز می کند.
لنز چشم
لنزهای تماسی از انواع مختلفی از پلاستیک ساخته می شوند که به دو گروه اصلی نرم و سخت تقسیم می شوند. لنزهای نرم حاوی ۲۵ تا ۷۹ درصد آب هستند، کاملا راحت هستند و کاربر خیلی سریع به آن عادت می کند، لنزها بر اساس جنسیت، زمان استفاده و امکان خوابیدن با لنز در شب تقسیم بندی می شوند.
انواع جدید لنزهای تماسی
لنزهایی که به مدت 30 روز به طور مداوم استفاده می شوند، نوع جدیدی از لنزهای نرم هستند که مقدار زیادی اکسیژن در چشم دارند و بسیار راحت و ایمن هستند.
لنزهای قابل شارژ
لنزهایی وجود دارند که شکل قرنیه را تغییر می دهند و دید شما را بدون استفاده از لنزهای تماسی یا جراحی کامل می کنند که به آن ارتوکراسی یا CRT می گویند. این لنزها در طول شب استفاده می شوند و در این مدت شکل قرنیه را تغییر می دهند و در طول روز اگرچه از لنزهای تماسی استفاده نمی کنید، بینایی شما بهبود می یابد.
لنزهای تماسی قابل تعویض
لنزهای قابل تعویض را می توان برای مدت معینی استفاده کرد و سپس دور انداخته و با یک جفت لنز جدید جایگزین کرد. این لنزها در سال 1987 معرفی شدند و امروزه رایج ترین نوع لنزهای تماسی هستند. لنزهای قابل تعویض به سه دسته کلی تقسیم می شوند. لنزهای قابل تعویض که هر دو هفته یکبار دور انداخته می شوند و با لنزهای جدید جایگزین می شوند. لنزهای اغلب قابل تعویض که هر ماه یا هر سه ماه یکبار تغییر می کنند.
و لنزهای تماسی سنتی که هر 6 ماه یا یک سال یکبار عوض می شوند. لنزهای قابل تعویض دستی یا پیوسته هستند. فرم روزانه فقط در طول روز مصرف می شود و در هنگام خواب خارج می شود، اما شکل مداوم در هنگام خواب نیز استفاده می شود. لنزهایی که در شب استفاده می شوند نسبت به لنزهای روز خطر عفونت بیشتری دارند زیرا ارگانیسم های خطرناکی که از طریق انگشتان، پلک ها یا محلول های لنز وارد چشم می شوند در زیر لنز تماسی جمع می شوند و در شب رشد بهتری دارند و احتمال عفونت قرنیه را افزایش می دهند.
چرا لنزها را دور می اندازیم؟
باید بدانید که هر چه زودتر لنزهای تماسی خود را عوض کنید، چشمانتان سالم تر و خوشایندتر خواهد بود، زیرا موادی مانند پروتئین، کلسیم و چربی به طور طبیعی در اشک یافت می شوند که می توانند روی لنز رسوب کنند. این در عین حال باعث ایجاد ناراحتی در چشم می شود و چشم را مستعد عفونت می کند.
کدام نوع لنز قابل تعویض برای شما مناسب است؟
برنامه تعویض لنز هر فرد به چشمان او بستگی دارد. برخی از چشم ها پروتئین و چربی بیشتری تولید می کنند، بنابراین عدسی باید زودتر تعویض شود. همچنین اگر فردی حساسیت دارد سریعا لنز خود را عوض کند. با این حال، ارزیابی دقیق توسط یک چشم پزشک سطح متوسط می تواند بهترین برنامه جایگزینی لنز را پیشنهاد دهد.
چگونه چشم خود را نبندیم؟
برای اطمینان از اینکه لنز را پشت چشم خود قرار نمی دهید، آن را روی انگشت خود جلوی چشم خود قرار دهید. اگر لنز U شکل وارونه نیست، اما اگر لب های U شکل بیرون است، لنز شما وارونه است.
مراقبت از لنز نرم: هنگام استفاده از لنز نرم، مهم است که بدانید چگونه از آن مراقبت کنید، زیرا بی احتیاطی می تواند منجر به عفونت شود که حتی می تواند منجر به نابینایی شود. امروزه استفاده روزانه از محلول های چند منظوره و لنزهای قابل تعویض، مراقبت را آسان کرده است. قبل از تغییر روش مراقبت از لنز، با چشم پزشک خود مشورت کنید.
مراحل تمیز کردن لنز نرم
1) دست های خود را به خوبی بشویید تا آلودگی و آلودگی وارد چشم شما نشود. دست های خود را با حوله های بدون پرز خشک کنید.
2) ابتدا عدسی یک چشم را بردارید و سپس با محلول مخصوص شستن لوازم آرایش تمیز کنید. برخی از محلول ها باید لنز را مالش دهند، اما برخی دیگر فقط با ریختن محلول روی لنز، تمام رسوبات را از بین می برند.
3) دوباره لنز را بشویید.
4) لنز را در یک جا لنز تمیز قرار دهید و آن را با محلول مناسب و محلول ضدعفونی کننده پر کنید.
5) تمام این مراحل را برای لنز چشم دیگری انجام دهید.
3 نکته مراقبتی
1) بسته به نوع عدسی که استفاده می کنید و میزان پروتئینی که روی لنز شما جمع می شود، پزشک ممکن است راه حل هایی را برای حذف پروتئین پیشنهاد دهد. هر چه عمر لنز بیشتر باشد، نیاز به این محلول ها بیشتر می شود، اما لنزهای قابل تعویض معمولاً به این محلول ها نیاز ندارند.
2) از قطره چشم برای لنزهای تماسی برای کاهش خشکی و تحریک چشم استفاده کنید.
3) اگر به مواد شیمیایی موجود در محلول لنزهای تماسی حساسیت دارید، بهتر است از محلول های بدون مواد نگهدارنده استفاده کنید.
اگر با لنز خود احساس راحتی نمی کنید چه باید کرد؟
بسیاری از افراد با لنزهای تماسی احساس راحتی نمی کنند، اگر چشمان شما قرمز، زخم، متورم یا ترشح است، فورا لنزهای تماسی را بردارید و استفاده از آنها را متوقف کرده و به پزشک مراجعه کنید. بسیار مهم است که چشم و لنز تماسی به درستی با هم کار کنند، به این معنی که یک لنز خوب در یک محیط سالم به درستی کار می کند. مشکلاتی مانند آلرژی ها و بیماری هایی مانند Sj ν gren، مشکلات تیروئید یا تغییرات هورمونی در دوران یائسگی می تواند باعث مشکلات چشمی مانند سوزش چشم شود.
ناراحتی در بیماران با لنزهای تماسی می تواند ناشی از تمیز کردن یا ضدعفونی نادرست لنز باشد. نوع محلول نیز مهم است زیرا برخی از محلول ها لنز شما را به خوبی تمیز نمی کنند و کیفیت آن را تغییر می دهند، بنابراین هنگام تعویض محلول لنز حتما با پزشک مشورت کنید.
محلول های حاوی مواد نگهدارنده ممکن است به مرور زمان به مواد نگهدارنده حساس شوند. اگر در محیط های آلوده کار می کنید، مواد زائد به راحتی بین لنز و چشم قرار می گیرند و باعث ناراحتی می شوند. سیگار نیز خطر خشکی چشم را افزایش می دهد و استفاده زیاد از کامپیوتر به دلیل پلک زدن کم باعث خشکی چشم می شود.توصیه می شود در صورت وجود هر گونه ناراحتی برای تعیین علت دقیق به چشم پزشک مراجعه کنید.