به گزارش سلام نو به نقل از تریپ یار، جزیره آرامگاه های ناهد یکی از جزایر خالی از سکنه ایران در خلیج فارس است که در جنوب استان خوزستان و دهانه حر موسی قرار دارد. جزیره مقبره کاپیتان یک جوجه کشی پری دریایی است. بر اساس افسانه ها، این جزیره در دوره هخامنشیان بسیار پررونق بوده است.
جزیره مقبره ناخدا با مساحتی در حدود 2.4 کیلومتر مربع در 48 درجه و 55 دقیقه و 36 دقیقه شرقی و عرض جغرافیایی 30 درجه و 20 دقیقه و 41 دقیقه در شمال و شمال جزایر بونا و دارا واقع شده است. این جزیره یکی از جزایر خالی از سکنه است. در خلیج فارس و در دهانه خور موسی قرار دارد.جزیره آرامگاه ناهدا از رسوبات رودخانه و جریان های جزر و مدی تشکیل شده است که با آن آب دریا در فاصله زیادی از جزیره فرو می رود.
در شمال هرموسیه که در بندر امام خمینی (ره) قرار دارد و در دهانه این خور سه جزیره بونه، دارا و آرامگاه نخود قرار دارد. در هنگام جزر، تپه های شنی بزرگی از آب بیرون می آیند و به جزیره می چسبند و مساحت آن را به چند صد هکتار افزایش می دهند. اگرچه این جزیره کاملاً مسطح است و قسمت مرکزی آن از گیاهان مختلف تشکیل شده است، اما آب شیرینی در آن وجود ندارد و اصلاً قابل سکونت نیست.
نام نام
انتخاب نام این جزیره به دوران باستان برمی گردد. به گفته مردم محلی ساکن بندر ماهشهر، در دوره ای که از قایق های پارویی برای قایقرانی استفاده می شد، ناخدای گمنام به همراه خانواده خود به آب های نیلگون خلیج فارس سفر کرد که تنها دخترش به شدت بیمار شد و به دلیل عدم دسترسی به آب دکتر در جزیره ای در وسط راه هستند و جسد دختری را دفن کردند. در واقع جسد دختر ناخدا در این جزیره دفن شده است نه خود ناخدا.
پیشینه تاریخی
برخی از اهالی با تایید وجود مقبره ناخدای که در زمان مرگ به ساحل ماهشهر منتقل نشد، به ریشه های تاریخی این جزیره اشاره می کنند و معتقدند در زمان سلسله هخامنشیان سواحل کوزستان کاملا متفاوت بوده است. از امروز جزیره بود، اما به سرزمین اصلی متصل بود و بهترین موقعیت را برای ساخت بندر و تأسیسات جانبی داشت. به همین دلیل بندر هخامنشی و تأسیسات شهری و کشتی سازی احتمالاً در زیر جزیره ناهدا قرار دارد.
جانوران جزیره
پرستوهای دم سفید، پرستوهای پشت دودی و پرستوهای خرچنگ خوار از جمله پرندگانی هستند که به وفور در این جزیره تخم ریزی می کنند. علاوه بر این، این جزیره زیستگاه گونه های پرندگانی مانند فاخته، پرندگان آبزی، حواصیل های ساحلی، مرغ ماهیان بزرگ و حیواناتی مانند موش سیاه، مارمولک، مارمولک و لاک پشت است.
به گفته دکتر بهروز بهروسی راد، نویسنده کتاب «زیستگاه های حساس پرندگان آبزی در خلیج فارس»، این جزیره یکی از زیستگاه های حساس خلیج فارس است و جزر و مد خلیج بر زمان تغذیه و استراحت پرندگان تأثیر می گذارد. این نوع سازه برای تغذیه پرندگان آبزی بسیار مناسب است.
مسیر دسترسی
از بندر ماهشهر با قایق تندرو برای رسیدن به این جزیره باید از طریق دریا 1 ساعت و 20 دقیقه تا 1 ساعت و 30 دقیقه با دریا حرکت کنید.