وی برای کار بر روی 14 نسخه خطی از کارهای نظامی ، هفت سال از عمر خود را در زیرزمین خانه خود گذراند تا بتواند از این 14 نسخه خطی ، آثار نظامی را توصیف و تفسیر کند و نتیجه آن روزها کتاب هایی با عنوان خسروف و شیرین بود. گنجینه اسرار و افکار. کمد نظامی؛ این محقق باروز توروتی بود.
شرایط تولد ، خانواده و اجتماعی
باروز توروتیان در اول اکتبر 1961 در میاندوآب متولد شد. هنگام تولد ، پدرش در سردشت سرباز بود و زندگی آنها در چند سال اول زندگی از ارثی که از پدرش به او به ارث برده بسیار خوب بود ، اما به تدریج مشکلات شروع شد. همانطور که می گوید: «پدر من در سرداش معتاد بود. هر از گاهی یک قطعه ملک یا چیز دیگری فروخته می شد. در خانه ، من شاهد پدرم بود که با مادرم که به عنوان یک مسلمان افسرده بزرگ شده بود ، می جنگید. پدر من (که متعلق به حزب توده بود) حداقل سه ماه و حداکثر شش ماه در سال زندانی بود. اگر یک بروشور و یک روزنامه شبانه در مراژ و مهاباد توزیع می شد ، آنها می آمدند و او را دستگیر می کردند ، او افسر دارایی بود و توسط یکی از معدود افراد باسواد در شهر اخراج شد. آنها از آنجا نیز اخراج شدند. “بیکاری و اعتیاد به الکل اوضاع ما را تاریک کرده بود ، اگرچه سرانجام به حوزه رو آورد و توبه کرد ، اما وقتی تقریباً همه چیز به جز باغ از بین رفت ، ما معمولاً زندگی سختی را سپری کردیم.”
اوضاع اجتماعی و فرهنگی میاندوآب در دوران کودکی چندان مناسب نبود. میاندوآب قسمت کوچکی با کوچه های گل آلود و خانه های کاهگلی بود ، مردمش مشغول کشاورزی و چرا بودند. هیچ مدرسه ای وجود نداشت و در عوض دو مدرسه ابتدایی در گلستان و بوستان تأسیس شد. البته مردم علاقه ای به مطالعه نداشتند ، بنابراین مجبور شدند کودکان را به مدرسه بفرستند. بهداشت عمومی وجود نداشت ، شهر فقط یک حمام عمومی داشت ، مردم در رودخانه زرینه غسل می کردند و با کوزه آب را از آنجا می آوردند. فقط یک مسجد و چند حسین در شهر وجود داشت ، از کلاسهای هنری و قرآن و تبلیغات اسلامی خبری نبود و فقط در ماههای محرم و رمضان چند مبلغ یا عزادار می آمدند.
باروز در سال 1342 با پسر عموی خود پروین تارواتیان ازدواج کرد و آنها یک پسر و چهار دختر داشتند. وی خود در مورد خانواده اش گفت: “همسرم خانم پروین توروتیان پسر عموی من است. ما با عشق ، دوستی ، وفاداری و پاکی ازدواج کردیم. او تمام تلخی های زندگی من را تحمل کرده است. وی که علاقه مند به نگارش و تحقیق است ، کتاب “گنجنامه حکمت” را نوشت. “شعر حیدر بابا به اسپرانتو ترجمه شده است. نیمه تمام ، آنها دوست دارند قرآن و زبان اسپرانتو را حفظ کنند ، اما مسئولیت من و خانه ام و هفت نوه و فرزندم مانع تحقیق و نوشتن او می شود.”
آموزش و تعلیم
وی تا سن 24 سالگی با مدرک پنجم معلم ریاضیات در زادگاه خود به تدریس ریاضیات پرداخت. در سال 1339 درجه ششم خود را دریافت کرد و در سال 1342 در کنکور سراسری شرکت کرد و همزمان در دو رشته زبان فارسی ، ادبیات و فلسفه نفر اول شد و رشته زبان و ادبیات فارسی را برای ادامه تحصیل انتخاب کرد. .
در سال 1345 به عنوان اولین مرد دانشگاه تبریز شناخته شد و مدال فرهنگ درجه یک را دریافت کرد. وی برای خدمات فرهنگی به میاندوآب رفت و در سال 1351 هرشیدی دوره کارشناسی ارشد ادبیات را در تبریز گذراند و در سال 1354 دکترای ادبیات خود را از دانشگاه تهران گرفت و در دانشگاه استخدام شد.
این استاد ادبیات که در دانشگاه تبریز تدریس می کرد ، در سال 1979 از دانشگاه بازنشسته شد و از سال 1986 تا 2003 با دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج همکاری کرد و پس از آن تحقیقات و اصلاحاتی را انجام داد.
آثار و نوشته ها
این محقق در طول زندگی خود کتابهای زیادی نوشت. آثار این استاد ادبیات عبارتند از: «مخزنah الاسرار ، خسرو و شیرین ، لیلی و مجنون ، شرفنامه اقبال نامه ، مخزن-الاسرار ، خسرو و شیرین ، لیلی و مجنون ، هفت پیكار ، شرفنامه ، اقبال نامه ، غزل های حافظه هفت حافظ ، شرح غزلهای حافظ اصطلاحات و تعاریف نفیسا الفنون ، مطالعه فر در شاهنامه فردوسی ، تصحیح جاودانه حکمت ، بیان در شعر فارسی ، بیان در ایجاد تخیل ، الفبای فارسی برای خارجی ها به اسپرانتو ، طنز و رمز و راز الهیات نظامی گنجه ای ، گنج رضاها ، آینه اسکندری ، اقبال اسکندری نقد خواسته ها ، پرندگان صحرای عشق ، درخت طوبی ، داستان های گوهربار ، گفت پیر طریقت ، اشارات عرفانی به اسرار آیات و اخبار در سوم نوبت کشف الاسرار و برخی از افراد توسط رشیدالدین میبدی ، رویای عشق در مثنوی گل و نوروز ، الفبای به شکل تخیل در مثنوی گل و نوروز ، مخزن منتخب اسرار ، خورشید سواران ، آینه نامرئی گنجه مثنوی در انبار اسرار ، درود بر حیدر بابا ، اندیشه و هنر در شعر نیما یوشیدژ ، داستانهای خوب ، اندیشه های نظامی باستان ، شعرهای بی چون و چرای حافظ شمس تبریزی ، حافظ گاسدنی جاسلرانی و نقد واژگان در معیارهای ابیات العجم ، راز عشق در لیلا و ماجون نظامی گنجه ای ، تجلی عشق در توده های عرفانی لیلا و ماجون نظامی گنجه …
فوت کرد
این نویسنده در آخرین روزهای زندگی خود در حال کار بر روی جدیدترین نسخه های خطی خود در زمینه تصحیح “تفسیر عرفانی صفی علی شاه از قرآن کریم” است که سرانجام در 27 آگوست 2012 در سن 75 سالگی درگذشت. در گوهردشت کرج به دلیل حمله قلبی ، ساکین بهشت از کرج در قطعه 12 ، ردیف 39 ، شماره 68 به خاک سپرده شد.
جاسمن توروتیان ، فرزند این استاد ادبیات ، در یادداشتی به مناسبت سالگرد پدرش نوشت: “من خوش شانس بودم که سرنوشتم از خانه پدری مثل او آغاز شد.” من در خانه ای بزرگ شدم که زیر سایه پدر و مادرم چیزی جز عشق ندیدم … آنچه در کودکی به یاد می آورم لحظه ای بود که مادرم در یک سینی فولاد کوچک یک فنجان چای به من داد و به من گفت پایین برو درها را آرام آرام باز کنید تا حرف هایش پاره نشود و لیوان را روی میز خود بگذارید و بگویید “بویرون” یعنی لطفا. من نمی دانم چند ساله بود ، اما فکر می کنم این مربوط به زمانی باشد که پدرم احتمالاً مشغول تعمیر “پنج گنج نظامی” در زیرزمین خانه ما در تبریز بود.