یکی از مشکلات پوستی ایجاد توده یا دانه های سفید زیر چشم است. اغلب این جوش ها به صورت ناگهانی و بدون هیچ علامتی در زیر چشم ظاهر می شوند و پس از یکی دو سال خود به خود از بین می روند. اندازه آنها معمولاً یک میلی متر است و تا 1 و گاهی حتی بیشتر از 15 می رسد.
اگرچه این دانه ها مشکل خاصی برای انسان ایجاد نمی کند، اما چون راهی برای پوشاندن آنها وجود ندارد، از نظر زیبایی، بسیاری از بیماران را آزار می دهد. پس با این مرواریدهای سفید چه کنیم؟
انواع دانه های پوستی
دو نوع دانه وجود دارد:
1- نوع اول ضایعاتی هستند که “میلیجا” آنها نامیده می شوند و به صورت برآمدگی های کوچک یا سوزن های سفید، گاهی در سراسر بدن و بیشتر در اطراف چشم ظاهر می شوند. ملیا به دلیل بسته شدن منافذ عرق بر روی پوست ایجاد می شود، اگرچه ژنتیک نیز در این امر نقش دارد.
2- نوع دوم “سیرینگوم” به شکل برآمدگی 1 تا 3 میلی متری همرنگ پوست است و در اثر بسته شدن غدد عرق ایجاد می شود. اما نوع دوم را باید جدی گرفت، زیرا گاهی اوقات دانه ها با هم ترکیب می شوند و به مرور زمان بزرگتر و بزرگتر می شوند.
درمان دانه های پوستی
نور خورشید نقش مهمی در تشدید جوش های سرسفید زیر چشم دارد. قبل از اینکه گرفتار این دانه شوید، از ضد آفتاب برای استفاده.
اما اگر محیط یا دانه های سفید دیدید نگران نباشید چون با کرم لایه بردار پاک می شود اما با کرم های لایه بردار قوی نه چون ممکن است به آن حساس باشید و پوست اطراف چشم آسیب دیده و قرمز شود.
از آنجایی که احتمال ظهور مجدد دانه های رنگدانه پوست (سیرینگوم) در اطراف چشم وجود دارد، باید جدی گرفته شود و برای جلوگیری از لخته شدن آن ها استفاده از روش لیزر توصیه می شود.
برخی از والدین ملیا را با آکنه نوزادی اشتباه می گیرند، در حالی که آکنه نوزادی معمولاً قبل از دو هفتگی ایجاد نمی شود.
درباره Melia بیشتر بدانید
ملیا یک ضایعه سفید رنگ است که قطر آن از یک تا دو میلی متر بیشتر نیست و درست زیر اپیدرم (لایه سطحی پوست) قرار دارد.
ملیا کیست هایی هستند که حاوی کراتین هستند و معمولا روی پوست صورت به خصوص روی گونه ها و پلک ها دیده می شوند. کراتین یکی از پروتئین ها و اجزای مهم پوست است.
انواع مایل
Melia به دو صورت وجود دارد:
1- اولیهاین نوع بدون علت خاصی رخ می دهد و در هنگام تولد (در دوران کودکی) یا در نوجوانی بیشتر در اطراف چشم ها دیده می شود.
2– ثانویاین نوع پس از بهبود زخم های پوستی ناشی از سوختگی، استفاده از کرم های استروئیدی (مانند بتامتازون، کلوبتازول، تریمسینولون، نوتریتون و…)، آفتاب سوختگی و … بروز می کند.
علائم میلیا
معمولاً برای تشخیص میلیا نیازی به نمونه برداری و آزمایش نیست.
این ضایعات به صورت گروه کوچکی از برجستگی های سفید کروی با سطح صاف ظاهر می شوند.
درد ندارند و خارش ندارند.
آنها را نباید با ضایعه مشابهی به نام سرنگ اشتباه گرفت. ملیا معمولا سفید و شفاف تر از سیرنگوم است. محل سیرینگوما نیز عمیق تر است.
ملیا را می توان در هر سنی از کودکی تا بزرگسالی دید.
وجود آن بر روی صورت نوزادان باعث نگرانی بسیاری از والدین بی تجربه می شود.
برخی از والدین ملیا را با آکنه نوزادی اشتباه می گیرند، در حالی که آکنه نوزادی معمولاً قبل از دو هفتگی ایجاد نمی شود.
گاهی اوقات هیپرپلازی سباسه (بزرگ شدن غدد چربی) در نوزادان صحنه ای را ایجاد می کند که با ملیوما اشتباه گرفته می شود. ضایعات هیپرپلازی سباسه تا حدودی زرد است و در اثر قرار گرفتن جنین در معرض هورمون آندروژنیک ایجاد می شود. البته «هیپرپلازی سباسه» نیز یک پدیده خوش خیم است که به مرور زمان خود به خود از بین می رود.
نوعی غوغا نیز در سقف دهان اکثر نوزادان یافت می شود که نباید نگران کننده باشد.
ملیا در زنان جوان به خصوص در ناحیه پلک پایین شایع است و برخی آن را با تجمع چربی و کلسترول اشتباه می گیرند.
علل ملیا
ملیا می تواند در اثر نور زیاد خورشید یا استفاده بیش از حد از برخی لوازم آرایشی ایجاد شود.
این ضایعه خطرناک نیست، اما به ظاهر برای افراد ناخوشایند است.
برخی از انواع میلیا نیز در محل رگ های خونی آسیب دیده ایجاد می شوند.
این آسیب می تواند پس از سوختگی های درجه دو، تاول های حاد زیر اپیدرم یا برخی بیماری های پوستی دیگر که تاول ایجاد می کند، رخ دهد.
اگرچه ممکن است یک مایل سطحی به نظر برسد، اما بیماران نباید آن را در خانه دستکاری کنند، زیرا ممکن است جای زخم باقی بماند.
استفاده زیاد از کورتون در قسمتی از پوست گاهی باعث آتروفی و آتروفی آن قسمت می شود و گاهی اوقات میلیا در این قسمت از دژنراسیون ایجاد می شود.
زنجیره ملیا همچنین در لبههای قسمتهایی از پوست که پرتودرمانی میشوند، دیده میشود.
درمان ملیا
برای درمان، پزشک از یک دستگاه استریل برای ایجاد سوراخ در سطح ملیا استفاده می کند و سپس کراتین را در آن آزاد می کند. معمولا پس از آن ضایعات ناپدید می شوند و عود نمی کنند.
اگرچه ممکن است یک مایل سطحی به نظر برسد، اما بیماران نباید آن را در خانه دستکاری کنند، زیرا ممکن است جای زخم باقی بماند.
بهتر است در صورت مشاهده ضایعات پوستی جدید با پزشک مشورت کنید.
برخی از مطالعات نشان داده اند که ترکیبات موضعی مانند ترتینوئین، لایه برداری از اسید میوه یا میکرودرم ابریژن در حذف مایل ها موثر هستند.
در نوزادان، میلیا اغلب پس از چند هفته خود به خود از بین می رود و نیازی به اقدام خاصی ندارد.
منبع: تبجان