به گزارش سلامت نو، اقتصاد 24 نوشت: قیمت مواد غذایی از ابتدای سال به قدری افزایش یافته که در بیشتر موارد بیرون انداختن هر محصول و مواد غذایی از سبد خانوارها اجباری شده است.
تامین ظروف غذاخوری یک نیاز اساسی است که نباید نگران کننده باشد، گرانی و گرانی روزانه نه تنها زندگی را برای مردم سخت کرده، بلکه خرید و زندگی را برای آنها سخت کرده است. مهم این است که با توجه به شرایط اقتصادی، غذای مردم گران می شود؟!
تامین ارز برای خرید نهاده های دام و طیور و واردات برخی محصولات و مواد اولیه تولیدی در صنایع غذایی کشور برای فعالان این فعالیت ها همچنان دشوار است، بنابراین پیش بینی قیمت مواد غذایی بسیار دشوار است. . و کالاهای اساسی در اواسط سال جاری.
ضمن اینکه اقلام خوراکی هر ماه نسبت به ماه قبل گران می شوند. شاید از ابتدای سال تاکنون در برخی ماه ها نرخ تورم اندکی کاهش یافته است اما وضعیت قیمت مواد غذایی همچنان بحرانی است.
کارشناسان بر همین عقیده هستند، حذف ارزهای 4200 تومانی منجر به کاهش سرعت قاچاق کالاهای اساسی به خارج از کشور شد، اما از سوی دیگر با افزایش شدید قیمت ها در بخش تولید، تقاضا تا حد زیادی کاهش یافته است. که توانایی مالی مردم از قیمت های بالا عقب است.
مرکز آمار ایران در ماه جاری گزارشی از میانگین قیمت اقلام خوراکی منتخب در مناطق شهری منتشر کرد که نشان میدهد تورم نقطهای 12 ماده غذایی به بیش از 100 درصد رسیده است.
بر اساس آخرین گزارش تورم اصلی اداره سرشماری، این گزارش داستانی غم انگیز اما واقعی از کاهش شدید جدول خانه ها را روایت می کند. موضوعی که در سال گذشته بارها بر آن تاکید شده است اما تاکنون هیچ برنامه ای از سوی دولت برای کند کردن این روند اندیشیده و اجرا نشده است.
در حالی که هزینه خرید بسیاری از اجناس دو یا سه برابر شده است، دستمزدها آنچنان تغییر نکرده و همین امر باعث کاهش شدید قدرت خرید مردم در سال گذشته شده است.
گزارش مرکز آمار از تورم مرداد ماه 1401 نشان می دهد که این شاخص در گروه مواد غذایی نسبت به ماه مشابه سال قبل 81.2 درصد افزایش داشته است. نرخ تورم محصولات خوراکی در دوره ماهانه و سالانه 1.4 یعنی 57.4 درصد است.
نرخ تورم نقطه ای در مرداد 1401 به 2/52 درصد رسید. این بدان معناست که خانوارهای کشور به طور متوسط 2/52 درصد بیشتر از مرداد 1400 برای خرید همان مجموعه کالاها و خدمات هزینه کرده اند.
حذف یارانه برخی از محصولات غذایی منجر به جهش قیمت در ماه جاری و افزایش تورم از این کانال شد و امروز هر یک از فعالان و صاحبان تشکل های صنایع غذایی از کاهش بیش از 50 درصدی فروش صنایع غذایی خبر می دهند و معتقدند. وضعیت تقاضا برای محصولات متفاوت از مردم به نیمی از آن رسیده است.
لوبیا
با افزایش بیش از 120 درصدی قیمت حبوبات در ماه های اخیر، در آخرین لیست قیمت سازمان میادین میوه و تره بار، نرخ بسته بندی و نوع شرکتی این محصولات نیز تغییر کرده است.
تغییر قیمت هر کیلوگرم حبوبات تنها در یک ماه باعث کاهش تقاضای خرید شد. بر اساس گزارش مرکز آمار، بیشترین افزایش قیمت ماهانه در بین حبوبات با رقم 7.3 درصد مربوط به حبوبات بوده است. بنابراین انواع عمده لوبیا قرمز و لوبیا سیاه نیز به ترتیب 16 و 15 هزار تومان افزایش قیمت داشتند.
روغن
آمارهای رسمی منتشر شده از سوی دولت حاکی از آن است که قیمت روغن مایع 327.5 درصد، روغن نباتی جامد 285.8 درصد افزایش یافته و در بین سایر کالاها در ماه های اخیر رکورددار بوده است. این در حالی است که در خردادماه امسال علیرضا شرفی، مدیر کل تعاونی فرآوری روغن و دانه های روغنی، افزایش قیمت این محصول را منجر به کاهش 30 تا 40 درصدی تقاضا برای خرید روغن کرد.
برنج
بنابراین بررسی قیمت ها در بازار نشان می دهد که دیگر جایی برای اقشار ضعیف و بخش بزرگی از طبقه متوسط جامعه در بازار برنج ایران وجود ندارد. برنج ایرانی درجه یک در این مدت 188.4 درصد و برنج درجه یک خارجی 56.5 درصد افزایش داشته است. البته به گفته فعالان صنفی امسال تقاضا برای خرید برنج بیش از 40 درصد کاهش داشته است.
گوشت
گوشت بره 36.8 درصد، گوشت گاو یا گوساله 51.1 درصد و مرغ 103.7 درصد افزایش قیمت داشتند.
در همین حال، به گفته مهدی میرزا امین، یکی از اعضای هیئت مدیره اتحادیه تهیه و توزیع گوشت گاو؛ میزان گوشت خریداری شده توسط مصرف کنندگان قابل توجه نیست و خرید در شهریور ماه نسبت به ماه گذشته 15 تا 20 درصد کاهش داشته و این کاهش مصرف نسبت به سال گذشته 100 درصد است.
لبنیات
از ابتدای سال و همزمان با افزایش بیش از 100 درصدی قیمت لبنیات، میراسلام تیموری، رئیس هیات مدیره انجمن صنایع لبنی، مصرف این محصولات را کاهش داده است. 15 تا 20 درصد در کشور پس از افزایش قیمت محصولات لبنی پس از تغییر یارانه کالاهای اساسی.
کاهش شدید خرید میوه توسط مردم
از سوی دیگر تحقیقات میدانی نشان می دهد که قیمت انواع میوه در بازار به دلیل تعداد و تنوع زیاد همچنان گران بوده و هر روز بر قیمت آن افزوده می شود.
کاهش سهم میوه در سبد خانوارها در این فصل به ارزان ترین میوه نیز رسید. امسال همه خانوارها نمی توانستند میوه های خوش رنگ و لذیذ تنبستان را بخورند و بیشتر مردم نمی توانستند آن را مصرف کنند.
پیش از این اسداله کارگر، رئیس اتحادیه میوه و تره بار تهران گفت: با توجه به فراوانی و تنوع میوه در این فصل قیمت بالایی انتظار نمی رفت اما باید پذیرفت که گرانی سایر محصولات بر قیمت نهایی میوه تاثیرگذار است و این محصولات نیز مشمول افزایش قیمت می شوند.