بر اساس گزارش ها شمانیوز: ساخت مسکن استیجاری خبری است که به تازگی توسط محمود محمودزاده، معاون وزیر راه و شهرسازی منتشر شده است. وی گفت: رضایت نامه های لازم برای اجاره حرفه ای آپارتمان ها صادر شده و زیرساخت های لازم برای ساخت 300 هزار خانه استیجاری فراهم شده است. بنابراین، دولت می خواهد بازار اجاره آپارتمان را کنترل کند و از رشد بیشتر قیمت اجاره جلوگیری کند.
شرایط مسکن اجاره ای دولتی
اما این چگونه کار می کند؟ دولت حاضر است 300 هزار واحد مسکونی در زمین های 99 ساله بسازد و برای همیشه به مستاجران اجاره دهد. اما در این طرح دولت تنها مالک خانه های استیجاری نیست. بخش خصوصی و شهرداری ها نیز می توانند زمین های 99 ساله را از دولت بگیرند و واحدهای مسکونی ساخته شده توسط مردم را اجاره کنند. اما یک نکته مهم وجود دارد، نرخ اجاره این واحدها توسط دولت اعلام می شود.
طبق اعلام معاون وزیر، طرح ساخت آپارتمان های استیجاری به تصویب رسید و جزییات دیگری از مسکن قابل قبول، ثبت نام و قیمت شروع خانه های استیجاری منتشر نشد.
اما اگر اجاره مسکن عمومی در ایران مانند سایر کشورهای دن باشد، احتمالاً اجاره بها بسیار ناچیز و محدود به نگهداری و تعمیر ساختمان است. این احتمال وجود دارد که بخشی از خانه اجاره ای که توسط بخش خصوصی ساخته می شود بیشتر اجاره داده شود و به طبقه متوسط اجاره داده شود.
چهار نکته در مورد اجاره آپارتمان
در مورد اجاره آپارتمان های دولتی در ایران چند نکته وجود دارد. اول اینکه دولت قول ساخت 300000 واحد مسکونی استیجاری را داده است که برای تامین امنیت نهضت ملی مسکن نیز دست و پنجه نرم می کند. هنوز مشخص نیست که او پس از ترک این سمت چه خواهد کرد.
نکته دیگر اینکه هدف دولت از ساخت آپارتمان های استیجاری کنترل بازار اجاره است. اما بسیاری از کارشناسان معتقدند دولت حداقل به یک یا دو سال زمان نیاز دارد تا سری اول آپارتمان های اجاره ای را آماده کند. یعنی اولین باری که مردم توانستند از دولت خانه اجاره کنند سال 1402 بود. اما برنامه دولت برای بازار اجاره در این مدت چیست؟
موضوع سوم این است که دولت بخش خصوصی را نیز در این زمینه تشویق کرده است. اما اگر قرار است اجاره بهای واحدها توسط دولت تعیین شود، چرا بخش خصوصی وارد این بازار می شود؟ یعنی سرمایه خود را صرف بخشی کنند که دولت باید شرایط را تعیین کند.
دیگر اینکه خانه های دولتی برای اجاره باید در زمین دولتی ساخته شود و آن زمین ها قطعا در حاشیه شهر هستند. یعنی با محل سکونت فعلی بسیاری از مستاجران فاصله دارد یا زیرساخت های لازم برای زندگی در این گروه را ندارد.
همه اینها نشان می دهد که احتمالاً وعده دولت سیزدهم برای اجاره خانه دولتی به مردم روی کاغذ خواهد ماند و همچنین وعده دولت دوازدهم./تیرات نیوز