دلگرم به نقل از العربیه ؛ شبکههای آمریکایی از بایدن به عنوان برنده انتخابات ریاستجمهوری یاد کردند که بدین ترتیب او 46مین رئیسجمهوری این کشور خواهد بود.
پیروزی او در پی 3 روز ابهام در خصوص نتایج انتخابات بود و در حالی است که مسئولان انتخابات درحال شمارش آراء مستقیم یا پستی هستند که اعلام نتایج آن به تاخیر افتاده است.
بایدن با کسب پیروزی در ایالت پنسیلوانیا عدد طلایی 270 رای کالج الکترال را پشت سر گذاشت که حد نصاب لازم برای ورود به کاخ سفید است.
ترامپ در پی اعلام پیروزی بایدن در انتخابات ریاستجمهوری، در بیانیهای تاکید کرد که «تکلیف انتخابات هنوز روشن نشده است.»
به گفته ترامپ، بایدن در معرفی دروغین خود به عنوان برنده این انتخابات، خیلی عجول است و کمپین ترامپ در مورد شکایت به دادگاه عالی در دوشنبه آینده، اقدام خواهد کرد.
بنا به آنچه ستاد آقای ترامپ گفته او قصد ندارد شکست در انتخابات را بپذیرد. او در جریان کارزار انتخاباتی هم چند بار از گفتن اینکه در صورت شکست انتقال مسالمتآمیز قدرت را میپذیرد طفره رفت.
انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا شاهد بالاترین نرخ مشارکت از سال ۱۹۰۰ بوده است.
جو بایدن توانسته بیش از ۷۴ میلیون رای بیاورد که بالاترین تعداد آرای یک نامزد ریاست جمهوری در تاریخ آمریکا است. دونالد ترامپ هم بیش از ۷۰ میلیون رای آورده که دومین رکورد آرا است.
واکنشها چیست؟
جو بایدن از پیروزی در انتخابات ابراز خرسندی کرده و با خطاب قرار دادن همه مردم آمریکا گفته: “آمریکا، اینکه مرا به رهبری کشور بزرگمان انتخاب کردید مایه افتخارم است.”
آقای بایدن وعده داده که “رئیس جمهور همه آمریکاییها” باشد، فارغ از اینکه به او رای دادهاند یا نه.
او خواهان آن شده که “عصبانیت و بحثهای تند” کنار گذاشته شود تا آمریکا “متحد شود. و مرهمی یابد.”
در مقابل دونالد ترامپ در بیانیهای گفته “این انتخابات هنوز تمام نشده است”.
آقای ترامپ گفته آقای بایدن “برای خود را برنده جا زدن عجله دارد”. او از رسانهها برای اعلام پیروز انتخابات، پیش از رسمیت یافتن نتایج، انتقاد کرده و رسانهها را به جانبداری از جو بایدن متهم کرده است.
نتیجه ایالتهای مختلف هنوز به طور رسمی تایید و نهایی نشده است، اما روال انتخابات آمریکا در دورههای گذشته همین بوده که با اعلام آرا، هر موقع رسانهها بتوانند با اطمینان برندهای اعلام کنند، پیروز انتخابات اعلام میشود.
دونالد ترامپ بدون ارائه شواهدی جو بایدن و ستاد او را متهم کرده که به دنبال شمردن آرایی بودهاند که به طور غیرقانونی اخذ شدهاند.
آقای ترامپ گفته نتایج را در دادگاه به چالش خواهد کشید.
ستاد آقای ترامپ دعاوی حقوقی متعددی را با ادعای تقلب در انتخابات مطرح کرده، که تاکنون چند مورد از آنها در دادگاههای مختلف رد شدهاند.
با وجود اینکه دونالد ترامپ حاضر به پذیرش شکست خود در انتخابات نشده است، چند نفر از رهبران جهان پیروزی جو بایدن را به او تبریک گفتهاند.
جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، همسایه شمالی آمریکا، به جو بایدن و کامالا هریس تبریک گفته و به همکاری با آنها ابراز امیدواری کرده است.
امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان هم به آقای بایدن تبریک گفتهاند.
پدرو سانچز و جوزپه کونته، نخستوزیران اسپانیا و ایتالیا هم به آقای بایدن تبریک گفتهاند.
میکل مارتین، نخستوزیر جمهوری ایرلند هم با تبریک به آقای بایدن او را “دوست واقعی ایرلند” خوانده است.
آقای بایدن تبار ایرلندی دارد و به بریتانیا هشدار داده که در صورت به خطر انداختن توافق صلح ایرلند شمالی به واسطه برگزیت، آمریکا با بریتانیا توافقنامه تجاری جدیدی نخواهد داشت.
در بریتانیا، نیکولا استورجن، وزیر اول اسکاتلند، به آقای بایدن تبریک گفته و پیروزی کامالا هریس به همراه او را “تاریخساز” خوانده است.
بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا هم کمی پس از خانم استورجن پیروزی آقای بایدن و خانم هریس را تبریک گفت و برای همکاری در اولویتهای مشترک چون تغییر اقلیم ابراز امیدواری کرد.
آیتالله علی خامنهای، در واکنشی نه چندان گرم در توییتر انگلیسی خود نوشته: “وضعیت آمریکا و آنچه خود آنها درباره انتخاباتشان میگویند وضعی تماشایی است! این نمونهای از چهرهی کریه لیبرالدموکراسی در آمریکا است. قطع نظر از نتیجه، یک مطلب کاملا روشن است و آن انحطاطِ سیاسی و مدنی و اخلاقیِ رژیمِ آمریکا است.”
حالا چه میشود؟
معمولا در انتخابات آمریکا وقتی برنده و بازنده مشخص میشوند نامزدی که آرای لازم را به دست نیاورده شکست خود را میپذیرد و راه برای ریاست جمهوری نامزد پیروز هموار میشود.
اما آقای ترامپ گفته حاضر به پذیرفتن این نتایج نیست و دعاوی حقوقی متعددی را پیش خواهد برد.
اگر وکلای آقای ترامپ نتیجه را در ایالتی به چالش بکشند، دادگاه در سطح ایالتی در این باره قضاوت خواهند کرد و ممکن است رای به بازشماری آرا بدهند.
رای دادگاههای ایالتی هر چه باشد دو طرف میتوانند آن را در دیوان عالی آمریکا به چالش بکشند.
ترکیب کنونی قضات دیوان عالی آمریکا به محافظهکاران گرایش دارد.
جو بایدن کیست؟
جوزف رابینت بایدن جونیور، که چند روز پس از انتخابات ریاست جمهوری ۷۸ ساله میشود، مسنترین رئیسجمهور آمریکا خواهد بود.
آقای بایدن پیش از این دو بار دیگر برای ریاستجمهوری خیز برداشته بود، اما انگار قاعده “تا سه نشه، بازی نشه” درباره او صادق بود.
بار قبلی که آقای بایدن برای رسیدن به ریاست جمهوری تلاش کرده بود در انتخابات داخلی حزب دموکرات از باراک اوباما، سناتور جوان و کمسابقهتر شکست خورد.
اما پس از آن که آقای اوباما به عنوان یکی از جوانترین روسای جمهور تاریخ آمریکا وارد کاخ سفید شد، جو بایدن هم به عنوان معاون رئیس جمهور همراهش بود.
پیش از آن او از سال ۱۹۷۲ به بعد شش بار به عنوان سناتور از ایالت دلاور انتخاب شده بود.
آقای بایدن پیش از ورود به سیاست حقوق خوانده بود و وکالت میکرد.