تفاوت ورزش و تربیت بدنی در چیست ؟



ورزش چه فرقی با تربیت‌ بدنی دارد ؟


بسیاری از ما فکر می کنیم ورزش و تربیت بدنی یک معنی و مفهوم دارد و گاه این دو را بجای هم بکار می بریم در صورتیکه ورزش با تربیت بدنی کاملا تفاوت دارد. برای درک بهتر این تفاوت ابتدا ورزش و تربیت بدنی را جداگانه تعریف می نمائیم .


در تعریف تربیت‌بدنی به عنوان یک علم باید گفت: نوعی تربیت است که به‌ وسیله فعالیت های بدنی، مجموعه وجود انسان را مورد تربیت قرار می دهد. تربیت‌ بدنی فرایندی است آموزشی ـ تربیتی که هدف آن بهبود بخشیدن به رشد همه‌ جانبه انسان از طریق فعالیت های جسمانی است.


تربیت بدنی شامل کسب و پردازش مهارت های حرکتی، توسعه و نگهداری آمادگی جسمانی برای تندرستی و سلامت، کسب دانش های علمی درباره فعالیت های جسمانی و تمرین و توسعه تصور و ذهنیت مثبت از فعالیت های جسمانی به عنوان وسیله ای برای اجرا و عملکرد انسان است.


وَرزش به فعالیتهای عادی جسمانی گفته می شود که بر اساس یک رشته و قوانین و مقررات آن رشته انجام می گیرد که با اهداف تفریحی، یا مسابقه ای، نشاط شخصی، دستیابی به ورزیدگی، دستیابی به مهارت یا ترکیبی از این اهداف انجام می گیرد.


تعریف ورزش به هدف و منظوری که انجام می گیرد بستگی دارد. برای نمونه مسابقات پرش طول که در برابر هزاران نفر در یک استادیوم انجام می گیرد یک نوع از ورزش بشمار می رود در حالیکه پرش از روی یک رودخانه در روستا به علت خیس نشدن انجام می شود. تعداد بیشماری از ورزشکاران حرفه ای در سراسر جهان از طریق ورزش به ثروت و زندگی رسیده اند. این یکی دیگر از خصوصیات ورزش به شمار می آید.

بیشتر بخوانید  14+1 قدم مهم قبل از انتخاب هدیه‌ ای معقولانه برای دوست خود


تفاوت تربیت بدنی و ورزش در چیست ؟


همانطور که قبلا اشاره شد تربیت بدنی مجموعه ای از فعالیت های جسمانی است که باعث رشد و تقویت ارگان ها و اندام ها گردیده و به شکوفایی و باروری استعدادهای بالقوه ی فرد کمک می کند. راه رفتن – دویدن آرام در دامنه ی تپه ها – جنگل ها – پارک ها – حرکات کششی و ورزشی و انجام فعالیت هایی که جنبه رقابت ندارند و یا رقابت در آن ها جدی گرفته نمی شود و خلاصه ی کلیه ی فعالیت های مختلف بدنی و اجرای حرکات منظم برای تقویت جسم و تربیت روان بی آنکه اسیر رقابت و فشار بیش از حد جسمانی و روانی به منظور ارضاء حس برتری طلبی گردد گفته می شود. در صورتی که ورزش به مجموعه فعالیت های سازمان یافته اطلاق می شود که باعث ورزیدگی – افزایش رقابت های بدنی و یادگیری مهارت های فیزیکی و روانی و حرکتی می گردند.


به طور کلی ورزش ها دارای سه ویژگی هستند:


  1. یادگیری مهارت

  2. ایجاد رقابت

  3. وجود ضوابط و مقررات مشخص منطقه ای یا جهانی که بعضاً این ورزش ها دارای آفاتی از قبیل هیجانات کاذب – عطش کسب شهرت و محبوبیت که گاه در طول مسابقه ورزشکار و مربی را به مرز جنون می کشاند و پیامدهای روانی و عصبی ناشی از آن – تنش های روانی قبل و بعد از آن – فشار بیش از حد جسمانی برای رسیدن به رکودهای مطلوب – کاهش وزن های غیر علمی – زیاده طلبی های اقتصادی- سر خوردگی های ناشی از شکست در مسابقات و اعتقاد به پیروزی به هر قیمت و … می باشد.


تعریف تربیت بدنی - دیدگاه های مختلف درباره تربیت بدنی - اهداف ورزش  - تفاوت تربیت بدنی و ورزش به زبان ساده


ضرورت و اهمیت ورزش برای کودکان


ورزش برای کودکان فوق العاده لازم و ضروری است. کودک به طور طبیعی و فطری به ورزش- بازی و تحرک علاقه نشان می دهند و این بازی و تحرک برای رشد و نمو اندام شان مفید است. وظیفه ی مربیان و والدین است که سعی کنند کودکان را به سوی ورزش های و بازی هایی هدایت کنند که فکر و روح- جسم و شخصیت آنان را ساخته و آنان را برای زندگی اجتماعی سالم آماده سازد.


ورزش هایی که به کودکان داده می شود باید چنان باشد که به تربیت قوای فکری و جسمی و نظم روحی منجر شود. تکوین اخلاقی – ایجاد منش عادت های مطلوب مورد نظر – اطاعت از قانون – جوان مردی و همکاری را در آنها می توان از طریق بازی افزایش داد. کودک می تواند از دیگران و با دیگران در اثر نگاه کردن – مقایسه کردن و تقلید کردن بیاموزد.


پس بر مربیان و والدین فرض است تا رسیدن به این هدف بزرگ از هیچ کوششی فرو گذار ننمایند به طوری که حضرت رسول اکرم (ص) می فرمایند: «هر کس کودکی دارد خود نیز تظاهر به کودکی نماید. »


اهداف تربیت بدنی و ورزش در دوره ی ابتدایی


  1. پرورش قابلیت های جسمانی و به کارگیری عضلات از طریق حرکات متناسب با هر یک از اندام ها که منجر به توسعه و بهبود قدرت – سرعت – استقامت – چابکی – هماهنگی و انعطاف پذیری و … می شود.

  2. پرورش توان ذهنی از طریق بازی های سازمان یافته

  3. تقویت روحیه ی اجتماعی و مسئولیت پذیری از طریق بازی ها و حرکات دسته جمعی

  4. رشد اخلاق و حس برتر گزینی از طریق مشارکت در بازی های اجتماعی

  5. کمک به رشد و جلوه ی شخصیت کودک با ایجاد تفکر خودکار در او از طریق انواع فعالیت های ورزشی


تقویت این اهداف از طریق محتوای درس در قالب بازی ها – حرکات ورزشی و به طور کلی انواع فعالیت های ورزشی امکان پذیر خواهد بود و اساس اهداف درس تربیت بدنی در هر ساعت ورزش فعالیت است.


تفاوت ورزش و تربیت بدنی و بازی - تفاوت تربیت بدنی و علوم ورزشی - فلسفه ی تربیت بدنی و ورزش چیست - اهداف تربیت بدنی و ورزش


فواید ورزش پیلاتس بر سلامت جسم و روح انسان


فرق ورزش های هوازی و بی هوازی چیست؟


بیشتر بخوانید  راهنمای مراقبت و پرورش گیاهان پهن برگ زیبا

دیدگاهتان را بنویسید