علائم کرونا در کودکان
گرچه استثنائات قابل توجهی وجود دارد، اکثر شواهد پیشنهاد می کند خطر کووید-19 برای کودکان بسیار کمتر از بزرگسالان است. اگر نگران هستید که کودک شما به کرونا مبتلا شده است، از تست هوشمند کرونا برای تخمین ابتلا می توانید استفاده کنید.
اطلاعات جمع آوری شده از چین و آمریکا درمورد کودکان مبتلا به SARS-CoV-2، ویروسی که باعث بروز بیماری کووید-19 می شود، حاکی از این است که خطر بروز بیماری شدید در کودکان نسبت به بزرگسالان کمتر است.
طبق یک تحقیق روی 2,752 کودک مبتلا به کووید-19 تنها سه نفر جان خود را از دست دادند که علت اصلی مرگ در هر مورد درحال بررسی است.
از شواهد اخیر چنین برمی آید که نرخ بستری شدن درمیان نوزادان بالاتر است و بعضی به درمان در بخش مراقبت های ویژه احتیاج دارند.
بیش از 90% کودکان در چین پس از ابتلا به کرونا هیچ علامتی نداشتند و دچار بیماری خفیف شدند.
کرونا در کودکان چه علائمی دارد؟
در ادامه به چند علامت که ممکن است کودکان تجربه کنند اشاره می کنیم:
-
تب: اگرچه اکثر بزرگسالان مبتلا به کووید-19 گزارش بروز تب را داده اند، به گفته ی مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا، تب در بین کودکان کمتر شایع است. -
علائم شبیه به آنفلونزا: تقریبا 73% از کودکان مبتلا به کووید-19 دچار تب، سرفه یا تنگی نفس شدند. تنگی نفس در کودکان کمتر شایع است. نتایج یک تحقیق حاکی از این بود که 43% از بزرگسالان و تنها 13% از کودکان این علامت را تجربه کردند. -
علائم دستگاه تنفسی: کودکان مبتلا به نوع خفیف بیماری علائمی نظیر آبریزش بینی، سرفه یا گلودرد را تجربه می کنند. -
علائم گوارشی: بعضی از کودکان دچار استفراغ، اسهال یا تهوع می شوند. -
تغییر در حس بویایی: ارزیابی سال 2020 نشان میدهد که اکثر بزرگسالان در اثر ابتلا به کرونا حس بویایی خود را از دست می دهند. محققان این علامت را در جوانان بررسی نکردند اما ممکن است کودکان هم حس بویایی یا چشایی خود را از دست بدهند. -
درد: ممکن است کودک در اثر ابتلا به کرونا دچار درد عضلانی یا سردرد شود. -
تغییر در رفتار: ممکن است کودک، به خصوص کودکی که توانایی بروز شفاهی احساس یا بیان علائم خود را ندارد، بداخلاق شود و بیشتر گریه کند. بعضی از کودکان نیز مضطرب می شوند (به خصوص اگر بدانند که ویروس کرونا می تواند خطرناک باشد).
درمجموع، معمولا علائم کووید-19 در کودکان خفیف تر است. احتمال اینکه کودک نتواند مثل بزرگسالان علائم خود را گزارش کند هم وجود دارد.
عوارض کرونا در کودکان
کودکان مبتلا به بیماری زمینه ای مانند بیماری ریوی، قلبی یا ضعیف بودن سیستم ایمنی بیشتر مستعد بروز عوارض جدی در اثر ویروس کرونا هستند.
مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا (CDC) برای تحقیق روی علائم کووید-19 در کودکان از اطلاعات بستری شدن و بیماری زمینهای 295 کودک استفاده کرد.
در این گروه، 77% از کودکانی که بستری شده بودند دست کم یک سابقه ی پزشکی دیگر داشتند. این موضوع نشان می دهد بیماری های زمینه ای سهم قابل توجهی در بستری شدن کودکان دارد.
با این حال، خطر فوت در اثر کرونا در بین کودکان با ریسک بالا هم بسیار پایین است. از بین 2,143 کودک در تحقیق مرکز کنترل و پیشگیری چین، تنها یک کودک 14 ساله جان خود را از دست داد.
به علاوه، همانطور که قبلا اشاره شد، از بین 2,752 کودک در تحقیق مرکز کنترل و پیشگیری بیماری، سه نفر جان خود را از دست دادند. البته علت مرگ در هر نفر هنوز مورد تایید قرار نگرفته است.
دیگر عوارض احتمالی عبارتند از:
-
نارسایی عضو -
نیاز به استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی -
سپسیس، نوعی عفونت شدید که بسیاری از سیستم های بدن را تحت الشعاع قرار می دهد -
نارسایی قلب -
مسائلی که منجر به تشکیل لخته ی خطرناک خون می شود
کودکان مبتلا به علائم شدید معمولا ظرف یک هفته بعد از بروز بیماری دچار این وضعیت می شوند.
تعداد کمی از کودکان هم دچار نشانه های سندرم التهاب چندسیستمی در کودکان شدند. علائم این سندرم شبیه به سندرم شوک سمی و بیماری کاوازاکی است. اگر این وضعیت درمان نشود، می تواند مرگبار باشد.
کودکان مبتلا به این وضعیت جوش می زنند، دچار درد شکم، خون افتادن در چشم، خستگی، اسهال یا استفراغ می شوند.
درصورت مشاهده ی علائم زیر باید تحت مراقبت های پزشکی قرار بگیرید:
-
گیجی -
تب -
فشار یا درد قفسه ی سینه -
درد گردن -
اختلال در تنفس -
کبودی یا سفید شدن صورت، انگشتان دست یا پا -
از دست دادن هوشیاری -
درد شدید شکم
چه زمان باید به پزشک کودکان مراجعه کرد؟
اکثر بچه ها یا هیچ علامتی ندارند یا علائم خفیف را تجربه می کنند. در این صورت، نیازی به مراجعه به پزشک یا بیمارستان نیست.
با این حال، اگر کودک هرگونه علامت کووید-19 از خود نشان داد، والدین یا پرستار باید با متخصص کودکان تماس بگیرد. متخصص کودکان توضیح می دهد باید مراقب چه علائمی باشید و پیشنهادات درمان ارائه می کند.
در برخی از موارد، لازم است کودک تست کووید-19 بدهد.
-
اگر کودک بسیار بیمار به نظر می رسد -
اگر جوش زده است -
اگر علائم بهتر و بعد دوباره تشدید شود -
اگر کرونا بهبود پیدا کند اما علائم التهاب مانند جوش، تب یا خون افتادن چشم رخ دهد
در صورت مشاهده ی موارد زیر به مراقبت های ویژه مراجعه کنید:
-
اگر کودک نفس نفس میزند یا علائم بیقراری تنفسی دارد؛ مثل کبودی لب ها، تند نفس کشیدن یا اختلال در تنفس -
اگر کودک سست و منگ به نظر می رسد یا بیدار نمی شود -
در قفسه ی سینه احساس درد یا فشار می کند -
علائم نارسایی عضو دارد؛ مانند درد شدید در ناحیه ی شکم، مشکل در ادرار، نمی تواند بدون کمک تکان بخورد یا نمی تواند درست فکر کند
درمان کرونا در کودکان
هیچ دارویی نمی تواند کرونا را درمان کند. گرچه محققین در حال کشف روش های درمان آزمایشی هستند، در حال حاضر این روش ها نتیجه مشخصی نداشته اند.
اکثر کودکان با درمان های خانگی بهبود پیدا می کنند. برای کمک به کودک مبتلا به ویروس کرونا اقدامات زیر را انجام دهید:
-
کودک را به استراحت تشویق کنید. -
به کودک مایعات زیادی بدهید تا آب بدنش از بین نرود. -
مرتب به او سر بزنید تا مطمئن شوید حالش بدتر نشده است. -
از دکتر درمورد داروهای مخصوص تب و مسکن بپرسید. -
در صورت امکان، از کودک بخواهید فقط در یک نقطه از خانه بماند. تمام سطوحی را که به آن دست میزند تمیز و ضدعفونی کنید و از دیگر اعضای خانواده بخواهید به او نزدیک نشوند. هنگام مراقبت از کودک بیمار، ماسک بزنید.
ممکن است پیروی از این توصیه ها هنگام مراقبت از نوزاد یا کودک برای والدین یا پرستار چالش برانگیز باشد. همچنین می توانید با یک متخصص درمورد بهترین روش های مراقبت از کودک مشکوک به SARS-CoV-2 صحبت کنید. کودکان زیر 2 سال نباید ماسک بپوشند.
شاید لازم باشد کودکانی که بسیار بیمار هستند به بیمارستان مراجعه کنند. پزشک در بیمارستان روی کنترل علائم تمرکز می کند. ممکن است کودک اکسیژن، تزریق وریدی مایعات یا داروهای استروئید نیاز داشته باشد تا بتواند نفس بکشد.
در موارد نادر، اگر خود کودک نتواند به خوبی نفس بکشد، از دستگاه تنفس مصنوعی استفاده می شود.
پیشگیری از کرونا در کودکان
در کنار قرنطینه کردن خود هنگام بیماری، روش های زیر باعث کند شدن انتقال ویروس می شود:
-
پرهیز از تجمعات عمومی، تجمع در فروشگاه ها و گردش های اجتماعی -
اگر مجبورید کنار دیگران باشید، باید ماسک بزنید و 2 متر یا بیشتر از دیگران فاصله بگیرید -
اگر بیمار هستید، حتی اگر علائم خفیف است، بیرون نروید -
مرتبا دستگیره ها، پیشخوان ها، میز و سایر سطوحی را که در معرض تماس دیگران قرار دارد ضد عفونی کنید -
قبل از درخواست مراقبت پزشکی با پزشک تماس بگیرید زیرا بسیاری از افراد می توانند از راه دور مشکل خود را مطرح کنند
والدین، پرستاران و سایر بزرگسالان می توانند برای پیشگیری از شیوع ویروس و پایین آوردن خطر قرار گرفتن کودک در معرض آن را با استفاده از اقدامات فوق کاهش دهند.
نتیجه :
والدین یا پرستارانی که از کودک بیمار یا دارای نقص ایمنی مراقبت می کنند باید اقدامات بیشتری برای مراقبت از آنها انجام دهند؛ مثلا در خانه بمانند و در صورت امکان مواد خوراکی را درب منزل تحویل بگیرند. با همه این حرف ها، چه کودکان و چه بزرگسالان می توانند از واکسن کرونا شدیدا بهره مند شوند.