تب‌سنجی تورم در استان‌ها؛ نرخ تورم در روستاهای ۱۶ استان از مرز ۵۰ درصد گذشت –


به گزارش سلام نو به نقل از روزنامه همشهری، جزئیات تورم مهرماه در استان‌ها و اقلام خوراکی اعلام شد.

مرکز آمار ایران می‌گوید؛ نرخ تورم ۱۲‌ ماهه در ۲۶ استان ایران بالاتر از نرخ تورم کشوری است. فقط ۵ استان البرز، گیلان، سمنان، تهران و قم نرخ تورم کمتری را نسبت به میانگین کشوری تجربه کرده‌اند. طبق داده‌های مرکز آمار، نرخ تورم در مناطق شهری ۲۷ استان و نرخ تورم روستایی در ۱۶ استان، از نرخ تورم سالانه شهری و روستایی فراتر رفته است؛ طوری که روستاییان استان‌های ایلام، فارس، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، یزد، آذربایجان غربی، اردبیل، کردستان، لرستان، خراسان رضوی و شمالی، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، اصفهان، گلستان و آذربایجان شرقی از مرز ۵۰ درصد عبور کرده است.

بررسی‌های همشهری نشان می‌دهد؛ در ۲‌ ماه نخست دولت سیزدهم اغلب کالاهای خوراکی مورد مصرف مردم نرخ تورم بالایی را تجربه کرده و فقط ۴ قلم کالا در مهر ماه نسبت به مرداد ارزان‌تر شده است. دولت تلاش دارد نرخ تورم را از مسیر کنترل کسری بودجه کاهش دهد. به همین دلیل انتظار می‌رود روند شتابان رشد قیمت‌ها در ماه‌های آینده به شرط مهار تورم کندتر شود.
 

تب‌سنجی تورم در استان‌ها

از جمله تغییرات در نرخ تورم بین استان‌های ایران می‌توان به مشاهده بالاترین نرخ تورم نقطه به نقطه در استان کهگیلویه و بویراحمد و کمترین آن در استان سیستان و بلوچستان اشاره کرد. هرچند همچنان قم کمترین نرخ تورم سالانه را در کل ایران به‌خود اختصاص داده و قم و تهران به‌ترتیب کمترین نرخ تورم در مناطق شهری و روستایی را در اختیار داشته‌اند. این در حالی است که شهروندان ساکن استان ایلام با بالاترین فشار تورمی مواجه هستند. تازه‌ترین گزارش مرکز آمار نرخ تورم ماهانه در ایران را ۳.۷ درصد نشان می‌دهد درحالی‌که خانوارهای ساکن استان‌های گیلان وکرمان که شاهد افزایش ۵.۸ درصدی میانگین قیمت کالاها و خدمات در مهرماه نسبت به شهریورماه امسال بوده‌اند، در صدر جدول نرخ تورم ماهانه قرار گرفته‌اند درحالی‌که شهروندان ساکن استان سیستان و بلوچستان در پایین‌ جدول با نرخ تورم ۲.۲ درصدی جای گرفته‌اند.

بیشتر بخوانید  استقلالی‌ها تحت پوشش بیمه تعاون قرار گرفتند

نرخ تورم نقطه به نقطه ایران در مهرماه ۳۹.۲ درصد برآورد شده بود که بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه مربوط به استان کهگیلویه و بویراحمد (۴۸.۵ درصد) و کمترین آن مربوط به استان سیستان و بلوچستان (۳۱.۹ درصد) بوده است. در ماه مهر که نرخ تورم ۱۲ ماهه به ۴۵.۴ درصد رسید، بالاترین نرخ تورم ۱۲‌ ماهه به‌گفته مرکز آمار ایران در استان ایلام به میزان ۵۳.۳ درصد و کمترین هم در استان قم به میزان ۴۰.۹ درصد ثبت شده که نشان از شکاف ۱۲.۴ درصدی دارد.
 

نبض تورم در شهر و روستا

بالاترین نرخ تورم ماهانه در نقاط شهری ایران در مهر ماه را خانوارهای شهری کرمانی با ۶.۷ درصد رشد و کمترین را خانوارهای شهری سیستان و بلوچستان با ۱.۹ درصد مشاهده کرده‌اند، درحالی‌که میانگین نرخ تورم ماهانه شهری ۳.۶ درصد بوده است. به‌گفته مرکز آمار ایران در مهر ماه امسال نسبت به مهرماه پارسال هزینه سبد کالاها و خدمات مصرفی در نقاط شهری ۳۸.۴ درصد گران شده اما شهرنشینان استان زنجان شاهد افزایش قیمت تمام‌شده سبد کالاها و خدمات مصرفی‌شان به میزان ۴۷.۳ درصد و شهرنشینان استان سیستان و بلوچستان ناظر فشار تورم ۳۰.۹ درصد بوده‌اند. این گزارش نشان می‌دهد نرخ تورم ۱۲ ماهه منتهی به مهر ماه ١٤٠٠ برای خانوارهای شهری  عدد ۴۴.۷ درصد بوده که بیشترین نرخ تورم ۱۲ ماهه مربوط به استان ایلام (۵۲.۵ درصد) و کمترین آن مربوط به استان قم (۴۰.۸ درصد) است. نرخ تورم در نقاط روستایی ایران چندسالی است از نرخ تورم نقاط شهری سبقت گرفته و مرکز آمار در برآورد خود نرخ تورم ماهانه روستایی را ۴.۱ درصد برآورد و اعلام کرده که روستاییان گیلانی شاهد رشد ۶.۸ درصدی تورم ماهانه بوده‌اند و در صدر جدول قرار داشته‌اند درحالی‌که در پایین جدول نرخ تورم ماهانه نقاط روستایی، استان خراسان شمالی با ۲.۵ درصد قرار دارد. افزون بر این نرخ تورم نقطه به نقطه روستایی ایران در مهر ماه ۴۳.۹ درصد بوده که بیشترین نرخ در استان کهگیلویه و بویراحمد به میزان ۵۴.۳ درصد و کمترین آن دراستان سیستان و بلوچستان به میزان ۳۴.۱ درصد مشاهده شده است. همچنین نرخ تورم ۱۲ ماهه منتهی به مهر ماه ١٤٠٠ برای خانوارهای روستایی به عدد ۴۹.۶ درصد رسید و بالاترین نرخ تورم ۱۲‌ ماهه در استان ایلام  ۵۶.۹ درصد و کمترین هم در استان‌های تهران و قم ۴۳.۳ درصد ثبت شده است.
 

بیشتر بخوانید  سامانه «سهام عدالت» هک شد؟ -

نبض قیمت خوراکی‌ها در ابتدای کار دولت

مرکز آمار ایران تازه‌ترین تغییر قیمت ۵۳ قلم کالای خوراکی در ایران در ۲‌ ماه نخست دولت سیزدهم را منتشر کرد که نشان می‌دهد در این دوره قیمت ۴ قلم کالا شامل گوشت مرغ، هویج فرنگی، روغن نباتی جامد و سیب اندکی ارزان‌تر شده و در مقابل دست‌کم ۱۳ قلم کالا با رشد بالای ۲۰ درصدی در مهرماه امسال نسبت به مرداد مواجه شده است. البته قیمت هندوانه با توجه به پایان فصل برداشت و خارج شدن آن از چرخه مصرف با رشد ۵۴ درصدی در مهرماه نسبت به مردادماه  مواجه شده و پس از آن کدو سبز ۴۴ درصد، فلفل دلمه‌ای ۳۲ درصد، رب گوجه‌فرنگی و پرتقال هم ۳۱ درصد گران‌تر شده است. به گزارش همشهری، ۲ محصول پرطرفدار لبنی یعنی پنیر و ماست پاستوریزه هم در مهر نسبت به مرداد امسال با رشد قیمت ۲۶ درصدی مواجه شده و مردم بادمجان، تخم مرغ و ماهی قزل آلا را ۲۴ درصد گران‌تر از مرداد خریده‌اند. برنج ایرانی با ۲۱ درصد رشد قیمت و سیب زمینی و خیار با ۲۰ درصد در رتبه‌بندی رالی قیمت‌ها قرار گرفته‌اند.

تب تند تورم در ۲۶ استان ایران | روستاییان این استان‌ها بیشترین نرخ تورم را تجربه می‌کنند

دیدگاهتان را بنویسید