تالاب صورتی لیپار در چابهار


تالاب لیپار که به تالاب صورتی نیز معروف است در جاده ساحلی چابهار به گواتر در ساحل عمان قرار دارد. این تالاب در تنگه و دره ای صخره ای مشرف به کوه واقع شده است. در این تالاب آب های دریای عمان ایستاده و منطقه مناسبی برای زندگی گیاهان و جانوران ایجاد کرده است. جزر و مد سرخ چابهار یکی از دیدنی های چابهار در ساحل دریای عمان است و تالاب صورتی رنگ در دره لیپار اوج زیبایی این پدیده در شهر چابهار است. جزر و مد قرمز یا صورتی که در این تالاب ظاهر می شود آن را به یکی از زیباترین دیدنی های چابهار تبدیل کرده است. رنگ قرمز این باتلاق محصول فعالیت پلانکتون ها است.

تالاب صورتی لیپار در چابهار

تالاب لیپار یکی از زیباترین و طبیعی ترین مناطق منطقه است که در 15 کیلومتری شرق چابهار در نزدیکی روستای رامین و در مسیر جاده ساحلی چابهار – کوذر قرار دارد. در این مسیر تنگه ای صخره ای با چشم انداز دره های سرسبز و زیبا وجود دارد که از میان آن روستای لیپار در میان چمنزارها دیده می شود.

بین دو کوهی که فاصله چندانی با هم ندارند، سدی ساخته شد که آب های سرگردان را به دور خود جمع می کند و تبدیل به حوضی به طول 14 کیلومتر شد. در این آب انبار، انواع گیاهان و درختچه‌های «گز» و «چِش» با مناظر زیبا، مناطقی بکر با اکوسیستم‌های خاص ایجاد کرده‌اند.

پرندگانی چون چنگر، فلامینگو، کاشیم، حواصیل سفید و خاکستری، طاووس، باکلان، تیهو، جیرفتی، عقاب معمولی، خوتکا و دلینگه زیبایی فوق العاده ای در این منطقه ایجاد کرده اند.

بیشتر بخوانید  نویدکیا از سرمربیگری سپاهان اصفهان استعفا داد

تالاب صورتی لیپار در چابهار

جزر و مد سرخ چابهار یکی از نقاط دیدنی سواحل جنوبی استان سیستان و بلوچستان است که بازدیدکنندگان را شگفت زده می کند. زیبایی این پدیده را می توان در دره لیپار دید که به آن مرداب صورتی می گویند.

رشد گونه های بلوط و گزنه در آب منظره فوق العاده زیبایی را به وجود آورده است که در ایران کمتر دیده می شود. وجود پرندگانی چون چنگر، فلامینگو، کاشیم، حواصیل، طاووس، باکلان، درنا، عقاب دشتی، زیبایی این منطقه را دو چندان کرده است. علاوه بر این، پنبه وحشی در این منطقه کشت می شود و مورد استفاده مردم محلی و مردم قرار می گیرد.

در کنار این تالاب دشتر قرار دارد که مردم محلی به آن عروس نیز می گویند. دشتر در زبان بلوچی به دختران جوانی اطلاق می شود که هنوز ازدواج نکرده اند. دلیل این انتصاب زیبایی منطقه و درختان سرسبز آن است.

وجود پلانکتون های گیاهی غنی در این منطقه (90 درصد پلانکتون های گیاهی در این منطقه یافت می شود) و همچنین فراوانی مواد آلی و معدنی که به سمت رودخانه ها و مصب های متصل به خلیج در این منطقه هدایت می شوند، تولید بیولوژیکی را به شدت افزایش می دهد. در برخی فصول؛ این عوامل به همراه جریان های دریایی ناشی از طوفان های موسمی که از ویژگی های منحصر به فرد حوضه اقیانوس عمان هستند، باعث افزایش بیش از حد تعداد پلانکتون های گیاهی در ماه های پس از فصل باران های موسمی (اواسط ژوئن تا اواسط سپتامبر) می شوند. ) می‌شد؛ این عدد در ماه دسامبر به حداکثر خود خواهد رسید.

بیشتر بخوانید  بیوگرافی صدف اسپهبدی بازیگر نقش مکمل زن در جشنواره فجر

تالاب صورتی لیپار در چابهار

در ماه های فوریه، مارس، آوریل، سپتامبر و اکتبر شاهد پدیده جزر و مد قرمز در خلیج گواترد هستیم که عامل اصلی Noctiloca miliaros است که در ماه های فوریه، مارس و آوریل به سرعت رشد می کند. فرآیند «قرمز» یا «قرمز» یکی از فرآیندهای بیولوژیکی در محیط‌های آبی است که در پلانکتون‌های گیاهی رخ می‌دهد که نقش عمده‌ای در زنجیره‌های غذایی و انرژی در اکوسیستم‌های آبی دارد.

تاکنون 93 گونه پلانکتون گیاهی، 31 گونه پلانکتون جانوری، 64 گونه نرم تن، 85 گونه ماهی، 24 گونه سخت پوست، 14 گونه میوبنتوس و 46 گونه مختلف جلبک در منطقه مورد مطالعه قرار گرفته است. .

تالاب لیپار علاوه بر اینکه محیطی مساعد برای پرندگان آبزی و ساحلی است، یکی از مهمترین مقاصد گردشگری شهرستان چابهار و بزرگترین تالاب آب شیرین در منطقه ساحلی سیستان و استان بلوچستان است. هر ساله گونه های زیادی از پرندگان مهاجر از مدارهای شمالی به مدارهای جنوبی زمستان می گذرانند، به طوری که امروزه این سایت یکی از مهم ترین گونه های زمستان گذران اردک های مرمری حفاظت شده و در حال انقراض است.

تالاب صورتی لیپار در چابهار

منافع اجتماعی:

در این منطقه مجموعه ای مجهز به دو سالن ویژه اردوهای دانشجویی، فضای سبز، سرویس بهداشتی، 6 آپارتمان، آلاچیق، سکوی ویژه رصد ستارگان و سایر امکانات تفریحی و گردشگری وجود دارد. این مجموعه در زمینی به مساحت 7 هکتار در بین کوه های مریخی (مینیاتوری) مشرف به سواحل دریای عمان ساخته شده است.

منبع: تریپ یار

دیدگاهتان را بنویسید