مجله گردشگری

پربازدیدترین‌ها
لینک های مفید

تاریخ دقیق روز جهانی پرندگان مهاجر در تقویم ۹۸ چه روزیست ؟

Picture of به قلم زود نیوز
به قلم زود نیوز
سرفصل‌های مقاله



روز جهانی پرندگان مهاجر چه روزیست؟


روز جهانی پرندگان مهاجر در سال 2019 : 11 و 12 ماه می


روز جهانی پرندگان مهاجر سازمان ملل یک رویداد دو روزه است که هر سال در دومین آخر هفته ماه می برگزار می شود. تا نیاز به حفاظت از پرندگان مهاجر و زیستگاه های آنها را یاد آور شود. سازمان ملل متحد یکی از سازمان هایی است که از این کمپین آگاهی جهانی پشتیبانی می کند.


تاریخ دقیق روز جهانی پرندگان مهاجر در تقویم 98







روز جهانی پرندگان مهاجر به میلادی

روز جهانی پرندگان مهاجر به شمسی

روز جهانی پرندگان مهاجر به قمری

Saturday, May 11

Sunday, May 12

شنبه، ۲۱ اردیبهشت

یکشنبه، ۲۲ اردیبهشت

السبت‬، ٥ رمضان

الأحد‬، ٦ رمضان

2019/05/11

2019/05/12

۱۳۹۸/۰۲/۲۱

۱۳۹۸/۰۲/۲۲

۱۴۴۰/۰۹/۰۵

۱۴۴۰/۰۹/۰۶


روز پرندگان مهاجر



نامگذاری روز جهانی پرندگان مهاجر


برای نخستین بار در سال ۲۰۰۶ روز جهانی پرندگان مهاجر بر پایه یک توافق‌نامه بین‌المللی شکل گرفت. دبیرخانه موافقت‌نامه پرندگان آبزی مهاجر آفریقا-اروآسیا (AEWA) با همکاری دبیرخانه کنوانسیون بین‌المللی حفاظت از گونه‌های مهاجر وحشی (CMS) دومین آخر هفته ماه می را به عنوان روز جهانی پرندگان مهاجر انتخاب کردند.


ایده اصلی این روز به سال ۱۹۹۳ بر می‌گردد وقتی که سازمان شکار و صید آمریکا، مرکز پرندگان مهاجر اسمیت‌ سونین و آزمایشگاه پرنده‌شناسی کورنل تصمیم گرفتند روزی را به نام پرندگان مهاجر اختصاص دهند و با برپایی جشن و گردهمایی در این زمینه اطلاع‌رسانی کنند.


هدف از این نامگذاری و برنامه هایی که به این مناسبت تدارک دیده می شود تأکید بر مشارکت فعال در حفاظت از پرندگان مهاجر است. در هر سال شعار روز جهانی پرندگان مهاجر بر روی هدف و عنوان بخصوصی متمرکز می گردد.


اهمیت و علت نامگذاری روز جهانی پرندگان مهاجر


حالا چرا مهاجرت پرندگان اهمیت دارد که یک روز به این نام تعیین شده است؟


بسیاری از گونه‌های پرندگان مهاجرت انجام می‌دهند. مهاجرت یا سفر پرندگان معمولا منظم و به صورت فصلی و رفت و برگشت است. سفر پرندگان ممکن است در پاسخ به تغییرات آب و هوا، دسترسی به مواد غذایی و یافتن زیستگاه مناسب باشد. حضور پرندگان در یک منطقه نشانه هایی است که ما متوجه می شویم کدام زیستگاه در تعادل است. و اینکه چرخه طبیعت دارد کارش را درست انجام می دهد.


گاه برخی از این سفرها نامنظم بوده و یا یک‌ طرفه هستند. درمقابل، بعضی از پرندگان بومی و غیرمهاجر هستند. حتی جابجا نشدن پرندگان در نقاط مختلف جغرافیایی هم نشانه ای از تعادل در زیستگاه است.


اگر دیدیم در نقاط مهاجر پذیر مانند تالابهای قدیمی و حاشیه رودخانه ها و جنگل ها و دشت ها، پرندگان مانند گذشته حضور پیدا نمی کنند و یا گونه های بومی منطقه را ترک کرده و دیگر فراوانی گذشته را ندارند، باید حساس شد و اولین احتمالی که به ذهن می رسد این است که زیستگاه دیگر شرایط مناسب را برای پذیرایی از پرندگان ندارد. و سلامت زیستگاه به خطر افتاده است.


نابسامانی و تغییرات محیط زیست بی شک روی شرایط زندگی انسان ها هم تأثیر خواهد گذاشت. و از این جاست که به رابطه مهاجرت پرندگان با محیط زیست سالم پی می‌بریم. و نقش انسانها در حفاظت از پرندگان پر رنگ شده و اهمیت می یابد.


برگزاری روز جهانی پرندگان مهاجر به منظور آگاه کردن مردم به درک اهمیت حضور پرندگان در محیط های طبیعی و ترغیب جوامع محلی به مشارکت فعال در حفاظت از پرندگان مهاجر می باشد.


در این روز می توان انتظار داشت که سازمانهای رسمی وتشکل های مردم نهاد در سراسر دنیا، فعالیت ها و برنامه هایی را طراحی و اجرا کنند تا ضمن افزایش آگاهی عمومی، به حفاظت از این پرندگان و زیستگاه آنان کمک شود.


پرندگان مهاجر در ایران


شاید بشود گفت از حدود 550 گونه پرنده ای که در ایران یافت و مشاهده می شود، حدود 70 درصد آنها مهاجرند که یا در اواخر پاییز برای زمستان گذرانی وارد ایران می شوند یا در فصل بهار و تابستان برای زادآوری به ایران می آیند. البته گروه دیگری نیز مهاجر عبوری هستند و برای حدود چند هفته برای استراحت و تجدید قوا مهمان کشورمان می‌شوند.


مهاجرت یک سفر طولانی و خطرناک برای پرندگان است که طیف وسیعی از خطرات انسانی و طبیعی آنها را در طول مهاجرت تهدید می کند. پرندگان مهاجر در طول سفر خود از کشورهای گوناگونی با شرایط سیاسی، اجتماعی و قوانین محیط زیستی مختلف عبور می کنند. بنابراین نیاز است تا هماهنگی بین المللی بیشتری مابین دولت ها، سازمان های مردم نهاد، جوامع محلی و کلیه ذینفعان در زمینه حفاظت هرچه بیشتر از پرندگان مهاجر ایجاد شود.


بدین منظور مراسم روز جهانی پرندگان مهاجر با هدف آگاه سازی مردم و جلب توجه و حمایت دولت ها و ملت ها در حفاظت از پرندگان مهاجر همه ساله در نقاط مختلف جهان برگزار می شود.


کشور ما ایران در مرکز بسیاری از مسیرهای مهاجرت پرندگان در سراسر جهان واقع شده است و در حقیقت مرکزی در شاه راه اصلی مهاجرت هرساله پرندگان از شمال چین، قزاقستان، ترکمنستان، آذربایجان و ارمنستان در آسیا، شرق تا غرب سیبری، شمال اروپا تا کشورهای اسکاندیناوی واقع در شمال غرب اروپا به سمت جنوب تا آفریقا به شمار می رود که این امر ضرورت اجرای هر چه بهتر برنامه های حفاظتی در مورد پرندگان مهاجر در ایران را به همراه دارد.


همه ساله تعداد زیادی از پرندگان مهاجر در شمال و جنوب کشور به خصوص تالاب های استان های مازندران و خوزستان بصورت غیر قانونی صید و یا شکار می شوند که با توجه به حجم بالای تخلفات و وضعیت اجتماعی این نواحی نیازمند عزم ملی و دولتی برای جلوگیری از این اقدام است.


امیدواریم دولت جمهوری اسلامی ایران و مردم کشورمان به حفاظت از پرندگان مهاجر توجه بیشتری داشته و با تمام توان با کشتار، صید و تجارت غیر قانونی پرندگان مهاجر مبارزه کنند.


چه عواملی پرندگان را در ایران در معرض خطر قرار داده است؟


آنچه محیط زیست را تهدید می کند و گونه های جانوری و گیاهی در ایران را به خطر انداخته است، تخریب زیستگاه است. تخریب زیستگاه به دلیل پیشروی انسان در مناطقی است که پیش از این زیستگاه اصلی حیات وحش بوده و اینک از ساخت و سازهای مسکونی و صنعتی در امان نمانده است. چرای مفرط دامها و کاهش شدید پوشش های گیاهی، ورود فاضلاب صنعتی به رودخانه ها و تالابها، بریدن درختان و نابود کردن جنگلها، همگی باعث می شوند تنوع زیستی و رشد انواع گونه های جانوری و گیاهی به مخاطره بیفتد.


در این بین پرندگان بیش از سایر گونه ها به آب و هوا و تغییرات محیط واکنش نشان میدهند. و غیر از شرایط زیستگاه احساس امنیت مهم ترین عامل تداوم حضور آنان در یک منطقه است. با وجود شکار بی رویه پرندگان، آن هم در اوج فصل مهاجرت، حافظه تاریخی پرندگان را وامیدارد که مسیر مهاجرت و توقفگاه هایشان را عوض کنند. از دیگر عوامل تهدید کننده پرندگان، می توان به آلودگی صوتی و آلودگی شدید نوری اشاره کرد.


بوستانهای شهری دیگر جای مناسبی برای لانه گزینی بسیاری از پرندگان شاخه نشین نیست. چرا که پرندگان نمی توانند در پس این همه نورهای نامتعارف و صدای بلندگوها، با آرامش جوجه هایشان را بزرگ کنند.


من برای پرندگان مهاجر چه کاری می توانم بکنم؟


باشگاه پرنده نگری ایرانیان به واسطه رسالت اجتماعی که برای خود قایل است، با استقبال از این مناسبت جهانی، همگام با هدفهای برگزاری این رویداد، به سهم خود برنامه های متنوعی را برای استفاده علاقمندان تدارک دیده است که بخشی از آنها عبارت است از:


  1. اطلاع رسانی:

    از طریق رسانه های نوشتاری، گفتاری و مجاز

    وب سایت و کانالهای اجتماعی اختصاصی باشگاه

  2. آموزشی:

    کارگاه آموزشی “چرا پرندگان مهاجر نیاز به حفاظت دارند؟”

    تهیه و توزیع جزوات و بروشور آموزشی

  3. اجرای فعالیتهای پرنده نگری درمناطق مناسب:

    تور ترویجی پرنده نگری در بوستان باغ فاتح جهانشهر کرج

    تور ترویجی پرنده نگری در یکی از بوستان شهرستان شهریار

    تور ترویجی پرنده نگری در بوستان پارک شهر تهران

    تور تخصصی پرنده نگری پارک ملی لار


چه طور می توانم یک پرنده شناس شوم؟


با داشتن یک کتاب راهنما، یک دوربین چشمی و یک دفترچه یادداشت مشاهدات صحرایی، یک فعالیت مهیج آغاز می شود. در مرحله بعدی عضویت در یک کلوپ پرنده نگری و شرکت در کلاس های آموزشی یا همراه شدن با افراد با سابقه، در مدت کوتاهی شما را به یک پرنده نگر خوب تبدیل خواهد کرد.


شما می توانید از همین امروز آغاز کنید. کافی است با دقت به فضای سبز حیاط خانه خود بنگرید یا در پارک محل زندگی تان به دنبال پرندگان بگردید یا به صدای آنها گوش دهید. در مرحله اول ممکن است نتوانید تفاوت «سار» و «توکای سیاه» را از هم تشخیص دهید، اما همین که فرق کلاغ و طوطی را بدانید یعنی اینکه شما راه را آغاز کرده اید. مطمئن باشید که شما می توانید پرنده نگر خوبی باشید، زیرا خمیر مایه اصلی کار که علاقه است را دارید


روز جهانی پرندگان مهاجر


بیشتر بخوانید:


آیا می دانستید پرندگان مهاجر چگونه مسیریابی می کنند؟


معرفی گونه ای معروف اردک مهاجر ، به نام اردک سرسبز یا اردک کله سبز + …


مشخصات و نحوه زندگی پرندهای مهاجر کمیاب به نام غاز پازرد ( Taiga …


بیشتر بخوانید  آشنایی با انواع کاکتوس گلدار 
ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید.
ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید.
نظرتون رو بنویسید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *