فرانسوا ساگان با نام اصلی فرانسوا کوآر در سال 1935 در شهر کاجارک در جنوب غربی فرانسه در خانواده ای مرفه به دنیا آمد. در ده سالگی خانواده اش به پاریس نقل مکان کردند. فرانسوا در این خانواده بورژوایی با وجود ظرفیت های آموزشی خوبی که داشت در تحصیلات درخشان و موفق نبود. به گفته او “پدر و مادرم همیشه از من حمایت می کردند”.
دوره نگارش
او به دلیل زیر پا گذاشتن قوانین مدرسه راهبه های کاتولیک محل تحصیلش از مدرسه اخراج شد و در تابستان 1953 اولین و محبوب ترین رمان خود «سلام بر غم» را در عرض هفت هفته به پایان رساند. سلام بر غم در سال 1954 در 188 صفحه منتشر شد که طی چند روز تجدید چاپ و سپس به 22 زبان (از جمله فارسی) ترجمه شد. فرانسوا عنوان کتاب را از یکی از شعرهای پل آلوارو گرفته است.
بیوگرافی فرانسوا ساگان
سلام بر غم داستان دختر نوجوانی از خانواده ای ثروتمند است که برای پر کردن خلاء زندگی خود به توطئه چینی برای کشتن معشوق جدید پدرش روی می آورد. همزمان با انتشار این کتاب، فرانسوا که هنوز به سن قانونی نرسیده، نام مستعاری را برای خود انتخاب کرد که تا آخر با او بود: «ساگان»، بنا به میل خانواده اش. او این نام را با الهام از «پرنسس ساگان» مارسل پروست در «در جستجوی زمان از دست رفته» انتخاب کرد.
ساگان بیش از 40 رمان و نمایشنامه نوشت. نویسنده ای که به عقیده بسیاری از دوستانش از نوشته هایش مدرن تر بود. اهمیت و شهرت او در واقع از قهرمانان داستان هایش بیشتر بود و از خودش به آن قهرمانان نزدیکتر بود! او خود قهرمان اصلی محسوب می شد. به گفته منتقدان ادبی، اگرچه ساگان هرگز یک نویسنده بزرگ فرانسوی به حساب نمی آمد، اما او را یکی از پدیده های ادبی نادر این کشور در قرن بیستم می دانند.
عقاید سیاسی
فرانسوا ساگان یکی از فمینیست هایی است که در آوریل 1971 در اعتراض به ممنوعیت سقط جنین “مانیفست 343 زن که سقط جنین غیرقانونی داشتند” معروف به “مانیفست 343 سالیتاس” را امضا کرد. او به عقاید سوسیالیستی نزدیک بود، بدون عضویت در یک حزب سیاسی خاص، در جنبش های اجتماعی می 1968 فعال بود، با ساخاروف و فیدل کاسترو ملاقات کرد، از دوستان فرانسوا میتران، رئیس جمهور سوسیالیست بود. فرانسه.
زندگی خصوصی
فرانسوا ساگان در سال 1955 با ویراستار فرانسوی گای شولر در نیویورک ملاقات کرد و در سال 1957 با او ازدواج کرد. در سال 1960 از گی شولر جدا شد و در سال 1962 با رابرت وستوف مجسمه ساز آمریکایی ازدواج کرد و در همان سال صاحب فرزندی به نام هنری شد. ازدواج دوم فرانسوا ساگان به طلاق در سال 1972 ختم شد. پس از آن با زنی به نام پگی روش رابطه دوستی و عاشقانه برقرار کرد که تا پایان عمر روشه ادامه داشت.
فرانسوا ساگان در سالهای آخر زندگیاش چهرهای جنجالی بود و در سالهای 1988 و 1995 به حمل و مصرف مواد مخدر محکوم شد و پس از محکوم شدن به جرایم مالیاتی در سال 2001 در پرونده جنجالی A، مجبور شد آپارتمان خود را ترک کند و در او در خانه یکی از دوستانش بود.
مرگ
پس از یک تصادف مرگبار در سال 1957، فرانسوا ساگان با بیماری، اعتیاد به مواد مخدر، داروها و الکل و درمان های بسیاری دست و پنجه نرم کرد که نتیجه آن کتابی به نام زهر بود.
ساگان در ساعات اولیه صبح شنبه 24 سپتامبر 2004 پس از چند روز نارسایی قلبی و ریوی در بیمارستانی در انفل واقع در شمال غربی فرانسه به دلیل شدت یک بیماری ریوی طولانی مدت در سن 69 سالگی درگذشت. . در حالی که پسرش و یکی از دوستان نزدیکش در کنار او بودند، در بیمارستان درگذشت و در زادگاهش کجارک به خاک سپرده شد.
پس از انتشار خبر مرگ ساگان، رئیس جمهور ژاک شیراک و ژان پیر رافارن نخست وزیر فرانسه با بیانیه های خود به او ادای احترام کردند. ژاک شیراک گفت که ساگان “نماد استثنایی نسل خود” بود که کمک زیادی به بهبود موقعیت زنان در فرانسه کرد و با مرگ ساگان، فرانسه یکی از درخشان ترین و حساس ترین نویسندگان خود را از دست داد. نخست وزیر فرانسه در بیانیه خود ساگان را “لبخندی غمگین، پر از رمز و راز، متروک و در عین حال شاد” توصیف کرد.
منبع: ویکی پدیا