مجله گردشگری

پربازدیدترین‌ها
لینک های مفید

بهترین شیر برای کودکان کدام است؟ پر چرب یا کم چرب؟

به قلم زود نیوز
به قلم زود نیوز
سرفصل‌های مقاله



شیر کم چرب برای کودکان بهتر است یا پر چرب؟


اگر تا کنون فقط از روی حدس و گمان‌ شیر خریده‌اید، دست‌کم این مطلب از دلگرم را تا آخر بخوانید تا بدانید که تفاوت‌های شیر کم‌چرب و پر چرب در چیست و بهتر است کدام شان را انتخاب کنید.


روزی چقدر به فرزندانمان شیر بدهیم؟


شیر مادر تا ۶ ماهگی برای شیر خواران غذایی کامل و کافی به حساب می آید. از ۶ ماهگی به بعد باید غذای تکمیلی برای کودک در نظر گرفت. اما مصرف شیر پاستوریزه به علت اینکه گاهی اوقات باعث حساسیت در شیر خواران می شود ، بهتر است از یک سالگی شروع شود.


اگر هم کودکی علاقه ای به خوردن شیر نداشته باشد می توان آن را با موادی مانند عسل یا خرما مخلوط کرد تا هم طعم بهتری پیدا کند و هم ارزش غذایی آن افزایش یابد. با این حال اگر کودک باز هم از نوشیدن شیر خودداری کرد توصیه می شود آن را با مواد لبنی دیگر مثل ماست و پنیر جایگزین کنید.


شیر کم چرب یا پر چرب؟ خیلی از والدین سوال می کنند که برای کودک شان باید از شیر پر چرب استفاده کنند یا کم چرب؟ در واقع این موضوع بستگی به وزن کودک دارد. اگر وزن فرزندتان روی پایش رشد کم باشد، توصیه می شود برای او شیر و لبنیات پر چرب در نظر بگیرید اما اگر وزن کودک بالاتر از حد طبیعی باشد باید از لبنیات کم چرب استفاده کنید.


البته باید دقت داشت حتما از محصولات لبنی استاندارد و مورد تایید وزارت بهداشت برای کودک تان بخرید و مطمئن شوید که شیر با روغن گیاهی یا ماده دیگری چرب نشده باشد.

بیشتر بخوانید  درمان درد مفاصل ، پیچ خوردگی و کوفتگی با زرده تخم مرغ و خرما


جالب است بدانید که بین میزان چربی موجود در شیر و جذب کلسیم، نسبت عکس وجود دارد؛ یعنی هر چقدر چربی موجود در شیر بیشتر باشد، جذب کلسیم کمتر است و در‌ صورتی که شیر کم‌چرب باشد، میزان جذب کلسیم در بدن بیشتر می شود.


کلسیم با چربی، ترکیبی صابون مانند تشکیل می‌دهد که مانع از جذب کلسیم در بدن می‌شود. با این توضیح، اگر چربی شیر کمتر باشد، به همان نسبت جذب کلسیم بهتر انجام می‌شود.


بهتر است بدانید که کلسیم یکی از مهم‌ترین مواد معدنی مورد نیاز بدن است که در رشد استخوان، دندان، مو و ناخن نقش حیاتی دارد. علاوه بر این، کمبود کلسیم، تحریک‌پذیری و فعالیت عضلات بدن را نیز دچار مشکل می‌کند.


پژوهش‌ها نشان می‌دهد که کلسیم در کاهش وزن، پیشگیری از سرطان روده بزرگ، کاهش عوارض یائسگی، تنظیم فشار خون و پیشگیری از بیماری‌های قلبی نیز نقش موثری دارد.


چربی موجود در شیر به طور متوسط حدود 8/3 تا 4 درصد است، اما میزان چربی شیرهای موجود در بازار کمی متفاوت است که در این میان شیر 5/2 درصد چربی، برای بیشتر گروه‌های سنی، ایده‌آل محسوب می‌شود.


separator line


شیر پرچرب برای نوجوانان


هر چند متخصصان توصیه می کنند که مصرف چربی باید کم باشد، اما نباید فراموش کرد که چربی‌های موجود در شیر از نظر تامین انرژی و دریافت ویتامین‌های محلول در چربی برای نوجوانان و کودکان اهمیت دارند.


بنابراین نمی‌توان تنها به این دلیل که شیر پرچرب کلسیم کمتری به بدن می‌رساند، آن را حذف کرد و فقط از شیر کم‌چرب استفاده نمود، بلکه باید با توجه به نیاز خودمان شیر کم‌چرب یا پرچرب استفاده کنیم.


به گفته رئیس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران، برای کودکان و نوجوانان مصرف شیر پرچرب ضرورت بیشتری دارد، پس بهتر است که شیر مورد تغذیه این گروه سنی که حتی می‌تواند دوره جوانی را هم شامل شود، شیر پرچرب باشد.


کودکان حدود 30 درصد از انرژی مورد نیاز خود را می‌توانند از چربی شیر دریافت کنند. بر این اساس توصیه می‌شود کودکان و نوجوانان شیر بالای 5/3 ‌درصد و سایر لبنیات را به شکل پرچرب استفاده کنند.

بیشتر بخوانید  سندرم درد مایوفاسیال چیست؟ چگونه این عارضه را درمان کنیم؟


separator line


چه کسانی باید شیر کم‌چرب مصرف کنند؟


یک لیوان شیر کم‌چرب (240 سی‌سی) دارای 90 ‌کیلوکالری، یک لیوان شیر با چربی معمولی 120 کیلوکالری و یک لیوان شیر پرچرب دارای 150 کیلوکالری است که مقایسه این ارقام به خوبی نشان می‌دهد که مصرف شیر پرچرب، افزایش وزن مصرف‌کنندگان را به همراه دارد.


پس هر چند که به ذائقه ایرانیان مصرف شیر پرچرب خوش‌تر به نظر می‌رسد، اما مصرف این نوع شیر برای افراد چاق و افرادی که زمینه ابتلا به بیماری‌های مربوط به چاقی را دارند، توصیه نمی‌شود. همچنین برای افراد دچار چربی خون، مصرف شیرهای کم‌چرب و فاقد چربی توصیه می‌شود.


در گروه بزرگسالان خصوصا برای زنان، مصرف شیر کم‌چرب بهتر است. پوکی‌استخوان از بیماری‌های شایع است که می‌تواند از عوارض کمبود کلسیم باشد و زنان بیشتر از مردان به این بیماری مبتلا می‌شوند. بر این اساس متخصصان تغذیه، مصرف شیر، خصوصا از نوع کم‌چرب آن را به زنان توصیه می‌کنند تا جذب کلسیم بیشتری برای بدن داشته باشد.


زنان باردار و مادران شیرده باید نسبت به مصرف شیر دقت بیشتری داشته باشند. در زنان باردار که جنین در حال رشد و تشکیل بافت استخوانی است، نیاز بدن به کلسیم بیشتر می‌شود که بر این اساس این گروه از زنان باید روزانه 3 لیوان شیر کم‌چرب مصرف کنند. مادران شیرده نیز باید روزانه 4 لیوان شیر کم‌چرب مصرف کنند.


برای جلوگیری از پوکی استخوان علاوه بر مصرف شیر، ورزش نیز عامل بسیار موثری محسوب می‌شود. نداشتن تحرک بدنی و ورزش نکردن سبب دفع کلسیم از بدن می‌شود که می‌تواند احتمال ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهد.


علی رغم توصیه دکتر مظهری، تحقیقات دانشمندان در رابطه با تاثیر شیر بر روی کودکان نتایج باور نکردنی را در پی داشت.


نتایج یک تحقیق جدید نشان داده است، کودکانی که شیر پرچرب مصرف می‌کنند وزنشان کمتر از کودکانی است که شیر پرچرب نمی نوشند.بر اساس این پژوهش جدید که در دانشگاه گوتنبرگ در سوئد انجام گرفته، محققان دریافته‌اند، کودکان هشت ساله و کم سن تر که هر روز شیر پرچرب می‌نوشند نسبت به سایر همسالان خود شاخص توده بدنی (BMI) پایین‌تری دارند، یعنی وزنشان کمتر است.

بیشتر بخوانید  لاغری با روش غیر جراحی


به گفته این محققان، کودکانی که از شیر پرچرب استفاده می‌کنند به طور متوسط نسبت به سایر کودکان وزنشان 4 کیلوگرم کم‌تر است.این پژوهش هم چنین نشان داد که دو سوم از کودکان با کمبود ویتامین D در خون شان مواجه هستند.


همچنین بخوانید:


نکات کلیدی و مهم در مصرف شیر کم چرب که باید بدانید!


کالری شیر : یک لیوان شیر کم چرب و پر چرب چقدر کالری دارد ؟


تفاوت شیر خشک یارانه ای با سایر شیر خشک ها در چیست؟


ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید.
ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید.
نظرتون رو بنویسید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *