اصولاً یک محلول، یا اسیدی است یا قلیایی. اگر درجه قلیایی محلول بالا باشد، PH آن زیاد و اگر درجه اسیدی آن بالا باشد، PH آن کم است. صابونهای معمولی که در آب به شکل محلول در می آیند، دارای واکنش قلیایی بوده، بنابراین به پوست حالت قلیایی می دهند و آن را برای ابتلا به عفونت مساعد می نمایند.
برای آنکه باکتریها نتوانند در پوست ایجاد عفونت نمایند، پوست بدن به سه طریق PH خود را به حالت اسیدی نگه می دارد:
اول: رسوخ ۲ Co و تنفس سطحی پوست بدن
دوم: فعالیت میکروبهایی که جزو فلور طبیعی پوست بدن هستند و سبب ثابت ماندن PH اسیدی پوست می شوند.
سوم: ذرات ماحصل طبقه شاخی و کراتین که خود PH اسیدی دارند.
به این ترتیب، هرگاه PH پوست به حالت قلیایی تمایل یابد، استعداد پوست نیز نسبت به صدمات و ضایعات پوستی افزایش می یابد. قلیایی شدن پوست یا اپیدرم مسلماً یک تأثیر موقتی است و برای پوست طبیعی به طور متوسط سه ساعت طول می کشد، اما بر روی پوستهای خشک و حساس که از زمان قلیایی طولانی تری برخوردارند، فعالیت میکروبها نیز بیشتر می باشد. در هر حال پوست از هر نوعی که باشد، باید تمیز شود؛ زیرا پاکیزگی خود جزو مراقبت بهداشتی است و به زیبایی پوست کمک می نماید.
● چگونه می توان PH پوست را بین ۴/۲ تا ۵/۶ ثابت نگه داشت ؟
طبق تحقیقات جدید، پوست و موها دارای یک اسید طبیعی سطحی هستند که سبب حفاظت آنها در مقابل بیماریها و بخصوص باکتریهای مضر می گردد. برای هر چه زیباتر کردن پوست و موها باید به عنوان یک اصل پذیرفت که این اسید بعد از شستن، بتواند روی پوست حالت موازنه را برقرار کند و برای این منظور باید با استفاده از محلول اسیدی PH پوست را بین /۴۲ تا /۵۶ ثابت نگه داشت.
● محلول اسید برای ثابت نگه داشتن PH پوست و طراوت بخشیدن آن
سرکه سیب یا سرکه سفید تقطیر شده: یک قسمت
آب جوشیده سرد شده یا آب مقطر: ۸ قسمت
اگر روزانه عادت کنید که هر بار بعد از شستن صورت این محلول را با پنبه به صورت بمالید، با این روش شما حالت طبیعی و اسیدی پوست صورت خود را بازیافته و بدون شک پوست شما شفاف و از لکه ها و ناصافیها تصفیه می شود.
راه دیگر برای حفظ PH پوست صورت (اسیدی) استفاده از ماست ترش و سایر ترشیهای گیاهی مثل آبلیمو و ۵ می باشد، مشروط بر اینکه رقیق بوده و پوست را تحریک نماید و بهتر است برای این کار از آبلیموی تازه یا آب نارنج که تا سه برابر رقیق شده است، استفاده نمود. در ضمن، شستن و پاک کردن صورت با شیر مانده و ترشیده هم موثر و مفید می باشد.
تذکر ۱: لیمو شیرین، انگور، کاهو، لیموعمانی و سیب نیز خاصیت اسیدی دارند و می توانند به پوست اسید لازم را برسانند.
:۲kSjC در استفاده از لیمو عمانی باید پوست خیلی چرب داشته باشید، ولی در موارد دیگر میتوان از آب میوه استفاده کرد.
:۳kSjC اگر پوست شما حساس بوده و با مایعات ترش تحریک می شود، می توانید آنها را با کمی عسل مخلوط کنید و به عنوان ماسک زیبایی از آن استفاده نمایید و پس از یک ربع ساعت، پوست را با آب گرم بشویید.
● دانستنی هایی درباره محافظت پوست از اشعه آفتاب
screens: فرآورده هایی را گویند که سبب گیر افتادن یا بازتاب موجی خاص از پرتوهای خورشید شده و پوست را از اثرات جانبی نور خورشید محافظت می کند. باید دانست که نور خورشید به میزان کم و در محدوده مناسبی از طول موج می تواند برای رشد طبیعی مفید واقع گردد، ولی هنگامی که این پرتوها بیش از حد باشد موجب عوارض دیگری خواهد شد. بر روی ظرف تمامی کرمهای ضد آفتاب با حروف اختصاری spf ( sun protection factor ) رو به رو می شویم که این حروف برای بسیاری از مصرف کنندگان ناشناخته می باشد. « Spf » به بیان بسیار ساده میزان نیرویی است که بر اثر استفاده از کرمها بر روی پوست ایجاد شده و از پوست در مقابل اثرات مخرب نور خورشید محافظت می کند.
همه ما به مقداری نور آفتاب برای جذب ویتامین D نیازمندیم. ویتامین D به جذب کلسیم کمک می کند و برای قوی تر و سالم تر کردن استخوانها لازم است. اما زیادی تشعشعات خورشید می تواند موجب صدمات پوستی، صدمات چشمی، تضعیف سیستم ایمنی و حتی سرطان شود. قسمتی از نور خورشید که به زمین می رسد شامل اشعه « UV » (اولتراویوله) نامریی است.
این اشعه وقتی به پوست می تابد، موجب برنزه شدن، سوختگی و سایر صدمات پوستی می شود. سه نوع اشعه UV وجود دارد. « UVA ، UVB ، UVC » آنچه که مهم است محافظت کردن پوست از تماس با « UVA و UVB » است. اشعه « UVC » مخرب ترین نوع از این پرتوهاست که توسط لایه ازن( ozone ) جذب می شود.
ملانین موجود در پوست اولین دفاع پوست در مقابل اشعه خورشید است؛ زیرا این اشعه ها را تا حدودی جذب می کند، اما در زمانهای طولانی احتیاج به کمک دارد.
باید دانست، افرادی که پوستی روشن تر دارند به دلیل کم بودن ملانین در پوستشان اشعه « UV » بیشتری جذب می کنند و تماس مداوم این افراد با نور خورشید موجب ضخامت و سختی پوست شده که در نهایت منجر به پوست چرمی و در مراحل بعدی چروک شدن پوست می شود. اشعه UV در فصل تابستان شدیدتر است. حتی در ماه های زمستان اگر به ورزش اسکی در کوهستان بپردازید باید ضد آفتاب بیشتری استفاده کنید، زیرا اشعه UV از طریق برف و آب منعکس شده و احتمال سوختگی بیشتر است.
● غذاهای پوست
بر خلاف بدن، پوست شما به توجه مخصوص تغذیه ای نیاز دارد تا سالم و زیبا به نظر برسد. سعی کنید تا این غذاها را در برنامه رژیم غذایی خود بگنجانید تا پوست و بدنی سالم داشته باشید:
– سوپ صدف
– سوپ هویج و پرتقال
– سوپ اسفناج
– سوپ خیار و نعناع
– سوپ نخود، نعناع و کاهو
– سوپ سیب و هویج
– کله ماهی خال دار دودی
– جگر سیاه و مرغ
– سالاد جعفری و گوجه فرنگی (سالاد لبنانی)
– سالاد آوکادو و کنگر فرنگی
– مرغ با خربزه، انگور و مارچوبه
– سالاد گلابی و گردو شاهی آبی (ترتیزک آبی)
– لازانیای ماهی آزاد و لیمو
– ماهی خال دار دودی به همراه پای ماهی اسفنجای
– گوشت قلقلی با نعناع به همراه سس ماست
– کمپوت میوه
– مرکبات در کارامل
– سیب و انجیر خرد شده به همراه جو
– سیب و آلو همراه با دارچین
– پن کیک توت جنگلی
منبع : سایت پزشکان