مجله گردشگری

پربازدیدترین‌ها
لینک های مفید

بهترین روش برای نگهداری از شیر مادر

Picture of به قلم زود نیوز
به قلم زود نیوز
سرفصل‌های مقاله



طریقه صحیح و سالم نگهداری شیر دوشیده مادر چگونه است؟


شیر مادر ، شیری است که از پستان مادر تراوش می کند و مهمترین و بهترین تغذیه کودکان در سالهای ابتدای زندگی است. این شیر ماده غذایی است که نقش بسیار مهمی در تکامل جسمی و روحی کودک دارد به همین دلیل باید به کودک تا زمانی که به این مایع نیاز دارد ، شیر داده شود.


شیر دادن به کودک توسط مادر تا 6 ماه ابتدای زندگی کودک الزامی است و پس از آن نیز بهتر است کودک تا 24 ماهگی همراه با غذاهای کمکی شیر مادر بخورد .بسیاری از مادران شاغل با اینکه دوست دارند خود به نوزادشان به صورت مستقیم شیر دهند اما امکان این کار را ندارند و باید از دوشیده شده خود برای تغذیه کودکشان استفاده کنند.


اما باید توجه کرد که هیچ چیزی حتی شیر ذخیره شده مادر، جای آغوش گرفتن نوزاد و مکیدن سینه مادر و به طور کلی شیر دادن مستقیم به کودک را نمی گیرد.


نکاتی برای نگهداری شیر مادر


  • مادر می تواند شیر خود را بدوشد و آن را درون شیشه شیر نوزاد قرار دهد و یا آن را درون کیسه ای تمیز قرار دهد و درب آن را ببندد و آن را داخل فریز قرار دهد. اگر برای مدت زمان طولانی می خواهید شیر مادر را درون فریزر نگهداری کنید، از کیسه های مخصوصی که مختص نگهدرای در فریزر هستند استفاده کنید تا کیفیت شیر مادر پس از گذشت زمان، در فریزر پایین نیاید.

  • اگر می خواهید برای مدت طولانی از شیر فریزر شده مادر استفاده کنید، دقت داشته باشید آن را در انتهای فریزر قرار دهید تا احتمال فاسد شدن آن کمتر شود و عمر مفید شیر مادر طولانی تر شود.

  • اگر می خواهید شیر فریزر شده مادر را با خود حمل کنید و یا مثلا در طول مسافرت از آن استفاده کنید، باید پس از خروج شیر مادر از فریزر آن را درون کیسه یخ قرار دهید ، طوری که تمام اطراف ظرف محتوی شیر مادر با کیسه های یخ محافظت شود. با استفاده از این روش می توان شیر مادر را حدود 12 ساعت بدون فاسد شدن در خارج از فریزر نگهداری کرد.

  • حتما قبل از قرار دادن شیر مادر در فریزر، تاریخ آن روز را بر روی بسته شیر بنویسید.

  • به محض دوشیدن شیر مادر، آن را داخل فریزر قرار دهید تا آسیبی به شیر مادر وارد نشود.

  • پس از خارج کردن شیر مادر از فریزر، آن را قبل از استفاده توسط آب داغ گرم کنید. هرگز برای گرم کردن شیر فریزر شده مادر از ماکروویو استفاده نکنید، زیرا ماکروویو می تواند سریعا شیر را بسوزاند و کیفیت آن را به سرعت کاهش دهد.

  • شیر فریزشده مادر را به آرامی گرم کنید تا به درجه حرارت بدن مادر برسد و سپس به نوزاد بدهید، طوری که همان حالت شیر خوردن از سینه مادر برای نوزاد تداعی شود.


توجه داشته باشید که نگهداری شیر مادر در فریزر می تواند کیفیت شیر را برای چند هفته حفظ کند


  • اگر بخواهید تنها برای یک یا دو روز از شیر مادر استفاده کنید، می توانید آن را درون یخچال قراردهید. شیر فریز شده مادر را تا 72 ساعت بدون تغییر کیفیت، می توان در یخچال نگهداری کرد

  • اگر مادری هستید که تنها به دلیل حوصله نداشتن می خواهید اقدام به فریز کردن شیر خود کنید، دست نگه دارید، زیرا این روش ها تنها برای مادران شاغلی است که امکان شیردهی مستقیم به نوزاد خود را ندارند. اما اگر شما فرصت دارید استفاده از این روش ها برای کودکتان اصلا مفید نیست و هیچ چیزی برای نوزاد مانند آغوش مادر و مکیدن شیر از سینه مادر نمی باشد.

  • کیفیت شیر مادر به سرعت تغییر می کند. پس در فریز کردن آن، تمامی نکات بهداشتی و سرعت عمل را رعایت کنید و حتی المقدور مقدار کمی شیر فریز کنید و تنها در شرایطی که واقعا امکان شیردهی مستقیم مادر وجود ندارد، از شیر فریز شده استفاده کنید.


ظروف مناسب برای نگهداری شیر مادر


  • همواره ظروف شیشه‌ای در اولویت قرار دارند؛ زیرا مواد مغذی شیر نظیر پروتئین‌ها را جذب نمی‌کنند و به راحتی تمیز می‌شوند.

  • کیسه‌های پلاستیکی مخصوص ذخیره شیر مادر گزینه‌ دیگری است که می‌توانید از آن استفاده کنید. اما دقت داشته باشید که زمان نگهداری باید کمتر از ۷۲ ساعت باشد.‌

  • همچنین می‌توانید پک کاملی شامل یک کیسه خنک‌کننده، یک شیردوش و ظرف‌های نگهداری خریداری کنید.

  • هرگز از کیسه‌های پلاستیکی معمولی استفاده نکنید، چرا که ممکن است در زمان یخ زدن، پاره شده و پلاستیک وارد شیر مادر شود.

  • برای جلوگیری از نفوذ هوا، سرپوش و درب ظرف باید کاملا محکم باشد.

  • حجم ظرف برای فریز کردن شیر باید ۶۰ تا ۱۲۰ میلی‌لیتر باشد.

  • با در نظر گرفتن حجم اضافی برای یخ زدن، یک چهارم از ظرف نگهداری شیر را خالی نگهدارید.

  • روی ظروف نگهداری شیر تاریخ بزنید. در این حالت شیر‌هایی که زودتر دوشیده شده‌اند زودتر مورد استفاده قرار می‌گیرند. اگر شیر را به مهدکودک می‌فرستید حتما روی آن نام کودک را نیز بنویسید.


روش تشخیص شیر فاسد شده


ظاهر شیر – در دوران شیردهی عوامل مختلفی باعث تغئیرات محسوس در رنگ و بافت شیر می‌شوند. ممکن است شیرتان در این دوران، سفید، صورتی، زرد، سبز و یا حتی قهوه‌ای شود. وجود بافت خامه‌ای و متراکم در شیر مادر نیز کاملا طبیعی است.


کافی است که شیر را به آرامی تکان داده تا شیر مخلوط شده و بافت یکدستی ایجاد شود؛ بنابراین دقت داشته باشید که از ظاهر شیر مادر نمی‌توان در مورد تازگی یا فاسد بودن آن قضاوت کرد.


بوی شیر – این مورد کمک زیادی به شما می‌کند. شیر ترش شده و فاسد مادر، دقیقا همان بوی شیر ترش شده‌ گاو را می‌دهد که تشخیص آن بسیار آسان است. البته در مورد بو، استشمام بویی شبیه فلز یا صابون هم نباید شما را نگران کند. گاهی شیر دوشیده شده‌ای که در شیشه نگهداری می‌شود، به مرور زمان، مزه و بویی شبیه فلز یا صابون می‌گیرد.


دقت داشته باشید که این مورد هم دلیل بر فساد شیر نیست و اکثر نوزادان هم متوجه آن نمی‌شوند و حساسیتی در این مورد ندارند؛ اما اگر کودک شما این شیر را نمی‌خورد، قبل از نگهداری آن، شیر را به مدت ۴ تا ۵ دقیقه حرارت داده تا دمای آن به ۸۲.۲ درجه سانتی‌گراد برسد.


سپس شیر را سرد کرده و در یخچال یا فریزر نگهداری کنید.در مجموع اگر شیری که دوشیده‌اید، به مدت سه ساعت بیرون از یخچال و یا سه روز داخل یخچال قرار داشته، حتما پیش از مصرف، به دقت آن را بو کرده تا مطمئن شوید که بوی تازگی می‌دهد.


همچنین بخوانید:


بهترین دعاها برای افزایش شیر مادر از مفاتیح


۱۶ خاصیت باورنکردنی شیر مادر


لیست مواد غذایی مفید برای تقویت شیر مادر


دعای سریع الاجابه برای افزایش شیر مادرانی که تازه زایمان کرده اند



20 خاصیت بی نظیر شیر مادر


  1. آغوز که اولین و بهترین ماده برای محافظت از نوزاد در برابر بیماری‌های عفونی است، فقط در شیر مادر و در ساعات اولیه شیردهی وجود دارد.

  2. سلول‌های زنده و مواد مختلف شیر مادر دارای خاصیت ضدمیکروبی خاصی است که در نتیجه تغذیه شیرخوار با آن، احتمال ابتلای شیرخوار به بسیاری از عفوت‌های گوارشی و تنفسی را تا حد زیادی کاهش می‌دهد.

  3. میزان ابتلا به بیماری‌های آسم، اگزما و انواع آلرژی در نوزادان و کودکانی که با شیر مادر تغذیه می‌کنند به مراتب کمتر از شیرخواران دیگر است.

  4. کودکانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند در بزرگسالی کمتر به بیماری‌های قلبی و عروقی دچار می‌شوند و کمتر دیده می‌شود میزان کلسترول خونشان بالا باشد.

  5. چربی و پروتئین شیر مادر بهتر از تمامی انواع شیر هضم و جذب می‌شود و به همین علت دردهای قولنجی، جمع شدن گاز در معده (نفخ)، استفراغ و حساسیت نسبت به پروتیئن در شیرخواران تغذیه شده با شیر مادر به مراتب کمتر است.

  6. ترکیب شیر مادر همراه با رشد کودک تغییر می‌کند. در هر وعده شیرخوردن، چربی به تدریج بیشتر می‌شود. ابتدای شیر رقیق و آبکی است و در عوض قسمت انتهایی شیر غلیظ‌تر است؛ به این سبب هم تشنگی و هم گرسنگی کودک با شیر مادر برطرف می‌شود.

  7. به سبب اختلاف در ترکیب شیر مادر، شیرخوار پرخوری نمی‌کند و در نتیجه کمتر به چاقی کودکی مبتلا می‌شود. (چاقی کودکی زمینه ساز بیماری‌های قلبی و عروقی، مفصلی و بیماری قند در بزرگسالی است.)

  8. به علت وجود آب کافی در شیر مادر تشنگی نوزاد برطرف می‌شود و نیازی نیست به او آب بدهیم. این امر از بسیاری بیماری‌های گوارشی کودک که بر اثر استفاده از آب آلوده (حتی در مناطق شهری) پدید می‌آید پیشگیری می‌کند.

  9. شیر مادر به علت آسان گواری و مقوی بودن، برای شیرخواران بیمار بسیار مناسب‌تر است.

  10. شیر مادر به تنهایی قادر است یک سوم انرژی و مواد مغذی موردنیاز کودک را در سال دوم زندگی تامین کند. به همین دلیل از سال دوم مصرف شیر مادر در کنار و به همراه غذای کمکی توصیه می‌شود. (غذای کمکی به تنهایی کافی نیست.)

  11. میزان سدیم و پروتئین شیر مادر به حدی است که به کلیه‌های نوزاد که هنوز کامل نشده است صدمه‌ای نمی‌زند.

  12. شیر مادر همواره پاکیزه، بدون آلودگی، عاری از خطر مسمومیت، دارای درجه حرارت مناسب و بدون نیاز به تجهیزات خاص، در دسترس کودک است.

  13. تغذیه با شیر مادر در ایجاد رابطه عاطفی عمیق بین مادر و کودک بسیار موثر است و اثر مطلوب روانی خاصی بر کودک دارد، چنانکه کودکانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند در دوران بلوغ آرام ترند و از امنیت روانی بیشتری برخوردارند.

  14. برای نوزاد نارس و کم وزن که قادر به مکیدن پستان مادر نیست شیر مادر (به خصوص آغوز آن) بسیار مناسب است، که می‌توان آن را با سرنگ یا قطره چکان به نوزاد نارس داد. به این ترتیب کودک از بسیاری از بیماری‌های عفونی و مرگ و میر ناشی از آن در امان می‌ماند. همچنین تماس بدنی مادر و نوزاد در بهبود رشد و تکامل نوزاد نارس بسیار مفید است.

  15. جذب کلسیم شیر مادر به سبب نسبت مناسب کلسیم به فسفر در آن، بهتر انجام می‌شود. کمبود کلسیم در کودکانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند کمتر دیده می‌شود.

  16. آهن شیر مادر کم است اما به دلیل وجود عواملی چون لاکتوفرین و میزان اسیدی بودن شیر مادر، جذب آهن شیر مادر به مراتب بهتر از سایر انواع شیر صورت می‌گیرد. بنابراین کودکانی که با شیر مادر تغذیه می‌کنند تا زمان شروع تغذیه کمکی به قطره کمکی آهن نیازی ندارند.

  17. کمتر پیش می‌آید که لازم شود کودکانی که شیر مادر می‌خورند بستری شوند؛ در نتیجه جدایی عاطفی کمتری پیش می‌آید.

  18. شیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند کمتر دچار مشکلات دندانی ناشی از مصرف پستانک و شیشه می‌شوند.

  19. کودکانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند به دلیل همزمانی ارضای حس گرسنگی و غریزه مکیدن، به مراتب آرام‌تر از کودکان و نوزادان دیگرند.

  20. سرانجام اینکه مرگ ناگهانی نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند به مراتب کمتر اتفاق می‌افتد.


بیشتر بخوانید  غلبه بر موانع فردى و اجتماعى تغذیه با شیر مادر
ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید.
ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید.
نظرتون رو بنویسید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *