بررسی مواد مضر در کرم های ضد آفتاب + طرز صحیح استفاده از کرم ضد آفتاب



عوارض کرم ضد آفتاب


همه ما باید در انتخاب ضد آفتاب مناسب پوست خود دقت کنیم چرا که خیلی از ضد آفتابها دارای مواد مضری برای پوست هستند.


چون با وجود تاثیر ثابت شده آفتاب در ایجاد سرطان پوست، حتی اگر به فکر جوان ماندن هم نیستیم. باید مراقب پوستمان باشیم.


کارگروه محیط زیست داده های مربوط به 9 ماده شیمیایی که معمولا در کرم های ضد آفتاب یافت می شود را بررسی کرده و نتیجه گرفتند که می تواند زنگ خطری برای سلامت باشند.


آکادمی پوست آمریکا he American Academy of Dermatology یا به اختصار AAD توصیه می کند که برای جلوگیری از سرطان پوست ، ضد آفتاب استفاده کنید.


اما کارشناسان در مورد برخی از مواد تشکیل کرم های ضد آفتاب نگران هستند و این که آیا کرم های ضد آفتاب به همان اندازه ای که مردم فکر می کنند محافظت کننده هستند؟


مواد مضر کرم های ضد آفتاب


کارگروه محیط زیست داده های مربوط به 9 ماده شیمیایی که در کرم های ضد آفتاب یافت می شود را بررسی کرده و نتیجه گرفتند که می تواند زنگ خطری برای سلامت باشند.


مطالعات آزمایشگاهی نشان می دهد که برخی از فیلتر های شیمیایی اشعه ماورا بنفش می توانند عملکرد هورمون ها را تقلید کنند و پزشکان هر ساله آلرژی های پوستی بیشتری نسبت به ضد آفتاب ها گزارش می دهند.


این دو مورد سوالات مهمی را در مورد پیامدهای ناخواسته سلامت انسان در استفاده از کرم های ضد آفتاب را بوجود می آورد.


بنا به گزارش سازمان غذا و دارو FDA دو ماده معمولا در کرم های ضد آفتاب وجود دارد که به طور کلی امن و موثر شناخته می شوند. دی اکسید تیتانیوم titanium dioxide و اکسید روی zinc oxide..


ولی دو ماده دیگر موجود معمول در ضد آفتاب ها ایمن نیستند : PABA و سالیسات ترولامین trolamine salicylate که البته این دو ماده شیمیایی در ضد آفتاب هایی که مجوز تولید در آمریکا دارند، استفاده نمی شوند.


FDA از تولید کنندگان کرم های ضد آفتاب خواسته است که اطلاعات مربوط به اثربخشی و ایمنی 12 ماده دیگر که در این کرم ها استفاده می شوند را ارائه نمایند.


این ترکیبات عبارتند از :


  1. انسولیزول ensulizole

  2. اکتیسالات octisalate

  3. هوموسالات homosalate

  4. اکتوکریلین octocrylene

  5. اکتینوکسات octinoxate

  6. اکسی بنزون oxybenzone

  7. آووبنزون avobenzone

  8. سینوکسات cinoxate

  9. دیوکسی بنزون dioxybenzone

  10. مرادیمات meradimate

  11. پادیمات او padimate O

  12. سالیسوبنزون sulisobenzone


کرم ضد آفتاب / عوارض کرم ضد آفتاب / خارش پوست بر اثر کرم ضد آفتاب


در میان مواد تشکیل دهنده کرم های ضد آفتاب که بیشترین بررسی در موردشان انجام شده ، دو ماده اکسی بنزون و اکتینوکسات هستند.


نگرانی بالقوه در مورد این دو ماده جذب سیستماتیک آن ها توسط بدن است. این دو ماده با جذب توسط پوست می توانند روی آن تاثیر بگذارند.


بیشترین گزارشات در مورد اکسی بنزون است که به عنوان فیلتر اشعه ماورا بنفش استفاده می شودو باعث واکنش های پوستی آلرژی در برخی افراد و ایجاد اختلال هورمونی می شود.


اکتینوکسات در مطالعات حیوانی اثر متقابل هورمونی داشته که نگرانی هایی در سطح متوسط ایجاد می کند.


بیشتر بخوانید : ضد آفتاب رنگی آیا مضر است؟


علائم آلرژی نسبت به کرم ضدآفتاب


این نوع آلرژی با قرمزی و خارش در اثر کرم ضد آفتاب و برآمدگی‌های ناگهانی در نقطه‌ای که کرم بر روی آن اعمال شده همراه است.


این‌ها معمولاً راش‌های تأخیری هستند، همچنین ممکن است یک تورم و یا تاول پر از مایع باشند.


اگر مشکوک به آلرژی به کرم‌های ضدآفتاب هستید، فوراً پوستتان را شستشو داده و دیگر از آن محصول استفاده نکنید، به متخصص پوست مراجعه کنید و کرم مورد نظر را نیز با خود به همراه داشته باشید.


ممکن است درماتولوژیست با شما در مورد تست قطعه‌ای صحبت کند که آزمایش تخصصی است که در مطب پزشک در جهت ارزیابی مواد خاصی که ممکن است حساسیت‌زا باشند انجام می‌شود.


آسیب های پوستی توسط کرم های ضد آفتاب


کرم های ضد آفتاب به منظور پشیگیری از آسیب پوستی استفاده می شوند اما برخی از متخصصین پوست گاهی شاهد ایجاد حساسیت و جوش پوستی بعد از استفاده از ضد آفتاب هستند به خصوص افرادیکه پوستی حساس دارند.


در این موارد بهتر است که ضد آفتاب های فیزیکی حاوی اکسید روی یا دی اکسید تیتانیوم را جایگزین کنید. این دو ماده به طور کلی ایمن و موثر هستند زیرا جزو مواد معدنی موجود در محیط اطرافمان هستند.


این کرم ها به شیوه ای متفاوت از کرم های ضد آفتاب شیمیایی کار می کنند، جذب پوست نمی شوند و به عنوان یک مانع فیزیکی بین پوست و اشعه نور خورشید عمل می کنند.


ضد آفتابی را بخرید که روی بسته اش، ساخته شده برای پوست های حساس و مانع از ایجاد جوش نوشته شده باشد.


آلرژی نسبت به کرم ضدآفتاب تنها تعداد کمی از افراد را تحت تأثیر قرار می‌دهد.


مطالعه‌ای که بین سال‌های ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۰ انجام شد این نتیجه را نشان داد که در میان ۲۴۰۰۰ بیمار تست شده تنها ۱ درصد آلرژی مرتبط با کرم ضدآفتاب داشتند.


بیشتر بخوانید : کرم ضد آفتاب خوب را چگونه شناسایی کنیم؟


آلرژی تماسی


این حساسیت زمانی رخ می‌دهد که یک ماده شیمیایی در یک محصول، با قرار گرفتن بر روی پوست، مستقیماً موجب بروز یک واکنش از طرف آن شود.


این حالت می‌تواند هم زمانی که شما در منزل به سر می‌برید و هم زمانی که بیرون از خانه هستید، رخ دهد و این حساسیت شایع‌ترین نوع آلرژی نسبت به کرم‌ ضدآفتاب می‌باشد.


آلرژی تماسی به کرم ضد آفتاب


آلرژی نوری


این آلرژی زمانی بروز می‌یابد که نور خورشید با یک ماده شیمیایی موجود در محصول مورد نظر تداخل پیدا کرده و موجب واکنش آلرژیک شوند.


علائم آلرژی نوری تنها زمانی ظاهر می‌شوند که کرم‌ ضدآفتاب در برابر نور خورشید قرار بگیرد.


به طور کلی، آلرژی پس از اولین برخورد بروز پیدا می‌کند.


در این مورد، اولین برخورد می‌تواند ناشی از قرار گرفتن در معرض اجزای شیمیایی موجود در دیگر محصولات آرایشی مانند بالم لب (محصول مراقبت از لب‌ها) ، شامپو و یا لوازم آرایشی باشد.


هردو اجزای فعال و غیرفعال موجود در کرم‌های ضدآفتاب می‌توانند شروع کننده یک واکنش آلرژیک باشند.


بنابراین هر چیزی، از ماده نگهدارنده تا ماده معطر موجود در آن می‌تواند مقصر این حساسیت باشد.


آلرژی تحریک پذیری


افرادی که دارای پوست حساس، اگزما، اسکار یا مشکلات پوستی دارند اغلب با استفاده از کرم ضد آفتاب دچار حساسیت خواهند شد.


این حساسیت به خصوص در مناطق آسیب دیده بیشتر است. بنابراین اگر مشکل یا بیماری پوستی دارید، برای استفاده از کرم ضد آفتاب حتما از دکتر متخصص خود مشاوره بخواهید.


آلرژی نسبت به SPF


نوع نادر دیگری از حساسیت نسبت به کرم ضد آفتاب آلرژی نسبت به SPF موجود در کرم ضد آفتاب است. این نوع از حساسیت حتی در کسانی که سابقه بیماری پوستی هم ندارند اتفاق می افتد.


به خصوص اگر عادت به استفاده از یک کرم خاص را داشته باشید به مرور زمان ممکن است بثورات پوستی که بصورت لکه‌های قرمز و خارش پوست صورت در محل هایی که ضدآفتاب استفاده شده خود را نشان خواهند داد.


این بثورات می‌توانند به سایر مناطق پوست نیز منتقل شوند.


کرم ضدآفتاب با SPF بالا مصرف نکنید.


وجود ماده محافظ در مقابل نورخورشید (SPF) در کرم های ضدآفتاب برای محافظت از پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش ضروری است.


اما محققان بیماری های پوستی معتقدند نباید میزان این ماده از ۶۰ بالاتر رود زیرا با افزایش این ماده شیمیایی، سلامت پوست آسیب می بیند.


بیشتر بخوانید : آلرژی – آنچه باید همه درباره آلرژی بدانند!


حساسیت چشم به کرم ضد آفتاب


حساسیت چشم به کرم ضد آفتاب / خارش چشم بر اثر کرم ضد آفتاب / سوزش چشم بر اثر کرم ضد آفتاب


بسیار اهمیت دارد که دقت کنید کرم ضد آفتاب به چشم شما آسیب نرساند. در چنین مواردی بهتر است از کرم مخصوص دور چشم استفاده کرده و از استفاده مستقیم کرم ضد آفتاب دور چشم خودداری کنید.


ترکیبات موجود در کرم ضد آفتاب اگر وارد چشم شوند باعث ایجاد درد، سوزش، خارش و قرمزی خواهند شد.


در برخی موارد اگر کرم ضد آفتابی را به دلیل قیمت پایین آن خریداری کرده یا از جای نامعتبری خریده باشید ممکن است باعث کوری چشم نیز شود.


کرم ضد آفتابی که ترکیبات شیمیایی مضر دارد باعث ایجاد سوختگی و حساسیت موقت چشم نسبت به نور شود. در صورت وارد شدن کرم ضد آفتاب به چشم سریعا آن را با آب سرد بشویید.


بیشتر بخوانید : حساسیت چشم به مواد آرایشی


اهمیت بی خطر بودن ضدآفتابها


اخیرا یک گروه کاری زیست محیطی گزارش سالانه ای از تجزیه تحلیل ضدآفتاب منتشر کرده است. این گروه بهداشت عمومی بررسی ضدآفتابها را شش سال پیش در تلاش برای ارتقای آگاهی از محتویات بالقوه خطرناک ضدآفتابها آغاز کرد.


این گزارش درجه بندی خود را به ایمنی، محافظت خورشید براساس محتویات محصول، میزان محافظت در برابر اشعه های ماورای بنفش A و ماورای بنفش B و نرخ میان این دو و میزان ماندگاری محصول روی پوست قرار داده است.


براساس این تحقیقات اکسی‌بنزون داخل پوست نفوذ می کند و به صورت بالقوه می تواند هورمونها را مختل کند، همین نکته می تواند زنگ خطری برای پرهیز از این ضدآفتابها باشد.


به رغم این هشدارها هر روز محصولات بیشتری برای ورود به بازار مجوز می گیرند.


اشعه های ماورای بنفش A و B : درحال حاضر دو نگرانی درباره SPF ( شاخص محافظت دربرابر خورشید) وجود دارد :


  • یکی SPF هایی که صرفا اشعه های ماوراء بنفش B را اندازه می گیرند :

    چرا که این اشعه ها ایجاد آفتاب سوختگی می کنند. تولید کنندگان ضدآفتابها تصور می کنند که شکستن این اشعه ها می تواند از شرایطی چون سرطان پوست جلوگیری کند.

    کارشناسان امروز اعتقاد دارند که هر دو اشعه مضر است. اشعه های ماورا بنفش A همواره وجود داشته اند، اما پیشتر تصور می شد که بی ضرر هستند.

  • نگرانی دوم در رابطه با ارتباط مدت قرار گرفتن در مقابل نور خورشید و بالابودن SPF است :

    شواهدی از این امر وجود دارد که SPF بالای ۵۰ محافظت بیشتری را از پوست در مقایسه با SPF های کمتر ارائه نمی کند، مردم اعتماد بیش از حدی به این محصولات داشته و شاید به علت استفاده از چنین محصولاتی مدت زمان بیشتری را در آفتاب سپری می کنند.


اهمیت استفاده از کرم ضد آفتاب


افزودنی های مخفی و مضر ضدآفتابها


برخی نسبت به وجود نوعی از ویتامین retinyl palmitate A ابراز نگرانی کرده اند، این ویتامین اغلب به ضدآفتابها افزوده می شود.


اما نتایج یک تحقیق نشان می دهد که این نوع از ویتامین A می تواند سرعت رشد تومورها و ضایعات پوستی را در مجاورت با نور آفتاب افزایش دهد.


دیگران نسبت به کمبود ویتامین D در صورت استفاده از ضدآفتابها ابراز نگرانی کرده اند.


چرا که کارشناسان اعتقاد دارند که ۱۰ تا ۱۵ دقیقه قرار گرفتن در مقابل نور خورشید برای دریافت ویتامین D مورد نیاز روزانه براساس نوع پوست کافی است.


ملاک های مهم برای خرید کرم ضد آفتاب


باید روی برچسب ضد آفتاب اصطلاح طیف گسترده broad spectrum نوشته شده باشد یعنی این ضد آفتاب می تواند مانع از طیف گسترده ای از نور خورشید UVA و UVB شود و حداقل SPF آن 30 باشد.


درست است که استفاده از ضد آفتاب با SPF بیش از 30 هیچ مزیتی ندارد ولی باید بدانید که تعدا بیشتری از طیف نوری را می توانند بلوک کنند البته این مقدار قابل توجه نیست.


SPF30 مانع 97 درصد اشعه های خورشید می شود در حالی که SPF50 می تواند مانع از 98 درصد اشعه ها شود.


والدین باید توجه داشته باشند که کرم های ضد آفتاب نباید در نوزادان زیر 6 ماه استفاده شود.


بیشتر بخوانید : ۱۳ موردی که باید موقع خرید کرم ضد آفتاب به آن توجه کنید


احساس امنیت اشتباه هنگام استفاده از کرم های ضد آفتاب


بسیاری از افرادی که حمام آفتاب می گیرند دچار آفتاب سوختگی می شوند و هنگام مراجعه به پزشک بیان می کنند با وجودی که کرم ضد آفتاب استفاده کرده بودند ولی دچار آفتاب سوختگی شده اند.


این مشکل می تواند به دلیل استفاده نادرست از کرم ضد آفتاب باشد یا ممکن است حس امنیت دروغینی که به خود القا کرده اند باعث شود مدت طولانی تری زیر نور خورشید قرار بگیرند.


به برچسب روی ضد آفتاب نگاه کنیدو ببینید آیا ضد آب است یا خیر و مدت زمان موثر بودن آن چند دقیقه است و بعد از آن زمان باید مجدد از ضد آفتاب استفاده کنید.


اگر شنا کردید یا عرق کردید هم باید مجدد ضد آفتاب بزنید. به طور متوسط توصیه می شود هر 2 ساعت یک بار از ضد آفتاب استفاده کنید.


راه های دیگر برای محافظت از پوست در مقابل آفتاب می تواند لباس پوشیده و آفتاب گیر باشد به خصوص در ساعت 10 صبح تا 2 بعد از ظهر یا زمانی که سایه شما کوتاه است.


اسپری های ضد آفتاب : استفاده آسان از اسپری ضد آفتاب باعث محبوبیت آن شده و توصیه می شود که به جای آن ها از لوسیون ضد آفتاب استفاده کنید که پوشانندگی بهتر و مطمئن تری دارند و می توانید مطمئن شوید تمام سطح پوستتان را کرم زده اید.


بیشتر بخوانید : کرم ضد آفتاب و راهنمای خرید آن


چگونه از خودمان در برابر خورشید محافظت کنیم؟


مراقبت از پوست در برابر خورشید


داشتن حساسیت به کرم‌های ضدآفتاب به این معنا نیست که شما می‌توانید آزادانه زیر نور خورشید، که می‌تواند موجب سرطان پوست شود، قرار بگیرید.


برای حفظ ایمنی در برابر نور خورشید، از کرم‌های ضدآفتاب فیزیکی یا معدنی استفاده کنید که تنها بر روی سطح بالایی پوست قرار می‌گیرند (و برخلاف کرم‌های شیمیایی، به داخل پوست نفوذ نمی‌یابند).


کرم‌های ضدآفتاب فیزیکی که شامل اکسید روی یا دی‌اکسید تیتانیوم هستند، نور را منعکس می‌کنند و کمتر از سایر مواد به عنوان عوامل آلرژن شناخته شده‌اند زیرا به پوست نفوذ پیدا نمی‌کنند.


کرم‌های فیزیکی سفیدتر و چسبناک به نظر می‌رسند به این خاطر که وارد لایه‌های زیری پوست نمی‌شوند.


به یاد داشته باشید که استفاده کلاه، عینک آفتابی و محافظ بثورات نیز گام بزرگی در جهت حافظت از پوست در برابر نور UV است.


استفاده از این‌ها در کنار یک کرم‌ ضدآفتاب مناسب به شما این امکان را می‌دهد که مانند دیگران از آفتاب لذت ببرید.


بیشتر بخوانید :


ضد آفتاب برای بارداران و کودکان


۱۱ ضد آفتاب گیاهی و طبیعی برای محافظت از پوست


بیشتر بخوانید  درمان خشکی و پوسته شدن کنار بینی

دیدگاهتان را بنویسید