با خواص و مضرات کاکائو بیشتر آشنا شوید!
معرفی ویژگی ها و معایب این بخش دلگرم کننده دنبال کردن.
فواید و مضرات مصرف شکلات کاکائویی
کاکائو محصولی از دانه های درخت کاکائو است. درخت کاکائو درخت کوچکی است که از آمریکای مرکزی و مکزیک سرچشمه می گیرد، اما امروزه به دلیل استفاده های متعدد از دانه های آن در حساس ترین نقاط جهان می روید. ارتفاع آن در محصولات زراعی به 5 تا 6 متر و در گونه های وحشی به 10 تا 12 متر می رسد.
کاکائو دارای برگ های بزرگ و تک، با ساقه های کوتاه، بدون کرک، شفاف و از دو افزودنی در زیر برگ ها تشکیل شده است. هر دو شاخه پیر و جوان ظاهر می شوند.
گیاه کاکائو دارای یک غلاف است که دانه های کاکائو در آن قرار می گیرد. این دانه ها پس از فرآوری به دو قسمت مجزا تقسیم می شوند که قسمت اول یک ماده چرب سفید رنگ به نام کره کاکائو است. قسمت دیگر ماده سیاه رنگی به نام کاکائو است. در واقع تمام خواص مثبت از جمله آنتی اکسیدان فلاونول با این ماده سیاه تلخ مرتبط است.
پس وقتی از خواص مثبت شکلات صحبت می کنیم باید دید این ماده تیره تا چه حد در ساختارش مفید است، اگر شکلات از کره کاکائو درست شود به آن شکلات سفید می گویند که طبیعتا فاقد کاکائو است و هیچ کاربردی ندارد. شکلات های تهیه شده از کاکائو را شکلات های تیره یا تیره نیز می نامند، اما محبوب ترین شکلات های امروزی در واقع نوع سوم به نام شکلات های شیری هستند.
این شکلات ها از ترکیب مقادیر مختلف کاکائو با پودر شیر و شکر درست می شوند. معمولاً درصد کاکائو در این شکلات ها حدود 20 درصد است و مابقی را موادی مانند قند، اسیدهای چرب اشباع و ترانس و سایر افزودنی ها تشکیل می دهند که بیشتر از اینکه مفید باشند مضر هستند.
پس مراقب باشید وقتی در مورد فواید شکلات صحبت می کنیم در واقع در مورد کاکائو صحبت می کنیم. به این معنی که هر چه کاکائو خالص تری در ساختار شکلات ما استفاده شود، از مواد مفیدتری یعنی آنتی اکسیدان فلاونول استفاده می شود.
هر چه درصد کاکائو موجود در آن کمتر باشد و میزان شکر، شیرخشک و اسیدهای چرب اشباع و ترانس بیشتر باشد، از فواید آن کمتر می شود، همچنین شکلات های شیرین کالری بسیار بالایی دارند که باعث ناسالم شدن آن ها می شود.پس اگر می خواهید برای بهره مندی از فواید خوردن شکلات، حتما شکلاتی را انتخاب کنید که درصد کاکائو بالایی داشته باشد و درصد شیرینی و مواد افزودنی کمتری داشته باشد. هر چه شکلات تیره تر و تیره تر باشد، مفیدتر است
کاکائو تلخ حاوی پلی فنل های بیشتری است که آنتی اکسیدان های بسیار قوی هستند، زیرا کاکائو بیشتری نسبت به کاکائو معمولی دارند. ترکیبات فلاونوئید موجود در کاکائو رادیکال های آزاد موجود در جریان خون را از بین می برد و از سرطان، بیماری های قلبی عروقی و تصلب شرایین پیشگیری می کند.
فلاونوئیدهای موجود در کاکائو تلخ همچنین انعطاف پذیری دیواره سرخرگ را افزایش می دهد و خطر ابتلا به فشار خون بالا و حمله قلبی و سکته را کاهش می دهد. مطالعات نشان می دهد که خوردن یک تکه شکلات تلخ در روز می تواند به تعادل فشار خون کمک کند.
ترکیبات پلی فنلی موجود در کاکائو تلخ باعث بهبود جریان خون در بدن به خصوص جریان خون به مغز و در نتیجه عملکرد مغز می شود، علاوه بر این کافئین موجود در آن برای افزایش تمرکز نیز مفید است، کاکائو تلخ از پوست در برابر اثرات پیری نور خورشید محافظت می کند. همچنین خطر ابتلا به سرطان پوست را کاهش می دهد.کاکائو تلخ به عنوان مرهم برای مبتلایان به بیماری کبد عمل می کند و مصرف آن همراه با دارو می تواند روند بهبودی را تسریع کند.
اقدامات احتیاطی در مصرف کاکائو تلخ
در افراد مبتلا به آلرژی غذایی، شکلات تلخ به دلیل محتوای بالای ماده خشک می تواند آلرژی را بدتر کند. شکلات همچنین می تواند بیماری را برای افراد مبتلا به کهیر بدتر کند.
همچنین به افراد مضطرب توصیه می شود مصرف این شکلات ها را محدود کنند، زیرا شکلات ها به دلیل داشتن کافئین زیاد باعث افزایش اضطراب می شوند و با توجه به اینکه شکلات یکی از موادی است که نسبت آرژنین و لیزین بالایی دارد، میزان بالایی از آن را افزایش می دهد. میزان ماده خشک شکلات تلخ در افراد مبتلا به این عارضه باید بیشتر به محدودیت مصرف این نوع شکلات توجه شود.
مطالعات طولانی مدت نشان می دهد که مصرف این نوع شکلات به دلیل محتوای بالای کافئین در زنان مبتلا به بیماری فیبروکیستیک سینه باعث تشدید عوارض این بیماری می شود. زخم ها ابتلا به این بیماری بیماران مبتلا به ریفلاکس معده نیز باید مصرف غذاهای حاوی کافئین را محدود کنند.
کافئین محرک است و اثر آن تا 20 ساعت در بدن باقی می ماند. بنابراین افراد مبتلا به بی خوابی باید از مصرف این شکلات ها خودداری کنند و افراد مبتلا به سنگ کلیه و مبتلایان به سیروز کبدی به دلیل داشتن اگزالات یا مس زیاد، مصرف این شکلات را توصیه نمی کنند.
————————————————- ———————————————— ———-
خواص کاکائو
کاکائو حاوی 8 تا 10 درصد نشاسته، 11 تا 18 درصد پروتئین، 2 تا 3 درصد کافئین، 1 تا 3 درصد تئوبروم و حدود چهار درصد مواد معدنی است.
2_ مصرف کاکائو برای مبتلایان به مسمومیت و ناراحتی های کلیوی و کبدی مفید است.
3_ از دانه های کاکائو برای تهیه انواع روغن های دارویی استفاده می شود که استفاده از این روغن ها در موارد ترک های پوستی به خصوص پا، پاشنه و صورت اثر درمانی مثبتی دارد.
————————————————- ———————————————— ———-
گردآوری شده توسط مجله اینترنتی تشویق
مرجان امینی