به گزارش سلام نو، استان مرکزی به دلیل وجود کوه های مرتفع و مجاورت با حاشیه مرکزی ایران و حوضه دریاچه نمک و همچنین تلاقی رشته کوه های البرز و زاگرس از جمله پوشش گیاهی و … از آب و هوای متنوعی برخوردار است. حیوانات طبیعت گردی چشمه بالکلو یکی از جاذبه های طبیعی شهرستان ساوه است که سالانه گردشگران زیادی از آن دیدن می کنند. چشمه بالکلو بزرگترین و پرآب ترین چشمه ساوه است که در ضلع غربی حرم حضرت نوح قرار دارد. از آب این چشمه برای مصارف کشاورزی استفاده می شود.
سرچشمه بالکلو یکی از نقاط دیدنی ساوه است و در بالای روستای بالکلو در شهرستان ساوه قرار دارد. بالکلو روستایی از توابع نوبران شهرستان ساوه است که در جنوب شهر گرگ آباد قرار دارد. گرگ آباد در 55 کیلومتری ساوه تا همدان قرار دارد و دارای آب و هوای معتدل است. زبان اهالی روستای بالکلو ترکی آذربایجانی با گویش هایی نزدیک به شاهسونی و ترکی قشقایی است. بالکلو یکی از زیباترین جاذبه های گردشگری استان مارکاس است که به دلیل آب و هوای معتدل و مرطوب دارای باغ ها و چشمه های زیبایی است.
دبی آب این چشمه حدود 70 لیتر در ثانیه است که از سفره سنگی بالا آمده و وارد نوار زیبا می شود که در محیطی سرسبز بسیار دیدنی است. پس از ورود به دریاچه چشمه با دو خروجی شمالی و غربی برای آبیاری وارد باغات و مزارع کشاورزی روستاهای بلغلو و کهک می شود. آب شرب این دو روستا نیز از همین منبع تامین می شود. در فصل زمستان که از آب چشمه کمتری برای آبیاری استفاده می شود، پس از عبور از باغ ها و مزارع، آب از طریق نهرها وارد رودخانه مزلکانجج می شود. علاوه بر چشمه کبیر، بیش از ده چشمه دائمی و فصلی در نقاط مختلف روستا وجود دارد. محصولات کشاورزی این منطقه اغلب گوجه سبز، گردو، انگور، گیلاس، توت و ذرت است.
نام نام
یکی از عوامل موثر در نامگذاری روستا چشمه کبیر و به خصوص ماهی زیبای موجود در آن است. بالک در زبان ترکی به معنای ماهی است و پسوند (لو) یا (لی) در ارتباط با برخی از واژه های ترکی به معنای داشتن است که معادل پسوند (دار) فارسی است. پس بالکلو (بالک + لو) به معنای ماهیگیر یا جایی است که ماهی دارید.
امامزاده نوح
مهمترین اثر تاریخی روستا بقعه امامزاده نوح است. این بنا یکی از آثار به جا مانده از اوایل دوره صفویه است که در دهم آذر ماه سال 1354 به شماره 1199 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و تاریخ دقیق ساخت این بنا در دست نیست اما کتیبه جعبه چوبی در حرم امامزاده. این صندوق با اشکال هندسی و گل و گیاه منقوش است و کتیبه آن شامل نام امامزاده، شجره نامه و نام شاه طهماسب صفوی، یکی دیگر از پادشاهان سلسله صفویه (حکومت وی از سال 930 تا 980 هجری قمری بوده است). بنای این بنا از سه قسمت تشکیل شده است: دیوار آجری مدور، گردنی در دوازده طرف با کاشیهایی به نام علی (ع) و گنبد مخروطی دوازده ترک با پوشش فیروزهای. این بنا یک بار در سال 1270 هجری قمری در زمان ناصرالدین شاه قاجار تعمیر و تعمیر شد و تزییناتی به آن افزوده شد و بر کتیبه صندوق و شهرت محلی حک شده فرزند ابراهیم مرتضی بن امام موسی کاظم است. ع) که ادعایی معتبر نیست زیرا ابراهیم فرزندی به این نام نداشت. ده واسطه به امام سجاد (ع) منتهی می شوند.
منبع: تریپ یار