روز نو :با گذشت دو سال تحصیلی کرونایی در حالی زمزمه بازگشایی مدارس مطرح میشود که چالش کمبود معلم در کنار نگرانی مسائل بهداشتی خودنمایی میکند.
موضوع تامین نیروی انسانی در آموزش و پرورش همواره کلاف سردرگمی بوده است که در سالیان مختلف با شدت و ضعف در قالب کلاسهای خالی از معلم یا پر تراکم نمودار شده است؛ اتفاقی که یکی دو سالی میشود به دلیل کرونا و شدت گرفتن آموزش مجازی کمتر مورد توجه بود و احساس میشد.
زمزمه بازگشایی مدارس و تاکید جدی روی این تصمیم برای مهر ١۴٠٠ بار دیگر حساسیت کمبود نیروی انسانی را یادآوری کرده و بار دیگر این دغدغه در میان انبوه چالشهای نظام تعلیم و تربیت خودنمایی میکند به ویژه اینکه این بار با تغییر و جابجایی دولت و به احتمال بالا تغییر سکاندار آموزش و پرورش تلاقی پیدا کرده است.
در شرایط کنونی و آنطور که اسناد بالادستی آموزش و پرورش نشان میدهد روش تامین نیرو هم منحصر به دو دانشگاه فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی خواهد بود.
قاسم احمدی لاشکی معاون حقوقی و پارلمانی آموزش و پرورش در گفتوگو با خبرنگار آموزش و پرورش درباره وضعیت تامین نیروی انسانی آموزش و پرورش با اشاره به اینکه مهمترین موضوع در وزارت آموزش و پرورش ساماندهی نیروی انسانی است، اظهار کرد: سال تحصیلی گذشته را به طور مجازی دنبال کردیم بنابراین کمبود نیروی انسانی چندان به نظر نمیآمد چرا که معلم از طریق آموزش مجازی و از راه دور آموزش میداد.
او ادامه داد: با توجه به واکسیناسیونی که اکنون در حال انجام بوده، مقدمات بازگشایی در حال آمادهسازی است؛ بنابراین دارا بودن نیروی انسانی ماهر ضرورت دوچندان پیدا میکند.
کمبود معلم تا ١۴٠٣ ادامه دارد
به گفته معاون حقوقی و پارلمانی وزارت آموزش و پرورش تا سال ۱۴۰۳ همچنان با مشکل کمبود معلم در کلاسهای درس مواجه هستیم و راه رفع مشکل این است که دانشگاه فرهنگیان تقویت شود تا بتواند نیروی مورد نظر را تربیت کرده و در اختیار آموزش و پرورش قرار دهد.
احمدی لاشکی تصریح کرد: البته در کنار دانشگاه فرهنگیان دانشگاه تربیت دبیرشهیدرجایی هم به تامین نیروی انسانی آموزش و پرورش کمک میکند تا نیروی مورد نیاز در هنرستانها تامین شود.
او اضافه کرد: در شرایط کنونی دو رویه را دنبال میکنیم اول آنکه تامین نیرو از طریق دوره چهارساله دانشگاه فرهنگیان و دوم تربیت معلم از طریق دورههای یکساله ماده ۲۸ اساسنامه این دانشگاه که سال گذشته ٢۵ هزار نفر از طریق کنکور سراسری و ۲۷ هزار نفر هم از طریق دورههای یکساله آزمون استخدامی جذب این دانشگاه شدند.
احمدی لاشکی تصریح کرد: همچنین امسال ۳۴ هزار و ۸۰۰ نفر از طریق ماده ۲۸ اساسنامه دانشگاه فرهنگیان به خدمت گرفته میشوند.
معاون حقوقی و پارلمانی وزارت آموزش و پرورش اضافه کرد: البته این تعداد نیرو به محض ورود به دانشگاه امکان فعالیت به عنوان معلم را ندارند و باید دورههای آموزشی چهار یا یکساله را سپری کرده و بعد از اخذ مجوزهای حرفه ای لازم وارد حرفه معلمی شوند.
بازگشایی مدارس و کلاف سردرگم کمبود معلم در مهر ١۴٠٠
مسیرهای جذب معلم برای جبران خلأهای آموزشی
احمدی لاشکی با اشاره به اینکه با وجود این تعداد جذب نیروی جدید، همچنان کمبود معلم وجود دارد، گفت که برای جبران این کمبود از راههای مختلفی استفاده خواهیم کرد.
او افزود: قانونگذار تکلیف کرده است که اجازه نداریم نیروی حق التدریس جدید جذب کنیم بنابراین برای جبران نیرو از طریق نیروهای حق التدریس گذشته استفاده میکنیم همچنین موضوع معلمان تمام وقت را در دستور کار داریم علاوه بر آن اضافه کار برای معلمان رسمی همچنین استناد و اعمال ماده ۴۱ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مبنی بر اینکه در نقاط مختلف کشور بتوانیم نیروی خرید خدمات آموزشی را داشته باشیم، مهمترین سازوکارهای تامین نیرو محسوب میشود.
معاون حقوقی و پارلمانی وزارت آموزش و پرورش بیان کرد: ۶ هزار نیروی سرباز معلم هم جذب خواهیم کرد ضمن آنکه نیروهای آموزشیار همچنین نیروهای پیش دبستانی و به کار گیری افراد در شرف بازنشستگی از دیگر سازوکارهای جبران کمبود معلم در نظر گرفته شده است
او تاکید کرد: تا زمانی که محدودیت نیروی انسانی وجود دارد الزام داریم که این روشها را انتخاب کنیم و امیدوارم از سال ۱۴۰۳ به بعد که نرخ رشد دانش آموز به تعادلی خواهد رسید به کیفی سازی بپردازیم و معلمان بتوانند فرصت بهتری داشته باشد از دولت جدید هم درخواست داریم که به موضوع تامین نیروی انسانی نگاه جدی و دقیقی داشته باشد.