به گزارش سایت طلا، یکی از بینظیرترین معابد سنگی ایران در زنجان است؛ معبدی با طرح اژدها که وقتی گردشگران آن را میبینند تصور میکنند بامعبدی چینی روبرو هستند،امااین اثر تاریخی یادگاری ازدوره ایلخانیان است!
قدمت معبد۷۰۰سال،از نظر نقشه و نقوش تزئینی یکی از با ارزشترین نمونههای معماری صخرهای در طول تاریخ معماری ایران به شمار میرود.
در این معبد نقوشی از هنر چینی به کار رفته است.
معبد داشکسن یا معبد اژدها بنایی صخرهای است که در حاشیهٔ روستای ویر در حدود ۱۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر تاریخی سلطانیه در استان زنجان واقع شدهاست. در این بنا دو نقش برجستۀ اژدها و چند محراب اسلامی در دو سمت آن و به قرینه یکدیگر حجاری شدهاست. این نقشبرجستهها از معدود نقوش اژدها در ایران هستند و تأثیر فرهنگ شرق دور (مغولستان و چین) را در عصر ایلخانان نشان میدهند. برخی قدمت این معبد را به قبل از اسلام رساندهاند و معتقدند که در زمان ایلخانان نقوشی از جمله اژدها بر آن افزوده شدهاست.
شکلگیری این معبد پس از مرگ ارغونشاه، با پشتکار الجای خاتون خواهر سلطان محمد خدابنده آغاز شد، ولی به پایان نرسید. آثار به جای مانده در محل این احتمال را قوت میبخشد که ایلخان مغول ارغون پیش از گرایش به دین اسلام، اقدام به ساخت این معبد نمودهباشد.
آثار زیادی از شکل نخست این معبد باقی نمانده و تنها سنگهای بزرگ و پراکنده در گوشه کنار معبد دیده میشود. بسیاری از سنگ ها در اتاقکهای شیشه ای مسقف در معرض دید بازدیدکنندگان قرار داده شدهاست. محدوده معبد اژدها مستطیلی و به ابعاد تقریبی ۱۰۰ متر در ۵۰ متر است که یک قسمت از آن به واسطه حفاری در تپه ایجاد شدهاست.(معرفی منبع نشريه همشهري جوان شماره 312) چند تندیس اژدها در این معبد وجود دارد.