طبق اخبار شما: در روزهای اخیر گمانه زنی ها و اخبار متعددی مبنی بر توافق محرمانه ایران و آمریکا در محافل مختلف رسانه ای منطقه ای و بین المللی مطرح شده است. البته تاکنون هیچ منبع رسمی چنین خبری را تایید نکرده است. در همین راستا سایت «میدل ایست آی» به نقل از منابع آگاه اعلام کرد که ایران و آمریکا در حال دستیابی به «توافق موقت» بر سر مذاکرات هسته ای هستند.
بر اساس این گزارش، به نقل از منابع آگاه در تهران، ایران و آمریکا در حال نزدیک شدن به یک توافق موقت هستند که امکان لغو برخی تحریمها علیه کاهش فعالیتهای غنیسازی ایران را فراهم میکند.
به گفته یک مقام ایرانی و یکی از نزدیکان به مذاکرات، این مذاکرات مستقیماً در خاک آمریکا انجام شده است که پیشرفت قابل توجهی در روند دیپلماتیک بین دو کشور است. با این حال، ایالات متحده تمایلی به بازگشت به توافق هسته ای 2015، برجام، ندارد.
این گزارش می افزاید که تیم مذاکره کننده ایرانی به سرپرستی «امیر سعید ایرانی» سفیر ایران در نیویورک در سازمان ملل متحد بود.
از طرف ایالات متحده، رابرت مالی، نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران، در چندین دیدار مستقیم با ایرانی گفتگو کرد.
به گفته منابع مذکور، پیشرفت چشمگیری در مذاکرات حاصل شده و دو طرف به توافق موقت دست یافته اند که جزئیات آن به مقامات عالی دو کشور ارائه خواهد شد. به عنوان بخشی از این توافق، ایران متعهد می شود که فعالیت های خود در زمینه غنی سازی اورانیوم تا 60 درصد و بالاتر را متوقف کند و به همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی در نظارت و راستی آزمایی برنامه هسته ای خود ادامه دهد.
بر اساس این گزارش، تهران در قبال آن مجاز خواهد بود تا سقف یک میلیون بشکه نفت در روز صادر کند و به درآمدها و سایر منابع مسدود شده خود در خارج از کشور دسترسی داشته باشد، مشروط بر اینکه این منابع منحصراً برای خرید مجموعه ای از هزینه های کالاهای ضروری استفاده شود. از جمله غذا و دارو.
این گزارش می افزاید که قطر علاوه بر مذاکرات دوجانبه بین ایران و آمریکا، نقش حمایتی بین دو طرف را ایفا کرد و به حل مسائل بانکی که به عنوان یک نقطه اختلاف اصلی مطرح شد، کمک کرد.
این گزارش حاکی از آن است که ایروانی جزئیات این معامله را برای تایید به تصمیم گیران ارشد در تهران برده است. با این حال، مشخص نیست که آیا رهبر ایران و شورای عالی امنیت ملی از این توافق حمایت خواهند کرد یا خیر.
همچنین یک مقام سابق دیپلماتیک به این پایگاه خبری گفت: مقامات ایرانی در گذشته با چنین توافق موقتی به ویژه در سال های 2017 تا 2021 که دومین دوره ریاست جمهوری حسن روحانی بود، مخالفت کرده اند.
به گفته همین منابع، رابرت مالی به ایرانی ها گفته است که جو بایدن دیگر قصد ندارد برجام را به شکل اولیه آن بازگرداند. این منابع می افزایند که مالی همچنین هشدار داده است که در صورت آغاز غنی سازی اورانیوم 90 درصدی ایران، کنترل پرونده هسته ای ایران از وزارت خارجه آمریکا به وزارت دفاع این کشور منتقل می شود.
هاآرتص مدعی توافق ایران و آمریکا برای احیای برجام است
روزنامه عبری زبان «هاآرتص» نوشت که ارزیابیهای مقامات اطلاعاتی این رژیم حاکی از آن است که ایران و آمریکا به توافق بر سر احیای برجام «بسیار نزدیک» هستند.
به نوشته این روزنامه، در روزهای اخیر «پیشرفت قابل توجهی» در مذاکرات هسته ای حاصل شده است. این پیشرفت فراتر از انتظار است و احتمالاً در هفته های آینده به توافقی دست خواهد یافت.
بر اساس این گزارش، این توافق شامل محدود کردن سطح غنیسازی اورانیوم ایران در ازای کاهش تحریمهای آمریکا خواهد بود. بنابراین در گام اول حدود 20 میلیارد دلار از دارایی های مسدود شده ایران در عراق، کره جنوبی و صندوق بین المللی پول آزاد می شود.
به گزارش هاآرتص، دولت اسرائیل مخالف توافق هسته ای است و آن را تضمینی برای نظارت کافی بین المللی و جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای نمی داند.
این در حالی است که برخی از مقامات رژیم صهیونیستی گفته اند که با توجه به پیشرفت چشمگیر ایران و توسعه توان بمب اتمی، سناریوی احیای برجام را ترجیح می دهند.
واکنش آمریکا به خبر توافق با ایران
ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه به وقت محلی در واشنگتن، در پاسخ به سوالی درباره گزارش روزنامه اسرائیلی هاآرتص مبنی بر نزدیک شدن توافق هسته ای ایران و آمریکا، از اظهار نظر خودداری کرد و گفت: در معرض شایعات و گفتگوهای دیپلماتیک قرار گرفته است.» که می تواند اشتباه و گمراه کننده باشد، پاسخ نمی دهم.
پاتل در پاسخ به سوال دیگری در خصوص گزارش اخیر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته ای ایران، گفت: در این گزارش آمده است که ایران برنامه هسته ای خود را به گونه ای گسترش می دهد که هیچ هدف غیرنظامی ندارد.
معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا ادامه داد: ما معتقدیم که آژانس تلاش زیادی برای بحث در مورد این پادمان ها و موضوعات تعهدات باقی مانده با ایران انجام داده است و خوشحالیم که ایران و آژانس برای افزایش بازرسی از تاسیسات غنی سازی ایران به توافق رسیده اند.
وی اظهار داشت که با این حال، همکاری قابل توجهی از سوی ایران وجود ندارد و به ویژه انتظارات شورای حکام آژانس را که در نوامبر اعلام شد برآورده نمی کند. بنابراین، ما همچنان از ایران می خواهیم با آژانس همکاری کند و به تعهدات خود در توافق با آژانس عمل کند.