نشانه های سیری عزیزم
نوزادان به دلیل عدم رشد و تکامل جسمی قادر به بیان خواسته های فردی از طریق گفتار نیستند. نیاز کودک به شیردهی در طول رشد فیزیکی تغییر می کند. علائمی از سیری نوزاد وجود دارد که به مادر هشدار می دهد شیردهی یا شیردهی را متوقف کند. در زیر علائم جسمی و حرکتی نوزادان در هنگام سیری را شرح خواهیم داد.
نوزادان به دلیل ناتوانی در صحبت کردن نمی توانند خواسته های خود را بیان کنند. به عبارت دیگر، نوزادان در ارتباط کلامی نابالغ هستند. آنها مفاهیم را از طریق واکنش های حرکتی بدن منتقل می کنند. شایع ترین علائم رفتاری در نوزادان از سیری و گرسنگی متغیر است.
در واقع، نوزادان اغلب شیر می خواهند. بنابراین بهتر است از تعیین ساعات خاص شیردهی به شدت خودداری شود. نوزادان در مدت 20 تا 30 دقیقه با حرکاتی مانند حرکات دهان، حرکات کره چشم، پلک زدن مکرر و مکیدن دست برای شیردهی آماده می شوند.
نشانه اصلی حرکت نوزاد در هنگام گرسنگی گریه است. در واقع نوزاد با گریه با والدین ارتباط برقرار می کند.
به خاطر داشته باشید که کودک زمانی که گرسنه است به آرامی و برای مدت طولانی گریه می کند. کودک با چسباندن زبان خود به سقف حفره دهان از طریق رفلکس مکیدن صدای “نه” را به لرزه در می آورد. در واقع صدای «نه» نشان دهنده گرسنگی نوزاد است.
علاوه بر این، بهتر است قبل از گریه نوزاد شیردهی را شروع کنید، زیرا گریه آخرین نشانه گرسنگی است.
رژیم غذایی نوزادان با افزایش سن و بر اساس نیازهای جسمانی آنها تغییر می کند. در واقع، نوزادان از بدو تولد تا شش ماهگی به 8 تا 12 وعده شیر در روز نیاز دارند.
البته نوزاد پس از شیردهی تمام علائم گرسنگی از جمله مکیدن دست، ناله، حرکت اندام، ناراحتی در صورت، بی قراری و گریه را کنار می گذارد.
اما در برخی موارد در حالی که کودک گریه می کند و شیر می مکد، کمی هوای آزاد وارد معده او شده و باعث نفخ و حالت تهوع ناخوشایند می شود.
بنابراین نحوه بغل کردن نوزاد در دوران شیردهی توسط مادر بسیار مهم است. علاوه بر این، مهم است که کودک در هنگام شیردهی گریه نکند.
1. مکیدن شیر را متوقف کنید
اولین علامت سیری در نوزادان، قطع شیردهی یا شیردهی است. در واقع، نوزادان می خواهند تا زمانی که به طور کامل سیر شوند، شیر بخورند.
اگر کودک سیر شود و مجبور به شیر دادن شود، شیر از دهانش بیرون می ریزد.
2. لب های خود را ببندید و سعی نکنید شیر بمکید
وقتی کودک گرسنه است، آشکارا در حال مکیدن است. به این ترتیب نوزاد فشار کمتری به نوک سینه یا شیشه شیر در زمانی که پر است وارد می کند.
نوزادان با بستن لب ها مفهوم سیری را به مادر منتقل می کنند. هنگامی که مادر مجبور به جستجوی غذا می شود، نوزاد با تکان دادن و چرخاندن سر در جهت مخالف شیردهی را متوقف می کند.بستن لب ها و تلاش نکردن برای مکیدن سینه از دیگر نشانه های سیری نوزاد است.
3. کشش فیزیکی
نوزادان صبح اندام خود را دراز می کنند تا گرم شوند. همچنین نوزادان نوعی کشش فیزیکی برای نشان دادن احساس رضایت از خم کردن بدن ایجاد می کنند که نشان دهنده رضایت کودک از شیردهی است.
4. قورت دادن صدا را متوقف کنید
نوزادان به طور طبیعی هنگام تغذیه با شیر مادر صداهایی از جمله خروپف، استنشاق، بلعیدن و مکیدن را به لرزه در می آورند. شیر زیاد، مکیدن نامناسب، عفونت گوش نوزاد و گرسنگی شدید شیرخوار می تواند باعث ایجاد صدا در هنگام شیردهی شود.
البته این صداها موقتی هستند و با سیر شدن نوزاد قطع می شوند. در واقع نوزاد پس از احساس سیری حریصانه از شیر خوردن خودداری می کند.
باید بخوانید:
4 علت اصلی شیردهی زیاد
از علل بیش از حد شیردهی می توان به میل کودک به مکیدن، نیاز عاطفی به قرار گرفتن در آغوش مادر، کمبود شیر مادر، گرسنگی نوزاد و برخی بیماری های قلبی اشاره کرد.
5. فاصله زمان مکیدن
برخی از نوزادان به دلیل گرسنگی شدید با مکنده های سریع تغذیه می شوند. سپس بعد از احساس سیری، به تدریج بین تعداد مکیدن مکث می کنند.
در واقع، وقفه در دفعات شیردهی از نشانه های سیری در نوزادان است.
6. تغییر الگوی فیزیکی
نوزادان در حالت گرسنگی مشت های خود را می بندند و پس از مدتی شروع به گریه و ناله می کنند.
این در حالی است که نوزاد پس از شیر خوردن بازوها و بدن خود را در حالت آرامش قرار می دهد. در بیشتر موارد، دست های نوزاد باز است. باز کردن سیر و آرام کردن به معنای سیر شدن کودک است.
7. خواب عمیق
یکی از رایج ترین علائم سیری در نوزادان خوابیدن در دوران شیردهی است. نوزادان گاهی هنگام شیر دادن به خواب می روند، در واقع خواب آنها نشان دهنده سیری است. برخی از مادران فکر می کنند که نوزاد از خستگی زیاد به خواب رفته و سعی می کنند او را بیدار کنند. این رفتار ناخوشایند روند خواب نوزاد را مختل می کند، خوب است بدانید که نوزاد در هر زمانی که احساس گرسنگی کرد به طور طبیعی از خواب بیدار می شود.
8. حواس پرتی
نوزادان وقتی گرسنه هستند فکر می کنند غذا خوردن مهمترین چیز در دنیاست. در واقع کودک گرسنه تحت هیچ شرایطی دنیای اطراف خود را سرگرم نمی کند، بنابراین حواس پرتی و بازی با تلفن کودک نشان دهنده بی میلی به غذا خوردن است.
9. لبخند بزنید
نوزادان لذت و لذت شیردهی را پس از چهار ماهگی با لبخند بیان می کنند.
10. آروغ زدن نوزاد در دوران شیردهی
آروغ زدن در آزادسازی هوا از معده نقش دارد. اکثر نوزادان پس از شیردهی شروع به آروغ زدن می کنند.
لازم به ذکر است که در ماه های اول تولد، آروغ زدن نوزادان با مقدار کمی استفراغ همراه است. استفراغ با شدت کم در نوزادان طبیعی است.
اما استفراغ نشان دهنده اختلال در معده نوزاد است که نیاز به مراجعه به پزشک اطفال را تشدید می کند.
11. شکایت را کاهش دهید
یکی از علائم اولیه تولد نوزاد پس از تولد نوزادی است که هنگام گرسنگی ناله می کند. در واقع کودک با اضطراب سعی می کند مادر را آگاه کند.
یقینا پس از تغذیه در آغوش مادر، کودک از شدت ناله کاسته و آرام می شود.
اهمیت آگاهی مادر از علائم سیری در نوزاد
برخی از نوزادان به طور طبیعی در ماه های اول زندگی خود به شیر دادن عادت دارند، حتی در مواقعی که لازم نیست. شیر اضافی در معده نوزاد به دلیل حجم زیاد از طریق بینی یا دهان به صورت استفراغ دفع می شود و باعث ناراحتی نوزاد می شود. در واقع مادر می تواند حس خوشایند مکیدن نوزاد را با پستانک از بین ببرد.
مادران نقش اساسی در تنظیم نیاز نوزاد به شیر و غذا دارند. آنها می توانند نیاز بدنی کودک به غذا را در طول زمان تنظیم کنند و از شکل گیری عادات غذایی نامناسب جلوگیری کنند.آگاهی مادر از علائم سیری کودک به کنترل شیردهی و سلامت کودک کمک می کند.
عوامل دخیل در ایجاد گرسنگی مداوم نوزادان
برخی از کودکان حتی پس از تغذیه کامل احساس گرسنگی مکرر می کنند. چنین کودکانی هرگز احساس گرسنگی نمی کنند. عوامل متعددی از جمله کمبود شیر مادر، کم شدن شیر و رشد ناگهانی نوزاد در شکل گیری احساس گرسنگی دائمی نقش دارند.
در شرایط عادی، غذای کودکان شامل سه وعده غذایی اصلی و یک یا دو میان وعده کردی است.
علائم تغذیه مناسب کودک
اکثر مادران شیرده با کمبود شیر مادر دست و پنجه نرم می کنند. بارزترین نشانه تغذیه مناسب افزایش وزن نوزاد است، بهتر است بدانید نوزادان پس از تولد درصد کمی از وزن بدن خود را از دست می دهند. سپس به مرور زمان در دوره یک تا دو هفته ای روند افزایش وزن را آغاز می کنند در واقع کمبود وزن بدن نوزاد و حتی کاهش وزن نوزاد پس از هفته های اول تولد یک مشکل است. نشانه کمبود شیر مادر
مدفوع نوزاد
اکثر نوزادان در ماه اول زندگی سه بار در روز مدفوع می کنند. رنگ مدفوع نوزاد تا روز پنجم تولد به خردلی روشن تغییر می کند. در مقابل، حجم کم و رنگ تیره مدفوع کودک نشان دهنده مصرف کم شیر است.
تغییر الگوی سینه
بدون شک شیر موجود در سینه مادر در دوران شیردهی به بدن نوزاد منتقل می شود. به همین دلیل سینه مادر از حالت سفت به نرم و شل تبدیل می شود و علت نرم شدن سینه تخلیه شیر زیاد است.
ادرار نوزاد
سینه های مادر در روزهای اول تولد نوزاد حاوی شیر قوی و غلیظی به نام آغوز است. دفعات دفع ادرار نوزاد در دوران شیردهی با آغوز بسیار کم بوده و به 1 تا 2 بار محدود می شود، زمانی که شیر اصلی وارد مجرای شیر می شود، نوزاد 6 تا 8 بار در روز بعد از روز ششم تولد ادرار می کند. خیس کردن پوشک کمتر از این عدد نشان می دهد که نوزاد شیر کمتری دریافت کرده است خواب عمیق کودک می تواند نشانه سیری باشد.
همانطور که گفتیم، نوزادان در بدو تولد قادر به صحبت و بیان خواسته های خود نیستند. در رفتار، عملکرد و حتی حرکت دست کودکان نشانه هایی وجود دارد که در معانی مختلفی تعریف می شود.
تنها راه ارتباط کودک با والدینش گریه کردن است. نوزادان وقتی گرسنه هستند با صدای “نه” گریه می کنند. این صدا در اثر برخورد زبان با سقف دهان ایجاد می شود.
از سوی دیگر، نوزادان نیز احساس گرسنگی و سیری را بروز می دهند. نوزادان گرسنه مفاصل دارند. در حالی که کودک سیر با بدنی آرام و آرام بازوهای خود را شل می کند.
اهمیت آگاهی مادر از علائم سیری در نوزاد به استفراغ شیر اضافی برمی گردد. به عبارت دیگر، معده نوزاد کوچک قادر به هضم و ذخیره شیر تا حجم مشخصی است. برخی از نوزادان تمایل به شیر دادن به طور طبیعی دارند. مکیدن اضافی شیر باعث برگشت شیر و استفراغ از طریق دهان و بینی می شود.
برخی از علائم سیری در نوزادان:
- آروغ زدن
- شکایت را کاهش دهید
- یک لبخند
- به خواب می رود
- فرکانس مکیدن را متوقف کنید
- شیردهی یا تغذیه با شیشه شیر