به گزارش سلام نو، خانه حریری تبریز یکی از زیباترین خانه های ساخته شده در اوایل دوره قاجار است.
انبوه نقاشی های دیواری، تنوع طرح ها، نقش ها و رنگ ها و مضامین جالب از دوران کیار و وجود سبک نقاشی قاجار در تبریز، خانه حریری را به جایگاه ویژه ای در میان خانه های تاریخی آذربایجان شرقی و حتی کشور تبدیل کرده است. . .
این اثر در تاریخ ۲۶ آذر ۱۳۷۷ به شماره ثبت ۲۲۴۲ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
اولین موزه مطبوعات ملی کشور در خانه حریری تبریز در حال ساخت است، شهر تبریز به دلیل قدمت کهن خود دارای آثار تاریخی و اماکن باستانی بسیاری است که هر کدام منحصر به فرد و دیدنی هستند.
شاید این سوال پیش بیاید که چرا عمر بناهای موجود در تبریز به جز چند بنای محدود کمتر از 200 سال است؟ پاسخ این سوال را باید در منظومه طبیعت جستجو کرد، زیرا این شهر در هزار سال گذشته بیش از یازده زلزله ویرانگر را تجربه کرده است که به گفته ناصرخسروف «هیچ دیواری به بلندی واجب در آن باقی نمانده است. این شهر.” همچنین به همین دلیل است که بناهای جذابی مانند کاخ غازخان، مجموعه محله رشیدی، میدان حسن پادشاه و …. اکنون زیر آوار مدفون است
قدمت بیشتر خانههای تاریخی تبریز مربوط به دوران پس از قاجار است. تبریز دومین شهر پر رونق کشور از نظر خانه های تاریخی است. تمامی آثار تاریخی و دیدنی شهر تبریز در آخرین شب سال 1193 هجری قمری و در آغاز دوره قاجاریه در زلزله ای مهیب ویران شد و شهر تبریز به ویرانه تبدیل شد. البته برخی از بناهای مستحکم و مستحکم مانند ارک علیشاه، بازار تبریز، مسجد استاد شاگرد، مسجد غار و مسجد کبود با وجود آسیب های فراوانی که دیدند، باقی ماندند.
پس از زلزله 1193 هجری قمری و در اوایل دوره قاجار، ساخت و ساز در شهر تبریز رونق گرفت و مردم شهر جدیدی با خانه های زیبا و جالب بر روی خرابه های تبریز بنا کردند. امروزه نیز این خانههای قدیمی که قدمت آنها به دوره قاجاریه بازمیگردد، در بخشهای مرکزی تبریز به چشم میخورد و به موزه تبدیل شده است. به عنوان مثال خانه مشروطه به موزه مشروطه، خانه شربت اوگلی به فرهنگسرای تبریز و خانه کداکیه به دانشکده معماری تبدیل شد. بسیاری از این خانه ها هنوز در حال بازسازی هستند و با بازسازی به موزه یا مراکز فرهنگی دیگر تبدیل خواهند شد. امروزه بیش از 600 خانه تاریخی در شهر تبریز شناسایی شده است که پیش بینی می شود با کاوش های ادامه دار این تعداد در سال های آینده به بیش از 800 خانه برسد.
خانه های تاریخی تبریز به دلیل موقعیت ممتاز این شهر به ویژه در دوران قاجاریه از نظر تعداد در کشور بی نظیر است. تبدیل تبریز به کاخ سلطنتی در زمان عباس میرزا دلیل اصلی وجود خانه های تاریخی فراوان در این شهر است.
جزئیات خانه حریری:
این خانه از دو قسمت بیرونی و داخلی تشکیل شده است.
نمای بیرونی ساختمان از دو طبقه تشکیل شده است.
تاریخچه این بنا به اوایل قاجاریه می رسد که دارای دو حیاط بیرونی و اندرونی و دو بلوک خانه است که هر دو رو به قبله هستند. مضامین اساطیری کهن مانند داستان یوسف و زلیحه از قرآن کریم و غیره. داستان ها و داستان ها و کل سقف نمونه ای قدرتمند و شگفت انگیز از مینیاتورهای ایرانی است.
قسمت داخلی ضمن ارتباط با ساختمان بیرونی از خیابان مدرسه پرورش نیز به خیابان تربیت منتهی می شود. ساختمان دو طبقه و نما می باشد. نمای بیرونی ساختمان نسبتاً سالم است و دکوراسیون آن نیاز به تثبیت دارد. متاسفانه در گذشته بر اثر بی توجهی و بی احتیاطی بخشهای مهمی از مجموعه از بین رفته و امکان شناسایی و انجام تحقیقات دیگری وجود ندارد.
ویژگی منحصر به فرد:
انبوه نقاشیهای دیواری، طرحها، نقشها و رنگهای متنوع و مضامین جالب از دوران کیار و وجود سبک نقاشی قاجار در تبریز، خانه حریری را به جایگاه ویژهای در میان خانههای تاریخی آذربایجان شرقی و حتی کشور تبدیل کرده است.
منبع: تریپ یار