فرهنگ و هنر: پیامبر سوره هود 114 را امیدوارکننده ترین آیه قرآن دانست که می فرماید: پنج نماز بخوان و نیکی ها بدی ها را از بین می برد.
شاید تا به حال این سوال از ما پرسیده شده که امیدبخش ترین آیه ای که خداوند در قرآن قرار داده چیست؟ امیرالمومنین (ع) یک بار همین سوال را از مردم پرسید و سرانجام به این سوال پاسخ داد. متن روایت علامه مجلسی در جلد 79 صفحه 220 بحار الانوار تفسیر عیاشی و مجمع البیان به شرح زیر است.
ابوحمزه سمالی از امام سجاد یا امام محمد باقر (علیه السلام) نقل می کند که روزی حضرت علی (ع) رو به مردم کرد و فرمود: به نظر شما کدام آیه از قرآن بیشترین امید را می دهد؟ برخی میگویند: «خداوند شرکآوران را نمیبخشد و ما را بدون چنین چیزهایی برای هر که بخواهد میبخشد. البته خداوند شریکی را که با او شریک است نمی بخشد و غیر از هر کس را که بخواهد می بخشد. علی (علیه السلام) فرمود آیه خوبی است، اما این آیه نیست. بعضی گفتند: «هر کس کار بدی کند یا به نفس خود ستم کند و سپس از خدا آمرزش بخواهد، خداوند می بخشد، مهربان است; و هر که بدی کند یا به خود ستم کند. سپس از خدا طلب آمرزش می کند، خدای آمرزنده و مهربان خواهد یافت». علی (علیه السلام) فرمود آیه خوبی است، اما این آیه نیست.
امیدوار کننده ترین آیه قرآن
برخی آیه را گفتندبگو اى بندگان كسانى كه به خود گناه كردهايد از رحمت خدا نااميد نشويد كه خداوند همه گناهان را مىآمرزد و او آمرزنده و مهربان است. بگو: ای بندگان من که زیاده روی کردید از رحمت خدا ناامید نشوید. همانا خداوند همه گناهان را می آمرزد، زیرا او بسیار آمرزنده و مهربان است. علی (علیه السلام) فرمود آیه خوبی است، اما این آیه نیست.
سپس پیامبر فرمود: آیا آیه دیگری را که به نظر شما امیدوارکننده ترین آیه قرآن است نمی شناسید؟ اصحاب گفتند نه امیرالمؤمنین به خدا چیزی نداریم که بخوانیم.
امام (علیه السلام) فرمود: از رسول خدا صلی الله علیه و آله شنیدم که فرمود: بزرگترین آیه در قرآن همین آیه شریفه است: «وَ الصَّلاةُ أَعْمَلُ الصَّلاةِ» از روز و در کنار شب. همانا حسنات نیکوکاران، اعمال نیکوکاران است.» و در هر دو طرف روز [=اول و آخر آن] و در اولین ساعات شب نماز بخوان، زیرا حسنات، بدی ها را از بین می برد. این ذکر برای ذکر است».
سپس پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: ای علی، سوگند به خدایی که مرا شبان و فرستاده کرد و به مأموریت فرستاد، اگر یکی از شما با وضو به نماز بایستد، گناهانش سقوط می کند. با اندام هایش خدایا و کسانی که با من به فراوانی و در پیغمبر به حق سخن گفتند، یکی از شما به نور نور می رسد و از گودال گناه می افتد.
اگر با صورت و دل به درگاه خدا روی آورد، هنوز نمازش تمام نشده است، تمام گناهانش پاک می شود، مانند روزی که از مادر متولد شد، و گناهانی که در بین دو نماز انجام داده نیز پاک می شود. فاذا استقبل الله بوجهه و و نفتل ون صلاته و و نوبه من ذنوبه من ءنوبه من امه ولدته امه فان اساب شييا بين السلاطين كان له مسل ذلك. » حضرت پنج نماز را به همین صورت شمرد.
سپس پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: ای علی! بدانید که اهمیت نمازهای پنج گانه برای امت من مانند نهری است بر در خانه شما. اگر انسان در بدنش چرک داشته باشد و هر روز پنج بار در آن نهر خود را بشوید، آیا چرک در بدنش باقی می ماند؟ به خدا سوگند نمازهای پنجگانه نیز چنین روزی برای امت من دارد; یَا عَلِیُّ إِنَّمَا مَنْزِلَةُ الصَّلَوَاتِ الْخَمْسِ لِأُمَّتِی کَنَهَرٍ جَارٍ عَلَی بَابِ أَحَدِکُمْ فَمَا ظَنَّ أَحَدُکُمْ لَوْ کَانَ فِی جَسَدِهِ دَرَنٌ ثُمَّ اغْتَسَلَ فِی ذَلِکَ النَّهَرِ خَمْسَ مَرَّاتٍ فِی الْیَوْمِ أَ کَانَ یَبْقَی فِی جَسَدِهِ دَرَنٌ فَکَذَلِکَ وَ اللَّهِ الصَّلَوَاتُ الْخَمْسُ لِأُمَّتِی.»