معرفی گیاه آلبوکا
آلبوکا این گل زیبا که در ایران به گل فنری یا پیچی نیز معروف است از گیاهان گلدار از خانواده مارچوبگان است. یکی از معروفترین واریته های آن Albuca spiralis میباشد.
به طور عمده در جنوب و شرق آفریقا پخش شده و برخی از گونهها در شمال آفریقا و شبه جزیره عربستان یافت میشود. این گیاهان از جنس شناخته شده هستند و معمولاً به عنوان نیلوفرهای لجن از آنها یاد می شود.
این گیاهان چند ساله در حال رشد از پیاز میباشند و میتوانند به بیش از یک متر برسند. این گیاهان به طور کلی گوشتی و لعاب دار هستند. همچنین گل برخی از گونههای معطر هستند، به خصوص در شب.
کاشت و نگهداری از گیاه آلبوکا برای مناطق معتدل مناسب است، اما قابلیت نگهداری در گلخانه و آپارتمان را نیز دارد. آلبوکا با توجه به اینکه گیاهی خاص و کمیاب است، قیمت تقریبا بالایی نیز دارد و با توجه به تعداد محدود آن در کشور، حتی بالای یک میلیون تومان نیز رسیده است.
گیاه شناسی آلبوکا
این گیاهان چند ساله در حال رشد از پیاز میباشند ساقه در برگ با خطی به تیغه بند به شکل غلاف. آنها میتوانند به بیش از یک متر برسند و مسطح یا keeled هستند. آنها به طور کلی گوشتی با آب لعاب دار که الهام گرفته از نام مشترک “نیلوفرهای لجن” است هستند.
آلبوکا در حدود ۶۰ گونه شناخته شده است، و احتمالاً در حدود ۱۰۰ گونه در کل دنیا موجود داریم. حتی Stellarioides، Coilonox، Trimelopter و Battandiera گونههای مختلف البوکا هستند. محبوبترین گونه Albuca nelsonii است که همیشه سبز و در برابر یخ زدگی مقاوم است.
این گونه برای مناطق معتدل بسیار عالی می باشد ولی می توان آن را در گلخانه ها و یا آپارتمان ها نیز نگهداری کرد. برخی از گونه های البوکا نیز مخصوص مناطق زمستانی و یا مناطق خشک آفریقا می باشند. که در زمستان شروع به گلدهی می کنند. شرط گلدهی آلبوکا این است که در فصل های بهار و تابستان در آفتاب کامل قرار داده شوند و خاک آن را باید هر سال تعویض کرد و به پیاز این گیاه باید استراحت داده شود.
روش نگهداری از آلبوکا
باید توجه داشته باشید این گیاهان بیرونی هستند و در سرمای زمستان هم در بیرون از منزل دوام میآورند اما به شرطی که از بعد از تعویض خاک و استراحت دو هفتهای به پیاز در اواخر فصل زمستان در بیرون قرار بگیرند و به شرایط محیطی عادت کنند.
خاک باید خشک شود و بعد آبیاری کنید. نور کم باعث کشیدگی و نازک شدن برگها میشود و نور زیاد باعث ضخیم شدن و محکمتر شدن آن ها.
بهترین حالت برای نگهداری در بیرون از آپارتمان در تراس یا حیاط میباشد که البته بهتره از سرمای شدید زمستان در امان نگه داشته شود. رطوبت مورد نیاز رو در فصل گرما باید تأمین کنید.
در اواخر پاییز و اوایل بهار گل میدهد و مجدد در زمستان برگها از بین میرود و در شروع بهار با تعویض خاک گیاه مجدد احیا میشود و از اواخر زمستان بعد از تعویض خاک کود ۲۰-۲۰ هر دو هفته یکبار تا زمان گلدهی باید داده شود و در زمان شروع گلدهی تا پایان سال قطع شود.
در صورت آبیاری زیاد قارچ گرفته و باعث پوسیدگی میشود و اکثراً بیماری رو از خاک میگیرند و به همین دلیل یکبار در هنگام تعویض خاک نیاز به آبیاری با سمکاربندازیم برای ایمن شدن بستر دارد و یکبار هم در اواخر تابستان.
تاثیر نور بر شکل برگهای آلبوکا
نور متوسط برگ های گیاه آلبوکا را به صورت علفی رشد می دهد و فر خوردگی های کمی برگ ها پیدا می کنند. ولی اگر نور کافی و زیادی به گیاه بتابد برگ ها قطور تر شده و فر خوردگی پیچش بیشتری پیدا می کنند.
اگر هم مکانی که آلبوکا را در آن نگهداری می کنیم دارای نور خیلی کمی باشد این گیاه برگ هایی به صورت علفی پیدا خواهد کرد و پیچشی هم نخواهد داشت.
نحوه کاشت بذر آلبوکا
خاک مناسب برای آلبوکا خاک شنی است. بذر برای سبز شدن احتیاج به نور دارد. بنابراین آنرا درون خاک نمی کاریم بلکه روی خاک می ریزیم و با یک لایه نازک سنگریزه درشت بذر را می پوشانیم.
آب را بر روی گلدانمان اسپری می کنیم تا خاک گلدان و بذرمان به طور کامل مرطوب شود و بعد روی گلدانمان را با نایلون می پوشانیم تا رطوبتبذرها حفظ شود. گلدان را در جای پرنور و تقریبا سرد قرار می دهیم.
دمای مناسب برای سبز شدن بذرها حدود ۲۲درجه سانتیگراد می باشد. مرتب چک می کنیم تا رطوبت گلدانمان از بین نرفته باشد و در صورت لزوم دوباره با آب روی آنرا مرطوب می کنیم به روش اسپری کردن. حدود ۳۰تا۹۰ روز سبز شدن بذرها طول می کشد. اگر می خواهید در منزل این گیاه را کشت کنید، بهتر است آن را در تراس یا حیاط نگهداری کنید.
بیشتر بخوانید:
گل ساعت و روش تکثیر این گیاه
راهنمای کاشت و تکثیر گل ستاره ای
گل تکمه ای | راهنمای نگهداری و پرورش گل زینتی تکمه