معرفی گل رز بالا رونده
گل رز از جمله گلهای محبوب است که مورد علاقه بسیاری از افراد می باشد؛ اغلب افراد تمایل دارند انواع مختلف گل رز را در جلوی خانه و یا حیاط خلوت منزلشان پرورش دهند. انواع مختلفی از گل رز بالا رونده وجود دارد که روش کاشت همه آنها مشابه می باشد و این کار در هر زمانی بین بهار تا پاییز امکان پذیر است. گل های رز رونده در حیاط منزل و اطراف خانه منظره زیبا و دیدنی را ایجاد خواهند کرد.
کاشت گل رز رونده برای مکان هایی که نیاز به حصار طبیعی دارند، گزینه ای مناسب محسوب می شود. این رز را می توان به شکل خانگی در گلدان یا در محوطه باز پرورش داد. مهم ترین نکته برای پرورش گل رز رونده محل مناسب برای کاشت است. یعنی این گل در محیط جدیدش باید قادر به رشد باشد.
رز بالا رونده از نظر ارتفاعی در صورت برقراری شرایط به حد مطلوبی می رسد. برای پرورش رز رونده به یک چهارچوب یا داربست نیاز دارید. داربست تهیه شده متناسب با اندازه گل شماست. این داربست باید در محدوده گل رز قرار بگیرد. ارتفاع مورد نیاز برای داربست را در نظر بگیرید. اگر رز شما یک رز مرتفع است، باید داربست را نیز در ارتفاع بالاتر تهیه کنید.
نیازهای اکولوژیک گل رز بالا رونده
آبیاری :
دوستان آبیاری گل رز خیلی مهمه .برای رشد خوب نیاز به آب کافی دارن آبیاری باید اول صبح و به صورت عمیق انجام بشه تا گیاه سیر آب بشه به هرحال رز خرجش بالاست به هیچ عنوان نباید از بالا آبیاری کرد ترجیحا همون قطره ای یا کرتی بهتره از آبیاری بارانی برای رز استفاده نکنید چون باعث شیوع قارچ روی برگها و انواع بیماریهای قارچی میشه.در طول زمستون هم که هرس میشه کلا ابیاری رو قطع کنید..آبیاری زیاد مخصوصا در آخر فصل باعث علفی و نرم شدن شاخه ها میشه و کلا بین دو آبیاری بزارید خاک خشک بشه.
نور:
دوستان عزیز کلا گل رز یا بهتر بگم گلهای رز به شدت نورپسند هستند به جز یه گونه !! گل رز حتما باید در جای آفتاب گیر کاشته بشه نه زیر سایه درخت ،اگه بره زیر سایه یا به نحوی نورش کم بشه گلدهی هم به شدت کاهش پیدا میکنه در نتیجه مستعد انواع بیماری و آفت میشه البته این نکته توی بهار و پاییز که هوا خنک هستش اهمیت داره توی تابستون سایه درخت باعث جلوگیری از سوختگی گلبرگ ها میشه.دوستان یادتون باشه تنها رزی که میتونه سایه رو تحمل کنه فقط گل رز سفید هستش یا اصطلاحا نسترن سفید ولی همون رز سفید درسته!این رو هم حتما توی خیابونها دیدید.
دما:
خب میرسیم به بخش دما. دوستان دما در گل رز اهمیت زیادی داره و یک رابطه ی خطی با نور هم داره.کلا گل رز عاشق هوای خنک هستش دمای دیگه حداکثر ۲۵ درجه در روز و ۲۰ درجه در شب مثل هوای پاییز و بهار.اصلا روانیه هوای خنکه تا حدی که توی ماطق گرمسیری پرورش رز توجیهی نداره دیگه.اگه قرار هوا خنک باشه پس باید حتما نور هم زیاد باشه ولی اگه قرار مثل تابستون هوا گرم باشه پس باید حتما کمی سایه داشته باشه تا کیفیت بوته و گل بره بالا و حاشیه ی گلبرگها نسوزه (دلیل سوخت لبه ی گلبرگها) این نکته توی گلخونه ها هم صادقه!
کوددهی:
دوستان عزیز برخی مشتریان همیشه درباره ی گلدهی کم و پایین بودن کیفیت گلدهی گله میکنند.ببینید ،کودهای پتاسه و فسفره مخصوص فاز تمایز و گلدهی هستند ولی از طرفی پخش این کودهای در خاک به کندی صورت میگیره و اگه بخواید توی بهار و تابستون به خاک اضافه کنید فایده نداره و باید به صورت سرک یا پاشیدن روی گل کمبودش جبران بشه.همیشه کودهای فسفره مثل ساچمه ای یا کریستالون های گلدهی و پتاسه رو در آخر پاییز به خاک اضافه کنید البته با فاصله ی چند روز .
این کودها رو تو آب طبق دستور حل کنید و به خاک اضافه کنید.توی بهار هم کودهای ازته ترجیحا نیترات دار رو به خاک اضافه کنید تا بهترین نتیجه رو بدست بیارید.نیترات راحت از خاک شسته میشه ولی درعوض گیاهتون رو توپر و گرد و قشنگ بار میاره!!در آخر تابستون هم اصلا کودی به این گل ندید چون باعث آسیب پذیریش به سرما میشه.حتما هم کود رو توی سایه انداز درختان و رز بریزید چون که جذب فعال آب و مواد غذایی از نوک ریشه که توی انتهای سایه انداز هستش صورت میگیره.
حرف کودهای حیوونی رو هم نزنید که یه مشت تخم علف هرز و آفت و مریضی رو میارید توی خونه و در واقع برخلاف تصور کودهای حیوانی هیچ ماده غذایی به خاک اضافه نمیکنه و بیشتر غذای میکروارگانیسم ها رو تامین میکنه.ولی میتونید از کود ورمیکمپوست استفاده کنید.
خاک:
دوستان بهترین حاک برای گل رز خاکی با ترکیب خاک باغچه + ماسه شسته شده +کود حیوونی (فقط جهت اصلاح خاک) و یا ورمیکمپوست + ماسه + خاک باغچه هستش توی زمینهایی که خاک روشن دارن یعنی رنگ خاک قهوه ای روشن هستش و میدونید که زیرش آهک هست و یا شور هست این گل رو نکارید اصلا. اسیدیته ی خاک هم ترجیحا باید اسیدی باشه هرچی خاک تیره باشه و ماده آلی اون بیشتر باشه برای رز مناسب تره.عمق خاک گل رز دیگه باید حداقل ۶۰ سانتی متر باشه تا ریشه رشد کنه.
روش کاشت و تکثیر گل بالا رونده
برای کاشت گل رز رونده از نوع مرغوب استفاده کنید. این نوع گل باید رشد زیادی داشته باشد. در محیط های خشک بهتر است از رزهای مقاوم به کم آبی و گرمای زیاد استفاده کنید. بهتر است نوع رز را متناسب با شرایط کاشت گیاه و محیط اطراف انتخاب کنید.
برای پرورش گل رز رونده ، یک گودال ایجاد کنید. گودال ایجاد شده باید دو برابر ارتفاع رز باشد. رز شما باید از حصاری که برای آن در نظر گرفته اید، یک گام دور باشد. بنابراین این گیاه را نباید دقیقاً در کنار حصار بکارید.
این موضوع کمک می کند بین شاخ و برگ رز هوا جریان داشته باشد. بعد از حفر گودال گیاه را در خاک قرار دهید. میزان خاک ریخته شده بر روی گیاه را آب و هوای منطقه گیاه مشخص می کند. این مقدار خاکریزی در محیط های سرد برابر با ۶ اینچ و در آب و هوای گرم برابر با ۲ اینچ می باشد.
خاک قرار گرفته بر روی گیاه میزان جذب آن را تحت تاثیر قرار می دهد. کود مناسبی را برای کاشت گل رز رونده انتخاب کنید. برای آبیاری این گیاه نیز روشی را انتخاب کنید که برگ های رز در حین آبیاری خیس نشوند. در غیر این صورت آسیب خواهند داد.
زمانی که ساقه گل به اندازه مد نظر شما رسید، آن را به دار بست یا فنس در نظر گرفته ببندید. برای ساخت داربست و متصل کردن گل رز رونده به داربست از چوب یا میله فلزی محکمی استفاده کنید. این محکم کردن نباید جلوی رشد آزادانه گیاه رز را بگیرد. ضمن اینکه نباید به بدنه و ساقه گیاه رز آسیبی وارد سازد.
با رشد و پدیدار شدن سایر ساقه ها، آن ها را به ترتیب به فنس یا داربست متصل سازید. این موضوع باعث می شود رشد و ترتیب بالا رفتن رز رونده منظم گردد. اگر رز رونده بدون هدایت به سمت بالا رشد کند، در این صورت نامنظم و شلخته به نظر می رسد و به حالت وارفته خواهد بود. بعد از رشد ساقه های جدید، باید ساقه های قبلی را هرس کنید تا رشد بهتر انجام گیرد.
پرورش گل رز بالا رونده
گل رز دارای گونه های متنوعی است که از نظر فرم، رنگ، عطر و دوام از جمله گلهای زیبا و محبوب می باشد که اغلب به شکل بوته ای می باشد.
به منظور کاشت و پرورش گل های رز بالا رونده، منطقه ای آفتابی را انتخاب نمایید. گل های رز در دوران رشد خود به حداقل ۶ ساعت نور مستقیم آفتاب در طول روز نیاز دارند. در مرحله بعدی لازم است شبکه ای را که می خواهید گل های رز را به آن ببندید انتخاب کنید. لازم است شبکه مورد نظر که شامل توری ها، حصار و … باشد را قبل از کاشتن گل نصب نمایید و از محکم بودن آن اطمینان حاصل کنید. با استفاده از بیل، چاله ای بزرگ در حدود ۵۰ سانتی متر که از پایه فاصله دارد حفر نمایید.
سپس نمک منیزیم را به طور مساوی در پایین چاله بریزید؛ نمک منیزیم تولید سبزینه را افزایش داده و موجب جذب سریع نیتروژن می شود. در مرحله آخر، رز بالا رونده را در گودال قرار داده و روی آن خاک بریزید و سپس آب دهید.
در ادامه کاشت و پرورش گل، لازم است هر هفته یک قاشق غذا خوری نمک منیزیم به پای گل ریخته و بعد آن را آبیاری کنید. نمک منیزیم تاثیر زیادی در رشد سریع گیاه دارد. به طور کلی برای اینکه بتوانید گل رز را به پایه ببندید، یک یا دو فصل زمان می برد. دقت کنید که پایه ای را که گل را به آن می بندید محکم به زمین وصل شده باشد.
به منظور رشد بهتر گیاه، به صورت منظم گل های پلاسیده را بچینید؛ ساقه های سالم باید از قسمت گل چیده شوند، اما برای ساقه های ضعیف و باریک لازم است از پایین تر قطع شوند تا رشد بهتری داشته باشند. برای هرس گیاه باید از قسمت بالاتر از برگ های سالم و کامل برش بزنید، زیرا در این قسمت هورمون ها متراکم شده اند، بنابراین گیاه سریع تر می تواند جوانه زده و گل دهد.
به منظور تغذیه گل رز از کمپوست یا کود پوسیده در فصل بهار و پاییز استفاده نمایید و در تابستان آن را با پتاس و منیزیم تغذیه کرده تا گل های بهتری بدهد.
همچنین در هنگام آبیاری با گرفتن آب شیلنگ و یا آبپاش بر روی قاعده گیاه، می توانید از تشکیل سفیدک بر روی شاخ و برگ گیاه جلوگیری کنید.
بیشتر بخوانید:
همه چیز در مورد گل رز
معنی رنگ های گل رز
آموزش پرورش گونه های جدید گل رز