افرادی که اندکی پس از خوردن سیب زمینی از واکنش آلرژی رنج میبرند باید علائم خود را یادداشت نمایند تا اطلاعات خوبی در اختیار پزشک خود قرار دهند. علایم آلرژی غذایی شبیه به علائم سرما خوردگی یا آنفلوانزا است اما ممکن است منجر به شوک آنافیلاکسی شود که وضعیتی مرگبار است.
در حالی که در بسیاری از کودکان هنگامی که بزرگ میشوند آلرژی به سیب زمینی برطرف میشود، بزرگسالانی که دچار آلرژی به سیب زمینی هستند احتمالاً تا آخر عمر آلرژی خواهند داشت.
ابتلا به یک نوع آلرژی احتمال آلرژیهای غذایی دیگر را افزایش میدهد. افرادی که به لاتکس یا گرده غان حساسیت دارند بیشتر احتمال دارد که دچار آلرژی به سیب زمینی باشند.
نشانه های حساسیت به سیب زمینی کدام است؟
خارش و تورم یکی از علائم آلرژی به سیب زمینی است
بلافاصله پس از خوردن سیب زمینی، التهاب ناشی از هیستامین باعث شروع علائم خارش و تورم میشود. این علائم در محل تماس ایجاد میشود و خارش در لبها، دهان، زبان و گلو احساس میشود.
هنگامی که مواد آلرژی زا از طریق دستگاه گوارش وارد جریان خون میشوند، خارش به چشمها و پوست نیز گسترش مییابد.ممکن است تورم به صورت ایجاد جوش ها یا برجستگیهایی در سطح زبان یا تورم گلو نمایان شود.
التهاب ممکن است باعث گسترش تورم پلکها و صورت و یا ایجاد جوشهای قرمز برجسته در سطح پوست شود. به گفته کلینیک مایو، همه اینها علائم آلرژی غذایی هستند و پزشکان آن سندرم آلرژی دهانی میگویند.
بیمارانی که آلرژی به لاتکس یا گرده غان دارند، ممکن است تنها واکنش آلرژی خفیف را تجربه نمایند و آلرژی آنها تنها به سیب زمینی نپخته باشد.
مشکلات تنفسی و قلبی از مهمترین علائم حساسیت به سیب زمینی
تنگی نفس و سخت شدن بلع و ضربان غیر طبیعی ممکن است شروع شوک آنافیلاکسی را نشان دهد. علت این است که سیستم ایمنی فرد، مواد آلرژی زای سیب زمینی را به عنوان یک خطر مهلک در بدن در نظر میگیرد.
برخی از بیماران ممکن است افت فشار شدید همزمان را با التهاب تهدید کننده دستگاه تنفسی تجربه کنند. تورم گلو باعث مسدود شدن مسیر تنفسی میشود که در نتیجه آن اکسیژن کمتری از طریق خون به مغز میرسد.
علائمی از جمله گیجی، خس خس، اشکال در تکلم و سرگیجه با پیشروی این وضعیت اتفاق میافتد. این علایم نیازمند توجه پزشکی فوری است و در صورتی که بلافاصله تحت درمان قرار نگیرد منجر به از دست رفتن هوشیاری و حتی مرگ میشود.
مشکلات گوارشی یکی از نشانه های بازر حساسیت به سیب زمینی است
علائم معده ای – روده ای آلرژی ظرف یک تا دو ساعت پس از خوردن سیب زمینی بروز میکند. ممکن است علائم با حالت تهوع شروع شود. بیمارانی که آلرژی سیب زمینی دارند ممکن است درد خفیف تا شدید معده، کرامپ روده، حالت تهوع و اسهال را تجربه نمایند.
تأثیرات گوارشی واکنش آلرژی ممکن است به صورت تدریجی یا ناگهانی اتفاق بیفتد. در صورتی که این علائم با مشکلات قلبی عروقی و تنفسی همراه شود، ممکن است فرد را از پا دربیاورد.
مرکز پزشکی دانشگاه مریلند بیان میدارد در حالی که علائم آلرژی ظرف مدت کوتاهی برطرف میشود، خطر آنافیلاکسی همیشه وجود دارد .
چه کسانی نباید سیب زمینی بخورند؟
چه کسانی تحت تاثیر این حساسیت هستند؟
آلرژی به سیب زمینی به نظر می رسد که در کشورهای غربی، تعداد افراد مبتلا به آلرژی غذایی رو به افزایش است. مانند بسیاری دیگر از آلرژی های غذایی، کودکانی که دچار آلرژی به سیب زمینی هستند، تا بزرگسالی این مشکل را همراه خود دارند. بسیاری از بزرگسالانی که به این نوع حساسیت مبتلا می شوند نیز، تا پایان عمر با این اختلال درگیر می باشند.
گیاه سیب زمینی بخشی از خانواده تاجریزی است که شامل بسیاری از گیاهان دیگر است که معمولا در رژیم غذایی ما وجود دارند. هر کسی که حساسیت به سیب زمینی داشته باشد ممکن است نتواند دیگر اعضای خانواده تاجریزی را تحمل کند. بر عکس گلیکو آلکالوئید نیز ممکن است عامل مسمومیت غیر آلرژیک باشد.
گیاهانی که از خانواده تاجریزی هستند عبارتند از:
-
سیب زمینی -
گوجه فرنگی ها -
بادمجان -
پاپریکا -
فلفل قرمز -
تنباکو -
زالزالک -
فلفل دلمه ای -
خربزه پپینو -
بامیه
واکنش متقاطع نسب به اعضای مختلف خانواده تاجریزی می تواند در افراد مبتلا به عدم تحمل سیب زمینی رخ دهد.سندرم غذایی گرده، سندرمی است که باعث می شود فرد در معرض خطر واکنش های آلرژیک به گرده درختان توس و گیاهان خاص مبتلا شود.
داشتن این اختلال ممکن است با آلرژی سیب زمینی در ارتباط باشد. علاوه بر این، افراد حساس به سیب زمینی ممکن است واکنش آلرژیک به لاتکس نیز از خود نشان دهند.
از کجا متوجه شویم که آلرژی به سیب زمینی داریم؟
علائم حساسیت به سیب زمینی کدامند؟
بدن افراد مبتلا به این نوع آلرژی، ممکن است بلافاصله پس از لمس کردن، پوست کندن و یا خوردن سیب زمینی، از خود واکنش نشان دهد.
سیب زمینی خام و پخته نیز فرقی ندارد. اگر چه این موضوع در افراد مختلف متفاوت است. برخی از افراد حتی ممکن است به اثری از سیب زمینی در قاشق و یا بشقابشان نیز از خود واکنش نشان دهند.علائم ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.
اما علائم اصلی آلرژی به سیب زمینی عبارتند از:
-
علائم رینیت آلرژیک، از جمله خارش چشم و یا سوزش، آبریزش بینی یا گرفتگی بینی و عطسه -
قرمزی و خارش پوست -
کهیر، اگزما، یا بثورات مشابه آن ها -
گلو درد یا خارش
آلرژی یا عدم تحمل سیب زمینی ممکن است در دستگاه گوارش موجب ایجاد علائم شود.
علائم گوارشی ناشی از آلرژی یا عدم تحمل سیب زمینی عبارتند از:
-
تهوع یا استفراغ -
تولید گاز -
نفخ، گرفتگی و درد عضلات -
اسهال
آیا حساسیت به سیب زمینی عوارض دارد؟
خطرات آلرژی به سیب زمینی چیست؟
برخی از افراد زمانی که در معرض تماس با سیب زمینی قرار می گیرند، واکنش آلرژیک شدیدی به نام آنافیلاکسی را تجربه می کنند.آنافیلاکسی شدید به واکنش های آلرژیک حاد گفته می شود که می تواند در صورت عدم درمان کشنده باشد.
علائم آنافیلاکسی ناشی از یک حساسیت غذایی معمولا عبارتند از:
-
تورم چشم ها، دهان، گلو، زبان و یا صورت -
تنگی نفس و یا مشکلات تنفسی -
استفراغ -
سرگیجه یا کاهش هوشیاری -
افت ناگهانی فشار خون
این علائم معمولا به سرعت ایجاد شده و نیاز به فوریت های پزشکی دارد.افراد مبتلا به واکنش های حساسیتی شدید معمولا از داروهای هیستامین یا اپی نفرین استفاده می کنند. اما حتی اگر فرد دارو مصرف کند، باز هم در صورت بروز این واکنش، برای جلوگیری از ایجاد عوارض بیشتر، باید به پزشک مراجعه شود.
غذاهایی که نباید مبتلایان به این نوع آلرژی استفاده کنند
سیب زمینی را می توان در بسیاری از غذاها یافت. بنابراین کسانی که به این نوع حساسیت مبتلا هستند باید مراقبت باشند. به این افراد توصیه می شود که غذاها و مواد غذایی زیر استفاده نکنند:
-
سیب زمینی سرخ شده -
چیپس -
سوفله -
ودکا -
سمبوسه -
انواع خاصی از پاستا -
سوپ -
خورش -
پوره
نشاسته سیب زمینی یا آرد سیب زمینی نیز در بسیاری از مواد غذایی پنهان هستند. آرد سیب زمینی معمولا به جای آرد گندم در برخی از غذاهای آماده یافت می شود. نشاسته سیب زمینی نیز اغلب برای قوام و جذب آب یا برای جلوگیری از به هم چسبیدن غذاهای مختلف استفاده می شود.
پروتئین سیب زمینی در نشاسته سیب زمینی یا آرد آن نیز به میزان کمی وجود دارد. در نتیجه، خطر ابتلا به آلرژی به پروتئین سیب زمینی در مورد نشاسته سیب زمینی یا آرد آن نیز وجود دارد اما این خطر تقریبا کم است.
بنابراین اگر بر روی بسته بندی غذایی نوشته شده بود که در تهیه آن از نشاسته و یا آرد سیب زمینی استفاده شده است، باید از مصرف آن غذای خاص خودداری کنید.
نشاسته سیب زمینی یا آرد آن در برخی غذاهای غیر منتظره از جمله موارد زیر یافت می شود:
-
پنیرهای رنده شده -
کیک و کلوچه -
نان -
مواد غذایی آماده -
سوپ و خورش کنسرو شده -
سس گوجه فرنگی -
مخلوط ادویه -
آب نبات
بنابراین به افراد مبتلا توصیه می شود که قبل از مصرف هر غذایی، برچسب محتویات آن را بخوانند. ضمن این که توصیه می شود که افراد مبتلا در زمان مراجعه به رستوران نیز دقت کافی را داشته باشند. برای این منظور بهتر است که قبل از سفارش غذا از عدم وجود سیب زمینی در آن مطلع شوید.
جایگزین های سیب زمینی
حذف سیب زمینی از رژیم غذایی بسیار دشوار است. اما افراد مبتلا به این نوع حساسیت باید این اقدام را انجام دهند. برای راحت تر شدن این کار توصیه می شود که از مواد غذایی زیر به جای سیب زمینی استفاده شود:
-
گل کلم -
یوگا. ریشه ای شبیه به سیب زمینی است اما مانند آن حساسیت ایجاد نمی کند. -
شلغم -
آووکادو
چه زمانی باید از آزمایش حساسیت استفاده کنیم؟
هر واکنشی که به مواد غذایی جدید دارید باید توسط پزشک متخصص آلرژی بررسی شود. به این منظور پزشک آزمایش حساسیت را در مورد طیف وسیعی از مواد حساسیت زا انجام می دهد. اگر احساس شود که واکنش بدنی فرد شدید است دارو تجویز می شود.
افراد مبتلا به آلرژی شناخته شده که علائم و یا واکنش های جدیدی را تجربه می کنند نیز باید با پزشک مشورت کنند. ممکن است نیاز به مصرف داروی جدید داشته باشند.
اگر تست آلرژی امکان پذیر نباشد از شما خواسته می شود که تمام مواد غذایی مصرفی خود را یادداشت کنید. این روش بهترین راه برای کاهش واکنش و جلوگیری از عوارض ناشی از حساسیت به سیب زمینی است.
همچنین بخوانید:
۱۰ نمونه ماسک سیب زمینی برای درخشندگی پوست
درمان قطعی سیاهی دور چشم با ماسک سیب زمینی