به گزارش سلام نو، در کوه گورانگون، روستای سه تلان، در 30 کیلومتری نورآباد تا دو گنبد، نقش برجسته ایلامی حجاری شده است. این نقش برجسته صخره ای شامل دو استاد، یکی مرد و یک زن است که در میان شیفتگان خود نشسته اند. این نقش برجسته که مربوط به هزاره سوم قبل از میلاد است متعلق به یکی از معابد و پرسشنامه های دوره عیلام است و هنر مردم سومری و تمدن آنها را نشان می دهد. نقش برجسته گورنگون اولین نقش برجسته مذهبی شناخته شده در ایران است.
نقش برجسته گورنگونا بر روی تپه ای بلند در شهر ممسنی از دوره تمدن ایلام به جا مانده است. گورانگون نقش برجسته ای در منطقه فهلیان فارس در شهرستان نورآباد ممسنی دارد. عمر طولانی این نقش برجسته به اواخر هزاره سوم قبل از میلاد باز می گردد. این نقش برجسته یکی از پادشاهان ایلامی را بر تختی نشان می دهد که مار روی آن پیچیده شده و اطراف آن بادبزن و ماهی در حال شنا در آب هستند. این استاد تاجی شاخدار بر سر دارد و بر مار حلقه ای می نشیند. سر مار در دست چپ اوست. با دست راستش ظرفی با آب گرفته که آب از آن جاری می شود. سه نفر در سمت راست و دو نفر در سمت چپ او ایستاده اند. بیست و هفت نفر جلوی سنگهای پراکنده حک شده بودند.
نقش برجسته کورانگونا نمایانگر آب پرستی و عبادت مذهبی در تمدن ایلام است و در حدود یک کیلومتری کاخ جانجان و شهر باستانی لیدوما در دل صخره ای بزرگ قرار دارد.
این نقش برجسته در سال 1300 میلادی توسط بارون افن کشف شد و در سال 1303 پروفسور ارنست هرتسفلد از آلمان کاوش های باستان شناسی بر روی آن انجام داد. این نقش احتمالاً متعلق به خدای شاه عیلام است.
گفتنی است منطقه ممسنی در فارس دارای سابقه هشت هزار ساله سکونت انسان است.
مسیر دسترسی:
نقش برجسته گورنگون در نزدیکی روستای سه تلان، روستای فهلیان در نزدیکی نورآباد ممسنی بر روی کوهی به همین نام در ارتفاع صد متری حجاری شده است. این سنگ نگاره در لبه پرتگاهی عمیق و در حاشیه رودخانه بزرگ فهلیان حک شده است.
منبع: تریپ یار