به گزارش سلام نو، بازار قیصریه لارستانو یکی از بناهای مهم معماری، تجاری و تاریخی فارس است. بنای بازار احتمالاً به اوایل قرن هشتم هجری قمری باز می گردد. این بازار مجموعه ای استثنایی و متنوع از معماری باستانی و قدیمی ترین بازار ایران است. در این مجموعه تاریخی جلوه های آشکاری از شیوه ها و فنون معماری گذشته از پیش از صفویه تا کیار به چشم می خورد.
جالب است که بازار وکیل شیراز از بنای بازار کیاسر لار الگوبرداری شده است، با این تفاوت که بازار وکیل از آجر و بازار قیصریه لار از سنگ ساخته شده است.
بازار تاریخی قیصریه لارستان در سال 1317 به شماره 315 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
بازار قلب شهرهای شرقی بود و نقش اساسی در شکل دادن به ساختار بدنه شهر داشت. در آغاز هزاره دوم هجری قمری و همزمان با روی کار آمدن سلسله صفویه به ویژه در دوران سلطنت شاه عباس، شهر لار سه عنصر مهم در مرکز خود داشت: میدان عمومی، کاخ سلطنتی و سرانجام بازار معروف به قیصریه.
بنا به گفته مورخان محلی، ساخت اولیه گنبد قیصریه لار به نهصد سال پیش برمی گردد. این بازار صلیبی شکل حداقل در چهارصد سال گذشته شکل و طرح خود را حفظ کرده است. اگرچه برخی تاریخچه بازار لار را به دوران قبل از اسلام و برخی دیگر به ساخت آن در اوایل اسلام نسبت می دهند، اما مسلم است که این بازار قبل از به قدرت رسیدن صفویان وجود داشته و در زمان شاه عباس به طور کامل بازسازی شده است.
این بازار از چهار بازار هشت ضلعی با سقف های گنبدی شکل و چهار بازار منشعب در چهار طرف تشکیل شده است. ارتفاع سقف آن هجده متر است. در نستعلیک نامه کتیبه ای وجود دارد که به همان زمان اشاره می کند که بازار در دهانه داخلی آن چگونه ساخته شده است. بازار سزارین شامل دو ردیف بازار شرقی-غربی و شمالی-جنوبی است که هر کدام دارای بیست و چهار دهانه می باشد.
طراحی و ساخت بازار قیصری لار به قدری زیبا بود که مورد توجه دیگر فرمانروایان فلات بزرگ ایران و نیز تجار خارجی از دوران صفویه و حتی پس از آن قرار گرفت. بازار وکالت شیراز هم ضربه خورده است.
روز گارسیا سیلوا فیگوئروآ در سفری به ایران در سال 1026 میلادی بازار لار را چنین توصیف می کند: .. ».
معماری
بازار در حال حاضر شامل دو شبکه شمالی-جنوبی است که ورودی جنوبی آن از میدان جدید الاحدث لار شروع و به مکان های شمالی قدیمی بازار ختم می شود. خط دیگر شرقی-غربی است که در چهارراه بازار شمال-جنوب یک چهارنفره بزرگ دارد. چهار ضلعی هشت ضلعی است و در چهار ضلع چهار مغازه در هر طرف وجود دارد. کف خیابان و میدان جنوبی بازار از کف بازار بالاتر است و به همین دلیل ارتفاع بازار کمتر از سطح آن است. یک راه پله سنگی خیابان را به بازار متصل می کند. برخی از نمونههای درب فروشگاهی قدیمی هنوز سر جای خود هستند. در واقع بازار قیصریه لار از سه بخش اصلی تشکیل شده است:
فضای مرکزی یا چهار شاخه: این قسمت از یک هشت ضلعی کاملا منظم با سقف گنبدی شکل به همین صورت ساخته شده است. ارتفاع سقف از بازار حدود هجده متر برآورد شده است. ضریب با این ارتفاع در دیگر بازارهای قدیمی ایران دیده نمی شود. در واقع جالب ترین قسمت بازار قیصریه لار طراحی چهار طبقه آن است که از نظر معماری در نوع خود بی نظیر است. گنبد سنگی چهارسوک طراحی بسیار جالبی دارد و همانطور که گفته شد حدود هجده متر ارتفاع دارد.
روی پورت ضربی، چهار شیشه جلوی ساده وجود دارد که بازار را تهویه می کند. به دلیل ارتفاع زیاد طاق چهارسوک، تهویه آن به طور کامل انجام می شود و به همین دلیل بازار قیصریه در تابستان هوای فوق العاده سردی دارد. کمان عظیم چهارپایی که بر ایوان می نشیند، پس از صد سال کوچکترین دست نخورده است و چشم اول با آن درخشش بازی می کند.
تورهای برده: گذرگاه هایی هستند که به فضای مرکزی و ردیف ها منتهی می شوند و فضای مرکزی را احاطه می کنند که به آن غلام گردان یا تیمچه نیز می گویند. ترکیب فضای مرکزی و انقلاب بازار برده احتمالاً متاثر از جهان بینی فرهنگی، علمی و به طور کلی تر ایرانیان پیش از اسلام و در ارتباط با فرهنگ غنی مشرق زمین به ویژه بین النهرین است.
دسته بندی ها: بازار دارای چهار پاساژ اداری است که شکل صلیب به بازار می دهد. ردیف جنوبی میدان را به دلیل موقعیتی که نسبت به میدان شهر دارد، «میدان میدان» می نامند. راسته شمالی را به دلیل مجاورت برکه هایی به همین نام در بیرون، اما نزدیک به آن، «آب فروشان» می نامند. نظم غربی به دلیل نوع فعالیت حرفه ای که در گذشته مرسوم بود، “راست پایین کمر” نامیده می شود. راسته شرقی را “فرمان قصاب” (یا آهنگر) نیز می نامند.
مرمت بازارها و کتیبه ها
بازار لار چندین بار تعمیر شده است، از جمله زلزله هایی که در زمان صفویه به دستور شاه عباس صفوی در سال 1015 ه. انجام شده است و همچنین می توان به نوسازی بازار قیصری در زمان ناصرالدین شاه به دستور فتحعلی خان گراشی حاکم فارس اشاره کرد. در این تجدید دوران قاجار، نشانه ها و یادگارهای جدیدی از سبک معماری این دوران به مجموعه «لار» اضافه شد.
برخی از این بازسازی ها نیز به یادگار مانده است. یکی کتیبه مفصلی است که در پای گنبد تالار تالار قیصریه به نستعلیق نامه در زمان شاه عباس کبیر قرار گرفته و در زیر کتیبه معمار بازار و بنای آن ارائه شده است. . کتیبه دیگری بر روی سنگ مرمر نقره در جلوی در ورودی جنوبی کیاسر نصب شده و مربوط به تعمیرات بازار کیاسریه لار در زمان ناصرالدین شاه قاجار است.
بازارهای مشابه
بازار قیصریه لار الگویی برای ساخت سایر بازارهای قدیمی ایران بود و بر اساس طرح این بازار، بازار مرتفع اصفهان و سپس بازار وکیل شیراز در دوره زندیه ساخته شد.
بازار کاروانسرا
دور تا دور بازار را مجموعه ای از کاروانسراهای دوره صفویه احاطه کرده است که هر یک نمونه بارز معماری صفویه است، از جمله کاروانسرایی جالب در گوشه جنوب شرقی میدان نوساز که به خیابان باز می شود. ورودی دارای گچبری های دلپذیر و زیبایی است که توسط راهرویی به حیاط کاروانسرا متصل می شود. حیاط کاروانسرا مستطیل شکل است و در چهار طرف آن چهار ایوان به سبک بسیار جالب با طاقهای بیضوی و جناغی قرار دارد. در حال حاضر از محوطه اطراف کاروانسرا به عنوان انبار استفاده می شود.
منبع: تریپ یار