از غار دوشا خرم آباد چه می دانید؟


به گزارش سلام نو، این گالری نقاشی با بیش از 8000 سال قدمت است. گالری زنده به نام غار دوشه واقع در خرم آباد دارای 110 حکاکی است که توسط افراد اولیه در صخره ها کنده کاری شده است.

این غار در روستای کرشوراب که بخشی از بخش چنگی هورم آباد است، هزاران سال است که به دلیل دوری از جلوه های طبیعی حفظ شده است، به طوری که بسیاری از آنها را می توان به وضوح دید، مزیتی که در این گونه نقاشی ها وجود ندارد.

کوه دوشه در جنوب روستا به نام «کفر و مسلم» که در قسمت چگنی که در مرز منطقه کوهدشت قرار دارد و ادامه کوه «سرسرهان» محسوب می شود، قرار دارد. گفته می شود که این کوه حد فاصل سرزمین های پادشاه بوده که هر کدام بر فراز این کوه قلعه ای ساخته اند.

از غار دوشا خرم آباد چه می دانید؟

قسمتی از قله این کوه آهکی فرو ریخت و به مرور زمان و فرسایش طبیعی غاری پیدا شد. با برداشتن سنگ و خاک از کف، نقوشی پیدا شد که بر روی سنگ و دیوار ناهموار غار نقاشی شده بود. مجموعه این نقوش در واقع داستان را بیان می کرد. نقوش همزمان با نقوش اخرایی 12000 ساله غار میرملاس در پس زمینه برخی از آن ها دیده می شود که پس از گذشت یک هزار سال، این نقاشی ها به رنگ سیاه بر روی آن ها کشیده شده است.

برای ورود به غار باید از غرب دریای دوشه به بالای کوه رفت. ارتفاع غار از سقف تا کف آن حدود 50 متر است. داخل آن به شکل دایره است، انحنای این غار در دره آرش الشتر واقع شده و در گویش محلی به مرسمسا معروف است. طول غار حدود 70 متر، عرض دهانه 6 متر، عرض داخلی 7 متر و ارتفاع دهانه 3.70 متر است. در پایین غار، سنگ های بیشتری از سنگ چخماق مشاهده شد.

بیشتر بخوانید  گزینه‌های مجیدی برای جانشینی محمد دانشگر در فینال

از غار دوشا خرم آباد چه می دانید؟

این غار در بالای محلی که سنگ تراشیده شده برای ساخت و ساز آورده شده است قرار دارد که نشان می دهد بیشتر سنگ های ساختمانی مهم و آثار محراب یا سنگ قبر از این محل به دست آمده است.

داخل آن به شکل دایره ای منظم است که انحنای قسمتی از دیوارهای آن به دلیل بیرون زدگی دیواره کوه به هم متصل است. در دیوار غربی غار، علاوه بر نقشه های مذکور، 2 کتیبه وجود دارد که یکی از آنها کاملاً تخریب و نیمی دیگر نیز ناپدید شده است.

در این نقاشی‌ها نقوش حیوانات نیم‌رخ شده است، فقط برخی از پیکره‌های انسان رو در رو و به طور کامل نقاشی شده‌اند. ترسیم حیوانات به صورت نیمرخ روشی است که در دوره های مختلف نقاشی ایرانی حفظ شده است و امروزه نیز این روش ترسیم حیوانات رایج است. آنچه مسلم است و از این انگیزه ها می توان نتیجه گرفت این است که تاریخ نقاشی دیواری و نقاشی در ایران حداقل به دوره نوسنگی یعنی عصر حجر جدید یعنی حدود 4500 سال قبل از میلاد برمی گردد.

استخوان های انسان و حیوان و سفال های شکسته در دهانه غار در انتهای غار پیدا شد. غار دوشه یک اثر تاریخی و طبیعی و بخشی از میراث ملی ایران در استان لرستان است.

منبع: تریپ یار

دیدگاهتان را بنویسید