برخی از غذاها مشکل ساز هستند. یعنی خوردن آنها عواقب ناخوشایندی دارد! واژه خانواده از این دسته از غذاهاست. زیرا خوردن آنها باعث نفخ و دل درد می شود، ولی به دلیل خواصی که دارند باید خورد. به خصوص اگر در کلان شهری مثل تهران زندگی می کنیم که هوا در معرض «هشدار» است.
“قرمز” به معنای سلامتی است
در دنیای میوه ها و سبزیجات، رنگ قرمز به معنای سلامتی است. زیرا نشان دهنده وجود آنتی اکسیدان های مهم در غذای مورد نظر است. می دانیم که آنتی اکسیدان هایی که رادیکال های آزاد را از بین می برند، عامل اصلی سرطان هستند.
بنابراین مصرف غذاهای قرمز از سرطان پیشگیری می کند. یکی از این آنتی اکسیدان های مهم لیکوپن است.
این آنتی اکسیدان ها در غذاهای قرمز مانند کلم قرمز، گوجه فرنگی، فلفل قرمز، توت فرنگی، هندوانه و سایر قرمزها یافت می شوند!
منبع ویتامین C
کلم سرشار از ویتامین C است. این ویتامین نوع دیگری از آنتی اکسیدان است. به همین دلیل مصرف کلم می تواند نیاز بدن به این ویتامین مهم را تامین کند.
مهمتر از همه، در خانواده کلم، کلم قرمز بیشترین ویتامین C را در بین انواع کلم دارد. کلم قرمز دو برابر این ویتامین را دارد.
ویتامین A
این کلم سرشار از ویتامین A است. این ویتامین فواید زیادی دارد؛ علاوه بر اینکه یک آنتی اکسیدان قوی است و خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد، بینایی را بهبود می بخشد، استفاده از آن برای حفظ سلامت چشم و پوست بسیار مهم است.
در میان واژههای خانواده، کلم قرمز بیشترین ویتامین C را در بین انواع واژهها دارد. کلم قرمز دو برابر این ویتامین را دارد
ویتامین A سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند؛ رشد استخوان ها را افزایش می دهد، بیماری های چشمی را از بین می برد و به بدن در مبارزه با عفونت ها کمک می کند.
خوردن یک وعده کلم قرمز سه چهارم نیاز روزانه بدن به این ویتامین را برطرف می کند.
همچنین مصرف روزانه یک چهارم فنجان از این گیاه در رفع سردرد، آسم، برونشیت و مشکلات گوارشی موثر است.
ویتامین K
ویتامین K موجود در این گیاه علاوه بر لخته شدن خون، درد و خونریزی شدید در دوران قاعدگی را کاهش می دهد و با پوکی استخوان مبارزه می کند.
اسید شیر
اسید لاکتیک موجود در آن روده ها را ضد عفونی می کند.
فیتونوترینت ها
فیتونوترینت ها (مواد مغذی گیاهی) ترکیبات خاص و طبیعی هستند که در برخی غذاها مانند میوه ها و سبزیجات یافت می شوند. این ترکیبات شیمیایی طبیعی توسط گیاهان از طریق فتوسنتز تولید می شوند.
مصرف مواد غذایی حاوی این ترکیبات از بروز سرطان جلوگیری می کند و آلاینده های محیطی را که در شرایط آلودگی هوا وارد بدن می شود، از بین می برد.
فیبر
یکی از مهم ترین دلایل نفخ بعد از خوردن کلم وجود همین فیبر اما مصرف آنها با وجود درد است. عملکرد دستگاه گوارش را بهبود می بخشد.
این گیاه کم کالری سرشار از فیبر است و برای افرادی که نگران وزن خود هستند بسیار مفید است. از طرفی مصرف آن می تواند باعث احساس سیری طولانی مدت شود بنابراین از پرخوری جلوگیری می کند.
برای سهولت در خوردن برگ های سفت کلم، یک یا دو ساعت قبل از خوردن سالاد کلم، کلم را خرد کرده و دو قاشق غذاخوری روغن زیتون و کمی نمک به آن اضافه کنید. در ظرف را ببندید و در یخچال بگذارید. به این ترتیب الیاف سخت برگ های کلم تا حدودی نرم می شوند.
شربت مفید و عالی برای سینه
لئونز کارلی می نویسد: «اگر برگ کلم قرمز را بردارند و با دو برابر شکر بپزند، شربت برای سینه ها خوب و مفید است. اگر این شربت با آب دو برابر توت قرمز مخلوط و صاف شود، در رژیم های غذایی برای کاهش وزن موثر است. به همین دلیل است که برخی از متخصصان تغذیه، کلم قرمز را برای کاهش وزن تجویز می کنند که افراد معمولاً آن را نمی خورند.
کلم قرمز خواص بی شماری دارد و برای میگرن و دردهای روماتیسمی، سیاتیک، دردهای شکمی، برونشیت شدید و انسداد رگ ها و عضلات بدن استفاده می شود.
از خواص درمانی شگفت انگیز کلم قرمز چه می دانید؟
* آب آن زخم معده را درمان می کند. سرشار از آهن و گوگرد. آب این گیاه عفونت های قارچی را درمان می کند.
کلسترول سرم را کاهش می دهد.
* مغذی مغذی ضد پیری. البته کلم قرمز نیز منبع خوبی از پتاسیم است، پس بهتر است کسانی که فشار خون بالایی دارند آن را در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهند.
* فلاونوئیدهای موجود در این گیاه خاصیت ضد التهابی دارد و برای درمان بیماری های مختلف مفید است.
برای داشتن پوستی سالم کلم قرمز بخورید
این گیاه به دلیل داشتن ترکیبات آنتی اکسیدانی برای سلامت پوست بسیار موثر است. همانطور که گفته شد کلم قرمز منبع غنی ویتامین C و ویتامین K است و رنگ قرمز آن نسبت به کلم سبز اثرات درمانی بیشتری دارد.
یک یا دو ساعت برای سهولت در خوردن برگ کلم سفت
قبل از خوردن سالاد کلم، کلم را خرد کرده و دو قاشق غذاخوری روغن زیتون بریزید.
نمک را اضافه کنید. در ظرف را ببندید و در یخچال بگذارید. به این ترتیب الیاف سخت برگ کلم کمی نرمتر می شوند
تحقیقات روی خواص این گیاه نشان می دهد که «آنتوسیانین» موجود در آن می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، دیابت و انواع خاصی از سرطان را کاهش دهد و برای سلامت مغز نیز مفید است.
همچنین مصرف این گیاه به دلیل ترکیب آنتی اکسیدان های موجود در آن به تمیزی و نرمی پوست کمک می کند.
توجه
از خرید کلم نصف شده خودداری کنید، حتی اگر بسته بندی خوبی داشته باشد، زیرا به محض بریده شدن، ویتامین C را از دست می دهد.
کلم را فقط در صورت مصرف بشویید.
* برای نگهداری کلم قرمز آن را در یک کیسه پلاستیکی نگهداری کنید و در یخچال بگذارید تا دو هفته این گیاه را تازه نگه دارد.