مجله گردشگری

پربازدیدترین‌ها
لینک های مفید

از آشنایی تا درمان بیماری پن لکوپنی (panleukopenia) در گربه

به قلم زود نیوز
به قلم زود نیوز
سرفصل‌های مقاله



آشنایی با بیماری پن لکوپنی (panleukopenia) در گربه


عامل بیماری پن لکوپنی گربه یک ویروس DNA تک رشته ای از خانواده پاروو ویریده (Parvoviridae) می‌باشد که گروهی کوچک ولی در عین حال مقاوم اند زیرا غشا ندارند. در تمام دنیا شیوع دارد و می‌تواند روند کشنده و یا اشکال تحت کلینیکی داشته باشد.


در بیرون از بدن حیوان و فومایت Fomite (وسایل نگهداری حیوان) تا ۲ سال می‌تواند زنده بماند.تنها راه مؤثر ترکیبات هیپوکلریدسدیم (وایتکس) و شعله دادن می باشند.


تقریباً ۹۰% گربه ها در یکسال اول زندگی به بیماری پن لکوپنی مبتلا می‌شوند که برخی روند حاد و کلینیکی و برخی تحت کلینیکی دارند.


واکسیناسیون امروزه باعث محدود شدن بیماری شده است. حیوان بهبود یافته تا آخر زندگی ایمن می‌باشد. در بچه گربه های زیر ۶ ماه بیماری اغلب عوارض سیستمیک و عصبی و در بالغین عمدتا انتریت و لکوپنی دارد.


به کاهش تعداد گلبول های سفید خون پن لکوپنی گفته می شود. گلبول های سفید در ایمنی بدن و مبارزه با عفونت ها نقش مهمی دارند. پن لکوپنی یک بیماری ویروسی بسیار مسری، کشنده و خطرناک است که باعث اسهال و استفراغ شدید می شود.


پنلوکوپنی در گربه توسط یک ویروس از خانواده پاروویروس ها به نام FIPV (ویروس پن لکوپنی گربه سانان) ایجاد می شود. ویروسی مشابه اما متمایز که باعث ایجاد بیماری پاروویروس در سگ می شود


ویروس پن لکوپنی بر روی سلول های خونی، دستگاه گوارش، مغز استخوان، سیستم عصبی، بافت لنفاوی و پوست تاثیر می‌گذارد. پن به معنای همه، لکو به معنی گلبول های سفید و پنی به معنی کمبود است.


موارد پنلوکوپنی در گربه می تواند خفیف(در بالغین) تا شدید باشد. در پن لکوپنی شدید، تعداد گلبول های سفید خون ممکن است از چندین هزارتا در هر میلی لیتر خون به چند صد عدد کاهش یابد.


همچنین به بیماری پن لکوپنی در گربه، دیستمپر گربه یا پاروویروس گربه ها هم گفته می شود. این ویروس در همه جا وجود دارد، و گربه ها در هر سنی می توانند به بیماری پن لکوپنی مبتلا شوند.


بچه گربه ها بیشتر تحت تاثیر این ویروس قرار می گیرند، بیشتر در ۲ تا ۶ ماهگی دیده می شود. در گذشته این ویروس عامل اصلی مرگ و میر بچه گربه ها بود. اما امروزه با واکسیناسیون موثر می توان از بیماری پن لکوپنی پیشگیری کرد.

بیشتر بخوانید  دانلود فایل صوتی طرقه نر مست باکیفیت بالا


گربه های که باردار هستند و یا به هر دلیلی ایمنی ضعیفی دارند، نسبت به ابتلا به بیماری حساس هستند. معمولا باعث سقط و یا تولد نارس بچه گربه می شود. بچه گربه های آلوده ممکن است، لرزش بدن و ناهنجاری شبکیه چشم داشته باشند.


نحوه انتقال بیماری پن لکوپنی


ویروس و عامل بیماری پن لکوپنی گربه سانان از طریق ادرار و مدفوع دفع می‌شود و انتقال از طریق Oronasal می باشد.


همچنین از طریق تنفس و گوارشی وارد بدن حیوان سالم شده و در ناحیه گره‌های لنفاوی اوروفارینژیال Oropharyngial تکثیر اولیه انجام می‌دهد و ویرمی رخ می دهد.


متعاقب آن در بافت هایی که در آن‌ها تکثیر میتوز زیاد است مانند مغزاستخوان،کریپت های روده ، بافت لنفاوی و … وارد شده و اثرات سایتوپاتیک دارد و سلول را از بین می‌برد و شاهد انتریت و ضعف سیستم ایمنی خواهیم بود.


در بچه گربه ها سیستمیک است چون اغلب سلول‌ها تقسیم میتوز دائمی دارند.بعد از بهبود بالینی ممکن است بیمار تا ۶ هفته ناقل باشد (دفع کننده باشد) و عامل را انقال دهد.پس از ورود عامل بیماری در بیماران مقاوم و دارای سیستم ایمنی قوی،بیماری به شکل تحت کلینیکی رخ می دهد.


در طی ماه های گرم و در مناطق شهری احتمال شیوع بیماری پن لکوپنی بیشتر است، زیرا گربه ها احتمال بیشتری در تماس با یک دیگر هستند.


ویروس پنلوکوپنی در ادرار، مدفوع، ترشحات بینی و سایر ترشحات بدنی گربه آلوده وجود دارد.


عفونت زمانی رخ می دهد که گربه های حساس با این ترشحات در تماس باشند. همچنین از طریق مادر باردار به به بچه گربه ها و حتی از طریق کک ها منتقل می‌شود.


ویروس به مدت ۱ الی ۲ روز از گربه آلوده دفع می شود. ولی این ویروس بسیار مقاوم است و در محیط به مدت یک سال می‌تواند باقی بماند.


در نتیجه باید گربه آلوده را جدا نگه داری کرد و کاملا قرنطینه کنیم. و به علت مقاومت ویروس به شوینده ها، بهتر است در صورت امکان وسایل محیط آن را از بین ببریم.

بیشتر بخوانید  معرفی پرنده ای با پاهای بلند به نام فلامینگوی بزرگ + آلبوم


ملافه ها، قفس، ظروف غذا، دست ها و یا لباس افرادی که در معرض گربه آلوده هستند، ممکن است ویروس را حمل کنند و آن را به دیگر گربه ها انتقال دهند.


گربه های که معمولا بیش از ۵ روز تحمل می کنند، جان سالم از بیماری پن لکوپنی به در می برند و نسبت به آلودگی مجدد به بیماری پن لکوپنی مصون می شوند. اما ریکاوری بیماری ممکن است هفته ها طول بکشد.


علایم بالینی بیماری پن لوکوپنی (Feline Panleukopenia)


  1. استفراغ

  2. اسهال یا اسهال خونی

  3. کم آبی

  4. کاهش وزن

  5. تب شدید و ناگهانی، ۴۰ تا ۴۳ درجه

  6. ترشحات بینی و چشم ها

  7. کم خونی

  8. خشن شدن پوشش بدنی

  9. افسردگی

  10. از دست رفتن کامل میل به مواد غذایی

  11. عدم نوشیدن آب

  12. قایم شدن

  13. عدم هماهنگی بدن

  14. لرزش بدن

  15. تشنج

  16. هایپوترمی قبل از مرگ


بچه گربه های بین ۳ تا ۵ ماه بیشتر دچار می شوند. شدت و علایم به برخی فاکتورها بستگی دارد:


  1. سن

  2. میزان ویروس

  3. سطح ایمنی

  4. عفونت همزمان میکروبی/انگلی


در فرم فوق حاد PreAcute بچه گربه ظرف مدت ۱۲ ساعت می میرد. در فرم حاد Acute علایم شامل تب، لتارژی Lethargy، انورکسی و دهیدراسیون می باشد.


مهمترین علامت این است که ابتدا استفراغ و سپس اسهال دیده می‌شود ولی در انتریت های گوارشی و دیستمپر (Distemper) اول اسهال و سپس استفراغ مشاهده می‌شود (و یا همزمان).


استفراغ در گربه ۱۰۰% پاتولوژیک (بر اثر بیماری) است، در سگ‌ها هم غیر طبیعی می‌باشد هرچند سگ‌ها به راحتی می‌توانند غذایی که خورده اند را استفراغ کنند و گرچه چندان نگران کننده نیست ولی در هرحال غیرطبیعی می باشد.


در کالبدگشایی التهاب و تجمع گاز در روده ها را مشاهده می کنیم.اسهال خونی نیز رخ می دهد.


در بچه گربه هایی که در رحم مادر و یا اولین روز پس از تولد آلوده شوند احتمال هایپرپلازی مخچه وجود دارد و دچار هایپرمتری می‌شوند (قدم های بیش از اندازه بلند) و همچنین Intention Tremor مشاهده می‌شود .


(لرزش در اندام با فرکانس برابر که ناشی از اعصاب مرکزی باشد و معمولاً در حین انجام دادن کارهای ظریف مشاهده می شود).


Tremor به سه دسته تقسیم می‌شود :


  1. At Rest یا لرزش در حالت استراحت

  2. Action یا لرزش در حال کار و فعالیت

  3. Intention یا لرزش در حین کارهای ظریف مثل عبور از یک سوراخ،ورود به باکس،غذا خوردن و …


تشخیص تفریقی بیماری پن لوکوپنی گربه ها با بیماری‌هایی نظیر انگل های روده ای، باکتری های روده ای مثل سالمونلوز، مسمومیت، سپسیس، اجسام خارجی داخل دستگاه گوارش و ضربه خوردن سر (Head Troma) است.


در مورد گربه سانان بیشتر بخوانید::


آموزش تربیت و نگهداری گربه در منزل


۱۶۰ نام (اسم) جدید برای گربه نر و گربه ماده


آیا گربه ها هم ایدز ( FIV ) می گیرند؟


تشخیص پن لکوپنی گربه


  1. لوکوپنی شدید در حدود ۵۰ تا ۳۰۰۰ در هر میکرولیتر که در حالت طبیعی باید بیش از ۶۰۰۰ باشد.

  2. تست های ELISA و ImmunoChromatography

  3. حیوانی که واکسینه شود ممکن است تا ۳ ماه ویروس را از طریق ادرار و مدفوع دفع کند.


روند درمان بیماری پن لکوپنی


  1. آنتی بیوتیک هایی شامل آمپی سیلین (چون بافت روده تخریب شده است و محیط غیراستریل است).

  2. مایع درمانی توسط سرم رینگر

  3. داروهای ضد استفراغ (Antiemetic) که شامل Phenothiazine (برای گربه ها در شرایطی غیر از پن لکوپنی بهترین ترکیب ضد استفراغ است) ، Antihistamin (برای گربه ها در پن لکوپنی بهترین انتخاب است)،Cisapride و Metoclopramide (که داروهای مرکزی عمل کننده اند و برای سگ‌ها بهترین انتخاب می باشند).

  4. ترکیبی به نام Granolocyte Colonization Stimulating Factor یا فاکتور تحریک‌کننده کولونیزاسیون گرانولوسیت ها که به اختصار GCSF خوانده می‌شود باعث افزایش تعداد WBC ها می شود.


راه‌ های پیشگیری از بیماری پنلوکوپنی


برای این بیماری دو نوع واکسن تهیه شده است:


  1. MLV : از نظر کلینیکی و بالینی استفاده می شوند.

  2. Killed : در گربه های زیر ۴ هفته و آبستن استفاده می شوند.


بیشتر بخوانید  تصاویر دیدنی از باغ پرندگان در اصفهان
ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید.
ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید.
نظرتون رو بنویسید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *