به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، اوایل سال 2019 عربستان سعودی طی اقدامی بیسابقه قریب 60 نفر از فلسطینیان و اردنیهای ساکن در عربستان را بازداشت کرد. میان بازداشتشدگان نام «محمد الخضری» نماینده سابق جنبش حماس در عربستان و فرزندش «هانی الخضری» نیز مشاهده میشد. خبر این بازداشتها زمانی در فوریه 2019 منتشر شد که گفته میشد این افراد چند ماهی در بازداشت بوده و طی این مدت تحت شکنجه قرار داشتهاند. جنبش حماس همان موقع، طی بیانیهای از دولت عربستان سعودی خواست هرچه زودتر اعضای این جنبش و فلسطینیان و اردنیهای بازداشتشده را آزاد کند اما با وجود پیگیریهای مستمر جنبش حماس، هیچ پاسخی از جانب دولت سعودی به این درخواست داده نشد.
عربستان پس از مدتی دادگاه افراد نامبرده فلسطینی و اردنی را که گفته میشد همگی از وابستگان به جنبش حماس و جریان اخوان المسلمین هستند آغاز کرد. طی روزهای جاری شاهد انتشار خبر صدور حکم نهایی دادگاه عربستان سعودی در رسانههای عربی هستیم. برای این افراد احکامی سنگینی از سوی دادگاه عربستان صادر شده است که موجب اعتراض خانوادههای آنها و جنبش حماس شده است.
احکام صادره
براساس اخباری که بهنقل از «خضر المشایخ» رئیس کمیته بازداشتشدگان در عربستان، منتشر شده است «محمد الخضری» به 15 سال زندان، فرزندش «هانی الخضری» به 4 سال زندان، «محمد العابد» به 22 سال زندان، «علی محمد البناء» به 20 سال زندان، «ایمن العریان» به 19 سال زندان، «محمد الکرد» به 6 سال زندان، «محمد قفه» به 5 سال زندان و «محمد فطافطة» به 6 ماه زندان محکوم شدهاند. سایر احکام صادره منتشر نشدهاند و گفته میشود احکام دیگر بازداشتشدگان طی مراحل دیگر دادگاهی منتشر خواهند شد، در عین حال «خضر المشایخ» اعلام کرد 10 نفر از بازداشتشدگان تبرئه شدهاند و تعدادی نیز با احتساب مدت زمانی که از زمان بازداشت تاکنون زندانی بودهاند بهزودی آزاد خواهند شد. این احکام ظاهراً احکام نهایی است که اکتبر 2021 رسماً اعلام خواهند شد.
بیانیه حماس برای آزادی زندانیان فلسطینی در بند سعودی
در همین حال جنبش حماس طی بیانیهای ضمن «ظالمانه و ناموجه» خواندن احکام صادرشده، از دولت عربستان خواست بازداشتشدگان نامبرده را هرچه زودتر آزاد کند.
حماس در این بیانیه میگوید: روز 8 اوت بهدلیل صدور این احکام علیه تعداد زیادی از برادران فلسطینی و اردنی مقیم عربستان بهشدت آسیب دیدیم. آنچه آنها انجام دادهاند کمک به مسئله و ملت فلسطین بوده است که منتسب به آن هستند بدون آنکه کمترین بیاحترامی به عربستان و ملت آن کرده باشند.
این بیانیه ضمن اعلام رضایت از تبرئه تعدادی از بازداشتشدگان، احکام صادره در خصوص دیگر بازداشتشدگان فلسطینی را ظالمانه و غیر قابل توجیه توصیف کرده، خواستار آزادی هرچه سریعتر آنها شد.
حقیقت ماجرا
آنچه در فوق به آن اشاره شد ماجرای دستگیری فلسطینیانی است که دو سال قبل توسط دولت عربستان دستگیر شدهاند. این افراد قریب دو دهه در عربستان سعودی مشغول فعالیت در این کشور بودهاند اما، چه رخ داده است که سال 2019 توسط عربستان دستگیر میشوند؟
تغییر حاکمیت و رویکرد حاکمان جدید
با روی کار آمدن ملک سلمان در عربستان سعودی و ولیعهدی محمد بن سلمان رویکرد حاکمان جدید نسبت به حاکمان قبلی تغییر یافت. حاکمان جدید در عرصه فرهنگی بهسمت سکولاریزه کردن جامعه عربستان گام برداشتند. برگزاری کنسرتهای خوانندگان آمریکایی در شهرهای عربستان و آزاد کردن فعالیتهایی که پیش از آن ممنوع بود از مهمترین مظاهر این اقدام بود.
در عرصه سیاسی آنها بهسمت مقابله مستقیم با مقاومت و ایجاد ارتباط با رژیم صهیونیستی گام برداشتند، این در حالی است که مخالفت جدی با اخوان المسلمین و حامیان آن نیز بهدلیل پیگیری این سیاست توسط اروپاییها که از مصر شروع شده بود نیز در دستور کار حاکمان سعودی قرار گرفت، در همین راستا بود که عربستان محمد بن سلمان به شدت با تمیم بن حمد آل ثانی امیر فعلی قطر که حامی اخوان المسلمین بود اختلاف شدید پیدا کرد.
در همین راستا بنسلمان تلاش کرد تمامی راههای حضور مقاومت در عربستان را نیز مسدود کند. مهمترین اقدام در این مسیر بازداشتِ کسانی بود که حامیان مقاومت و اخوان المسلمین محسوب میشدند. او در این مسیر برای آنکه صهیونیستها و غرب را از خود راضی کند این افراد را به شدیدترین وضعیت بازداشت و شکنجه کرد و حالا پس از گذشت دو سال و اندی از بازداشت آنها احکامی سنگین علیه آنها صادر کرده است.
بهنظر میرسد بنسلمان مسیر عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی را بهشدت دنبال میکند و تا رسیدن به عادیسازی میدانی، خوشخدمتیهای دیگری از این دست را به این اقدامات ظالمانه خود اضافه کند.
انتهای پیام/+