قنداق نوزاد و پای پرانتزی
قنداق کردن به نوزاد این امکان را می دهد که احساس امنیت بیشتری کند، همانند امنیتی که در درون رحم مادر داشته است، زیرا نوزد کنترل دست های خود را ندارد و مدام آنها را حرکت می دهد و امکان آسیب رساندن به چشم و صورت او وجود دارد.
برای مثال اگر نوزادی با دست باز بخوابد، امکان بیدار شدن ناگهانی او بر اثر حرکات دست او و آسیب رساندن به صورتش وجود دارد. علاوه بر آن، قنداق کردن نوزاد این امکان را به والدین و اطرافیان او می دهد تا راحت تر او را در آغوش بگیرند و کنترل سر و بدن او را داشته باشند.
قنداق کردن نوزاد امری چالش برانگیز است، زیرا هم نکات منفی و هم نکات مثبت دارد که والدین باید از هردوی این نکات، آگاهی کامل داشته باشند.
قنداق کردن نوزاد و پرانتزی نشدن پا صحت دارد ؟
بدون شک قنداق کردن نوزادان به صورت شل یا سفت، کار غلط و باور اشتباهی است، زیرا امروزه نتایج تحقیقات نشان داده هر چه فاصله بین پاها بیشتر باشد، برای رشد بهتر مفاصل لگن کودک مناسبتر است.
مفصل لگن (جایی که استخوان ران به لگن متصل میشود) جزء حساسترین مفاصل کودک است. این مفصل ممکن است به علل مختلفی دچار اختلال شود و تشکیل و تکامل آن با مشکل مواجه شود.
قنداق کردن کودک باعث ایجاد اختلالات مفصلی خصوصاً مفصل لگن در کودک میشود.قنداق کردن دختر بچهها خطرناکتر است، چرا که خطر دررفتگی مادرزادی لگن و اختلالات مفصل لگن در دختر بچهها بیشتر است و قنداق کردن باعث ایجاد اختلال در رشد لگن و بعدها در راه رفتن کودک می شود.
در صورت عدم تشخیص بیماری مادرزادی دررفتگی مفصل لگن و قنداق کردن نوزاد، همین موضوع باعث میشود که این بیماری برای کودک عوارض غیرقابل جبرانی ایجاد کند.در صورتی که این بیماری زود تشخیص داده شود، با درمانهای سادهای مانند گذاشتن دو یا سه پوشک اضافی بین پاهای کودک قابل رفع است.
پزشک متخصص برای درمان این بیماری با یک چرخش ساده پا، مفصل را در محل خود قرار میدهد که البته این کار پزشکان است و نباید آن را در منزل انجام داد.قنداق کردن کودک باعث ایجاد اختلالات مفصلی خصوصاً مفصل لگن در کودک میشود.
به نظر می رسد در جوامعی که نوزاد را قنداق می کنند، شیوع دررفتگی مادرزادی مفصل ران بیشتر است و در جوامعی که مادر، بچه را در پشت خود می بندد یا جلوی شکم خود آویزان میکند، این بیماری شیوع کمتری دارد.
این اختلاف احتمالا به علت نزدیک بودن و دور بودن ران های بچه، در دو نوع متفاوت بستن و حمل کردن اوست.این بیماری، بیشتر مفصل ران چپ را گرفتار می کند و در دخترها، ۹ برابر پسران است.
بچه هایی که در زایمان اول متولد می شوند، در معرض خطر بیشتری قرار دارند و در نوزادانی که موقع بارداری، در وضعیت برعکس معمول در شکم مادر قرار گرفته اند (یعنی سر به طرف بالا و پا به پایین) بیشتر است.
موارد مورد احتیاط در قنداق نوزاد
-
روی شکم و زانوهای کودک را سفت و محکم نبندید. -
زانوهای کودک را هم به هم نچسبانید، زیرا حالت طبیعی زانوهای نوزاد این است که از هم باز باشد. علاوه بر آن، اگر او را محکم نبندید، کودک میتواند رانهایش را از هم باز نگه دارد که این عمل از دررفتگی لگن او جلوگیری میکند. -
برای اینکه مطمئن شوید که کودک را خیلی سفت قنداق نکردهاید، باید بتوانید انگشت اشارهتان را بهراحتی بین بدن وی و قنداق قرار دهید. -
بعدها هنگامی که طفل شروع به راه رفتن میکند، باید توجه کنید که کمربند لاستیکی که برای نگه داشتن شلوار و یا دامن وی بهکار میبرید، بیش از حد سفت نباشد و درست روی کمر او یعنی بین بالا تنه و زیر دندهها بسته شود. -
بستن کمربند در قسمت بالاتر از کمر طفل، بهویژه اگر سفت هم باشد روی قفسهسینه فشار میآورد و مانع از تنفس عمیق کودک میشود. -
بهطور کلی بهتر است برای دامن دختران و شلوار پسران بهجای کمربند از بند شانه استفاده کنید.
قنداق نوزاد خوبه یا بد ؟
نحوه صحیح خواباندن نوزاد قنداق شده
وقتی نوزاد را قنداق میکنید به هیچ وجه او را روی شکم نخوابانید. چون امکان حرکت ندارد و ممکن است خفه شود. در صورتی که میخواهید او را به پشت بخوابانید قبل از خواباندن حتما کاری کنید که آروغ بزند، تازه عوض شده باشد و هنگام خواب کسی مراقبش باشید تا در صورت بالا آوردن نوزاد فوری متوجه بشوید.
بهترین روش این است که شب ها او را قنداق نکنید. اگر نوزاد زیاد میپرد و با قنداق راحتتر میخوابد میتوانید هر بار او را متمایل روی یکی از دستهایش بخوابانید و یک بالش به درازای قدش پشت او بگذارید.
به این ترتیب در صورت بالا آوردن، مواد از گوشه دهانش بیرون میریزد و امکان خفگی وجود ندارد. از مزایای خوب این روش خواباندن نوزاد یعنی متمایل کردن او روی یکی از دست ها، گرد شدن سر اوست.
اگر نوزاد مدام در یک حالت خوابانده شود به علت نرمی سرش آن قسمت تورفتگی پیدا میکند و سرش گرد و زیبا نمیشود.
نکته :
برای قنداق کردن نوزاد، بدون آنکه بیش از حد گرم شود، باید نکاتی را رعایت کنیم:
جنس پارچه قنداق، باید حتی المقدور نخی باشد. پارچه های سنگین (مانند پشم) نه تنها سبب گرم شدن بیش از حد نوزاد می شود، بلکه درون آن احساس آرامش نمی کند.
هنگامی که نوزاد را قنداق کردیم، نباید دمای اتاق را بالا ببریم.
اگر نوزاد تب دارد و یا عفونتی وارد بدن او شده است، نباید او را قنداق کنیم.