با اعلام تحریم پروژه نورد استریم 2 توسط آمریکا و امتناع آلمان از اعطای مجوز به پیمانکاران روسی، بازار صنایع سنگین اکنون با بحران جدیدی مواجه شده است. بحرانی که می تواند به صنعت ایران سرایت کند.
در این میان برخی جریان های داخلی نه تنها این موضوع را بی اهمیت جلوه می دهند، بلکه معتقدند اکنون بهترین فرصت برای حضور بیشتر ایران در بازار جهانی گاز و پرکردن جای خالی روسیه است.
به نظر نمی رسد آنها دلیل اصلی تعطیلی 110 کارخانه فولاد در بخش خصوصی در چند ماه گذشته را قطعی مکرر گاز و برق بدانند. سایر صنایع در سال های اخیر بهتر نبوده اند.
تحریم ها همچنان پابرجاست و در نتیجه حتی امکان صادرات نفت نیز وجود ندارد. حالا ایران با چنین شرایطی چگونه می خواهد بازار جدیدی را فتح کند؟ آیا صنعت داخلی می تواند از پیامدهای بحران نورد استریم 2 مصون بماند و حتی شکافی را که روسیه در بازار جهانی گاز ایجاد کرده است پر کند؟
یکی از اعضای کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران در این خصوص گفت: ما همچنان در تامین گاز صنعت خود عقب هستیم. بنابراین مشخص نیست که چگونه می خواهیم شکاف روسیه را در بازارهای صادراتی پر کنیم.
بحران نورد استریم 2 تاثیری بر بازار ایران ندارد
رضا پدیدار در گفت و گو با تجارت نیوز گفت: ورشکستگی نورداستریم ۲ تاثیری بر بازارهای ایران ندارد. این ارتباط بین روس ها و اروپایی ها است. با شروع جنگ روسیه و اوکراین، آلمانی ها سیستم اجرایی خود را تغییر دادند و اعلام کردند که این پروژه به هیچ وجه ادامه نخواهد داشت.
وی ادامه داد: زمانی می توان از تاثیر بحران نورد استریم 2 بر صنعت ایران صحبت کرد که مثلاً 50 درصد فولاد، آهن، سیمان یا … ایران از آلمان وارد می شود. وقتی اقتصاد ایران کاملاً بسته است، تأثیر بازارهای جهانی بی معنی است.
وی معتقد است اگر اروپایی ها از روسیه گاز نخرند و از کشورهای دیگر وارد کنند، قیمت محصولات صنعتی افزایش می یابد. اما حتی این تغییر قیمت نیز تاثیری بر بازارهای ایران ندارد. زیرا واردات ایران در صنایع کم و سنگین به دلیل تحریم ها بسیار محدود است. همانطور که باید گفت ایران در سه سال گذشته وارداتی در این زمینه نداشته است.
ایران چگونه جایگزین روسیه خواهد شد؟
او گفت: «اگر ایران بخواهد در تامین گاز به اروپا جایگزین روسیه شود، بدون سرمایه گذاری و برنامه ریزی بلندمدت ممکن نیست. یعنی مثلاً سه تا پنجاه سال دیگر باید تولید را 50 درصد افزایش دهیم. همچنین الگوی صحیح مصرف را در جامعه و صنایع رها کنید و سپس مازاد تولید را به کشورهای دیگر صادر کنید.
وی البته اضافه کرد که این امر منوط به لغو تحریم ها و مهمتر از آن اصلاح ساختارها بوده است.
این فعال بخش خصوصی در پایان گفت: اگر جای پای خود را در اقتصاد جهانی پیدا کنیم، شرکت های ایرانی می توانند پس از بحران نورد استریم 2 خط لوله گاز از ترکیه به شرق و غرب اروپا را گسترش دهند و بخشی از بازار به آن نیاز دارد.