به گزارش سلام نو به نقل از روزنامه همشهری، آمار Omikron رو به افزایش است; این حادثه مقامات بهداشتی را در مورد نوک تاج جدید، جهش و احتمال افزایش مرگ و میر نگران کرده است.
حوریه سلیمان جاهی استاد گروه ویروس شناسی دانشگاه تربیت مدرس و عضو هیئت مدیره ویروس شناسی است.
با توجه به بالا بودن میزان بروز امیکرون، آیا امکان بازگشت به تجربیات و پیک های قبلی مانند پاییز گذشته و بروز بالا وجود دارد؟
عفونت امیکرون در سراسر جهان رو به افزایش است، اما با توجه به سطح پوشش واکسیناسیون و اینکه اکثر جمعیت ایران واکسینه شده اند، امیدواریم که در سال های گذشته به ویژه پاییز سال گذشته شاهد تکرار پیک ها نباشیم. با این حال، این مستلزم آن است که کسانی که دوز سوم واکسن را دریافت نکردهاند یا اصلاً واکسینه نشدهاند باید برای واکسن اقدام کنند. از طرفی به کلیه موارد پیشگیری شخصی به خصوص استفاده از ماسک و شستن مکرر دست ها و فاصله گذاری توجه کنید. رعایت فاصله ایمن و پرهیز از شرکت در تجمعات با تهویه نامناسب یکی دیگر از موضوعات مهمی است که احتمال انتقال بیماری را افزایش می دهد. در غیر این صورت تضمینی برای تکرار وضعیت سال های قبل وجود ندارد.
خطرات افزایش نرخ بروز چیست؟
در کشور ما نیز مانند سایر کشورها، موارد روز به روز بیشتر می شود که می تواند منجر به افزایش بستری شدن در بیمارستان و حتی مرگ و میر شود، به خصوص در افرادی که هنوز واکسینه نشده اند و پروتکل ها را رعایت نمی کنند و یا دارای نقص ایمنی هستند.
آیا این سویه به تدریج تقویت می شود و به شکل عفونت های شدیدتر ظاهر می شود؟
معمولاً افزایش میزان ابتلا به این بیماری می تواند تعداد بستری شدن در بیمارستان را افزایش دهد و در نتیجه میزان مرگ و میر را افزایش دهد. البته فراوانی و شدت بیماری قطعا کمتر از سال های گذشته خواهد بود. زیرا در ایران شاهد پوشش واکسیناسیون خوبی هستیم. همانطور که مشخص شد، واکسیناسیون موثر است و ایمنی ناشی از آن از ابتلای افراد به بیماری جدی و مرگ جلوگیری می کند. اما باید شرایط به گونه ای باشد که همه افراد علاوه بر واکسیناسیون کامل، از اقدامات پیشگیرانه غافل نشوند. این گونه ها می توانند باعث عفونت ویروسی و احتمالاً عفونت شدید شوند، اگرچه اطلاعات علمی دقیقی در مورد آنها وجود ندارد. با این حال، آلوده کردن تعداد زیادی از افراد میتواند باعث تکثیر ویروس شود و همچنین میتوانیم با سویههای جهشیافته جدیدی مواجه شویم که در هر دو مورد میتوانند تعداد عفونتها را افزایش دهند و واکسن را از مصونیت دور کند. علاوه بر این، جهشهای بعدی در ویروس میتواند باعث آندمیک یا محلی شدن بیماری مانند آنفولانزا شود، اگرچه هیچ قطعیتی در همه این موارد وجود ندارد.
با توجه به اینکه گفته می شود سویه omicron مقاوم به واکسن و سرکوب کننده سیستم ایمنی است، آیا کشور باید دوز چهارم واکسن را در نظر بگیرد؟
هنوز اطلاعات کافی در مورد اجتناب از واکسن سویه omicron وجود ندارد. اما همچنان شاهد موارد کمتری از عفونت، بستری شدن و مرگ در افرادی هستیم که به طور کامل واکسینه شده اند. اما مشخص شده است افرادی که واکسینه شده اند به این بیماری مبتلا هستند و حتی در برخی موارد این بیماری باعث مرگ آنها شده است. اما تعداد این موارد بسیار کم است و معمولا عوامل دیگری در شدت بیماری و مرگ آنها دخیل بوده است. از آنجایی که زمان زیادی از نوبت سوم واکسیناسیون نگذشته است، برای اظهار نظر در مورد نوبت چهارم خیلی زود است و به نظر می رسد تا زمانی که پاسخ آنتی بادی مناسب وجود داشته باشد، نیازی به تکرار دوز بعدی، یعنی نوبت چهارم نیست. در واکسن اما ذکر این نکته ضروری است که کسانی که واکسینه نشده اند یا نوبت سوم را دریافت نکرده اند باید واکسینه شوند.
در آمار مرگ و میر نیز نوساناتی داریم، آیا این می تواند نشانه ای از تاثیر Omicron بر مرگ و میر باشد؟
نوسانات آمار مرگ و میر در جهان به ویژه در کشورهایی که پوشش واکسیناسیون خوبی ندارند، نشان دهنده مرگ و میر بیشتر ناشی از بیماری های عروق کرونر قلب است. البته در ایران به دلیل پوشش خوب واکسیناسیون، امیدواریم که زودتر و در نتیجه موارد شدید بیماری شاهد پیک های مشابه نباشیم، هرچند به نظر می رسد ناگزیر در جهت میکرون آلوده شده ایم.
با توجه به اینکه بسیاری از استان ها ناگهانی هستند، آیا فکر می کنید رنگ غالب کشور می تواند دوباره قرمز و نارنجی باشد؟
در حال حاضر برخی از استان ها از آب خارج شده اند و رنگ آنها زرد یا نارنجی است که شاید به این دلیل است که مردم به دلیل واکسیناسیون به پیشگیری از بیماری ها توجه زیادی نمی کنند. تسریع در بازگشایی از جمله بازگشایی مدارس، مراکز خرید و سایر تجمعات نیز از رعایت دقیق پروتکل ها جلوگیری می کند. علاوه بر این، هر چه تعداد موارد بیشتر باشد، تعداد بستری ها بیشتر می شود و این چرخه همچنان در شهرهای مختلف تکرار می شود. اما توجه افراد به این موارد می تواند از عود چرخه انتقال بیماری جلوگیری کند.
احتمال جهش این ویروس چقدر است؟
احتمال جهش به دلیل ویژگی های سویه omicron وجود دارد. اما این لزوما باعث بدتر یا بدتر شدن بیماری نمی شود. با این حال، برخی جهش ها می توانند کشنده یا ناتوان کننده باشند. به این ترتیب می توان به پایان همه گیری امیدوار بود. اما باز هم هرگونه پیش بینی در این موارد علمی نیست. چون بعد از 2 سال در معرض سویه های مختلف ویروس و عوارض بیماری قرار گرفتیم، بنابراین هر بار که منتظر جهشی برای از بین بردن خود ویروس بودیم، سویه دیگری از تاج را می دیدیم. جهش های اخیر در ویروس باعث کاهش عوارض و مرگ و میر ویروس شده است.