آلودگی صوتی چیست و عوارض آن کدام است + ۷ راه کاهش اثرات آن



آلودگی صوتی چیست؟



اگرچه بسیاری از افراد تصور می کنند تنها آلودگی خطرناک جهان، آلودگی هوا است، اما گاهی آلودگی صوتی بسیار خطرناک تر از آلودگی هوا است.


آلودگی صوتی گاهی می تواند مشکلات جسمانی و روانی خطرناکی را برای افراد ایجاد کند. اما پرسش این است که اساسا آلودگی صوتی چیست؟


هر نوع صدای ممتدد، بلند، آزاردهنده، فراتر از توان و آستانه تحمل افراد را می توان مصداق آلودگی صوتی دانست.


عوارض آلودگی صوتی چیست؟


آلودگی صوتی می تواند عوارض متعدد و خطرناکی به لحاظ روانی و جسمانی در افراد ایجاد کند. برای مثال می توان به این مواد اشاره کرد:


  • سردرد

  • حالت تهوع

  • پرخاشگری

  • کاهش آستانه تحمل

  • احساس خشم بی دلیل

  • حملات میگرنی

  • عدم تمرکز و گیجی

  • معده درد عصبی

  • نگ پریدگی و وزوز گوش

  • افزایش درگیری های خانوادگی

  • مشکلات بینایی و سرگیجه


در برابر آلودگی صوتی چه کنیم؟



خوشمان بیاید یا نه، به هر حال زندگی در شهرهای بزرگ بدون آلودگی صوتی امکان پذیر نیست. حتی اگر پشت میزتان در اداره هم نشسته باشید، صدای ارباب رجوع، صحبتهای همکاران، صداهای کوچه، بوق اتوموبیلها، هشدار صوتی پیامهای گوشیتان و حتی پروژه ای که روی آن کار می کنید به نوعی آلودگی صوتی محسوب می شود.


اما بهترین تکنیک در برابر آلودگی صوتی را می توان سفرهای گاه به گاه، مدیتیشن، یوگا، دوش آب سرد و مطالعه دانست.


منشاء آلودگی های صوتی


منشاء آلودگی های صوتی


همانطور که گفته شد آلودگی صوتی یکی از دستاوردهای صنعتی بشر است. اگر به کتاب های تاریخ و ادبی مراجعه شود در زمانهای قدیم در این کتابها وحشتناک ترین ( صداها که همه آنها صدا های طبیعی می باشند) از صدای رعد و برق ؛ صدای طوفان ؛ صدای انفجار ناشی از آتشفشان ها و زلزله و همچنین صدای غرش بانگ حیوانات وحشی نامبرده شده است.


و همچنین از صدای پرندگانی مانند بلبل ؛ قناری ؛ طوطی و غیره به عنوان بهترین و لذت بخش ترین صداها نامبرده شده است که همیشه الهام بخش شاعران و نویسندگان بوده است .


ولی در عصر حاضر به خاطر پیشرفت تکنولوژی بشری مخصوصا” در بخش نظامی و همچنین در بخش صنعتی بشر امروزی با کشف مواد انفجاری از قبیل دینامیت ؛ باروت و شکافتن اتم توانسته است صداهای با شدت دسی بل خیلی بالا تولید کنند که تاکنون این صداها در طبیعت وجود نداشت همچنین با ساخت ادوات و تجهیزات نظامی از قبیل موشک ؛تانک ؛ هواپیما ؛ قطار؛ کشتی ؛ و ادوات صنعتی مانند انواع خودرو ها و کارخانجات صنعتی باعث شده است میزان شدت آلودگی صوتی به بیشترین حد ممکن خود رسیده باشد.


حتی انسان با ساخت دستگاه های صوتی از قبیل انواع بلندگوها و دستگاه های که شدت انعکاس امواج صوتی صد ها برابر بیشتر می کنند و باعث شده است دستگاههای مانند رادیو ؛ تلویزیون و تلفن با گرفتن امواج رادیوی و تبدیل آنان به صدا به منزل راه یابند ودر طول شبانه روز این دستگاهها ساعت های متمادی به تولید صدا بپردازند و مونس انسان گردند در صورتیکه این صداها در پنچاه سال قبل وجود نداشت .


آثار صوتی بروی سلامت افراد



آلودگی صوتی به دو طریق بر سلامتی افراد تاثیر دارد که عبارتند از :


  • از نظر جسمانی : همانطوریکه آلودگی هوا می تواند بر روی ریه اثر سوء داشته باشد بعضی از اصوات که با شدت بالای 85 دسی بل تولید می شوند می تواند بر روی گوش اثر سوء داشته باشند و اگر گوش شخصی به مدت زیادی در معرض آلودگی صدا قرار بگیرد می تواند باعث کاهش شنوای و در نهایت گوش شخص مذکور ناشنوا شود ولی اگر این میزان شدت صوت خیلی بالا برود باعث پارگی پرده سماخ می گردد که یک از بدترین ضایعات شنوائی می باشد .

  • از نظر روانی : کسانیکه به مدت زیاد در معرض صداهای غیر طبیعی و یا با شدت بالا قرار بگیرند بر روی سیستم عصبی آنان تاثیر گذشته و باعث افزایش اختلالت روانی در رفتار آن می گردد و آستانه عصبانیت آن کاهش می یابد که این افراد با کوچکترین جر و بحثی درگیری فیزیکی می شوند و به خاطر اختلال در سیستم عصبی آنان به انواع بیماری های روانی مبتلا می گردند که از جمله می توان به کسانیکه که در معرض شکستن دیوار صوتی و یا موج انفجارقرار می گیرند و به بیماری روانی مبتلا می شوند اشاره کرد .


راه های کاهش اثرات آلودگی صوتی



برای کاهش آلودگی صوتی در زندگی مردم باید موارد زیر مراعات گردد:


  1. با توجه به اینکه بیشتر آلودگی صوتی در شهر ها ناشی از تردد موتورسیکلت ها ؛ ماشینهای سواری و باری می باشد باید در هنگام ساخت این وسایل استاندارد جهانی آلودگی صوتی در این وسایل لحاظ شود .

  2. باید مشاغلی که باعث آلودگی صوتی در مناطق مسکونی می شوند مانند کارگاههای آهنگری ؛ صافکاری ؛ جوشکاری ؛ پرسکاری ؛ تراشکاری و غیره … به خارج از مناطق مسکونی اقدام شود.

  3. در مناطق مسکونی از نصب و استقرار کارخانجات صنعتی که باعث افزایش آلودگی صوتی می شود جلوگیری شود .

  4. با خروج ایستگاه های قطارهای بین شهری ؛ فرودگاه ها ؛ پایانه های مسافربری بین شهری ؛ پادگانها ؛ پارکینگهای ترابری و غیره از مناطق مسکونی باعث کاهش آلودگی صوتی در مناطق شویم .

  5. از تردد ماشینهای سواری و باری ؛ قطارهای شهری و بین شهری ؛ هواپیماهای و بقیه وسایل حمل و نقل که بعلت طول عمر زیاد از رده خارج شده اند جلوگیری شود .

  6. برای عدم استفاده مردم از خودروهای شخصی و موتور سیکلتهای که باعث افزایش آلاینده های صوتی می شوند و همچنین جایگزینی جهت استفاده از خودرو های عمومی که با استاندارد های جهانی ساخته شده اند از طریق رسانه های عمومی فرهنگ سازی شود .

  7. پلیس راهنمائی و رانندگی ؛ شرکت های کنترل کیفیت و سازمانهای نظارتی باید با نظارت کامل بر اساس قانون با کسانیکه باعث آلودگی صوتی می شوند و یا از وسایل آلوده کننده صوتی استفاده می نمایند برخورد جدی نمایند .


در پایان به این نکته اشاره می شود که آلودگی صوتی نیز مانند آلودگی هوا می تواند عواقب بدی را برای هم وطنانم به همراه داشته باشد و مخصوصا” تاثیر سوء بر روی نسل آینده داشته باشد لذا با مراعات نکات زیست محیط به کاهش آلودگی صوتی کمک کنیم .


separator line


بیشتر بخوانید:


تاریخ دقیق روز جهانی مبارزه با آلودگی صوتی در تقویم چه روزی است ؟


بیشتر بخوانید  روش کاشت و تکثیر درخت نارنج

دیدگاهتان را بنویسید