کاسنی فرنگی قرمز
کاسنی فرنگی قرمز پالا روزا یا اندیو با نام انگلیسی “chicory Palla Rossa” یک سبزی خاص ایتالیایی است که در سالاد و بصورت خام یا پخته مصرف می شود.
ابن کاسنی دارای طعمی تند و تلخی ملایمی است که طعم و مزه خاصی به غذا و یا سالاد شما می دهد.
آندیو منبع عالی از مواد معدنی، ویتامین ها، فیبر رژیم غذایی و سایر انواع مواد مغذی ضروری است.
این سبزی دارای رنگ جذابی است که علاقه مندان به سبزیجات و سالاد را به خو جذب می کند.
دمای مطلوب برای کاسنی فرنگی بعد از جوانه زنی ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتی گراد می باشد.
یکی از خصوصیات اندیو زود یازده بودن آنست که در صورت محیا بودن شرایط کشت بین ۵۰ تا ۶۰ روز می توان آنرا برداشت کرد.
طریقه کاشت آن نیز تا حدودی شبیه کاهو می باشد و اگر دمای محیط کاشت خنک باشد محصول باکیفیتی را خواهید داشت.
نحوه کاشت کاسنی فرنگی یا شیکوره ورونا
برای کاشت خانگی در باغچه یا گلدان در تمامی طول بهار و تابستان می توان اقدام به کاشت نمود.
برای کاشت بذر کاسنی از خاکهای غنی با زهکشی خوب استفاده کنید.
بذرها را میتوان به صورت مستقیم در زمین کاشت یا ابتدا بذرها را نشا کرد و سپس نهالها را به زمین منتقل نمود.
بذرها را به عمق نیم سانتیمتر در خاک بکارید. دمای مناسب برای جوانهزنی بذر کاسنی ۱۸ تا ۲۴ (۲۰ درجه مطلوب) درجه سانتیگراد است.
برای کاشت به صورت نشا، بذرها را ۶ هفته قبل از پایان سرما در سینی نشا یا گلدان بکارید.
زمانی که اندازه نهالها به ۱۰ سانتیمتر رسید، آنها را به زمین منتقل کنید.
بهترین زمان برای کاشت بذر کاسنی بهار یا پاییز میباشد.
بذر کاسنی ۵ تا ۷ روزه جوانه میزند. تا زمان جوانهزنی خاک را مرطوب نگه دارید.
فاصله کاشت را ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر در نظر بگیرید. کاسنی باید در آفتاب کامل یا سایه-آفتاب کاشته شود.
در طول تابستان، زمانی که هوا گرم و خشک است باید به طور منظم به کاسنیها آب دهید تا گیاه با طراوت باقی بماند.
مواظب علف های هرز باشید و سعی کنید زمین عاری از علفهای هرز باشد.
۶ هفته بعد از جوانهزنی از کودهای نیتروژنی برای گیاه کاسنی استفاده کنید. کود ۰-۰-۲۱ مناسب است.
برای برداشت برگهای کوچک کاسنی، هر زمان که شروع به باز شدن کردند میتوان آنها را برداشت کرد.
شرایط نگهداری آندیو قرمز
نحوه آبیاری کاسنی فرنگی قرمز
آبیاری کم طعم تند برگها را افزایش میدهد و باعث رشد نامنظم گیاه میشود.
آبیاری عمیق و منظم ۳ تا ۵ سانتیمتر آب در هفته را لارم است. مهمترین دور آبیاری ۷ تا ۱۰ روز قبل از بالغ شدن سرها است.
خاک کاهو کاسنی
کاسنی در هر نوع خاکی می روید ولی بهترین خاک برای کشت کاهو، خاک شنی رسی غنی از مواد آلی ،ترکیبی از کود حیوانی و خاک باغچه یا خاک برگ می باشد و PH مناسب برای خاکی که کاسنی فرنگی در آن کاشته می شود بین ۵/۸ تا ۶/۵ می باشد.
نور مورد نیاز اندیو
کاسنی با نور کامل آفتاب بهتر رشد می کند اما اگر در فصل گرما و در آفتاب بعد از ظهر سایه دریافت کند کمی رشد آن طولانی می شود.
کوددهی کاسنی قرمز
کاسنی شیکوره گیاهی است که به کود فراوان نیاز دارد خاکی که کاهو در آن کشت می شود بایستی حاوی مواد آلی پوسیده به اندازه کافی باشد اما بهتر است از کودهای تازه استفاده نکنیم.
از استفاده بیش از حد کودهای حاوی نیتروژن جلوگیری کنید چونکه باعث میشود که طعم کاسنی قرمز تلخ شود.
بیماری ها و آفات کاسنی اندیو
معمولا بعد از چهار سال کاشت متناوب کاسنی فرنگی، بیماری ها و آفات ظاهر می شوند. حشراتی که به برگ ها آسیب می رسانند و قارچ Sclerotinia ممکن است مشکل ساز باشند. برای از بین بردن حشرات و قارچ ها بهتر است از حشره کش ها و قارچ کش های ارگانیک استفاده شود.
موارد استفاده کاسنی قرمز
شما میتوانید کاسنی قرمز را بهصورت خام یا پختهشده استفاده کنید (بهصورت برگهای جداشده یا تمام سر).
اگر برگها را در نمک بگذارید طعم تلخ کاسنی قرمز از بین میرود و محتوای قندی افزایش پیدا میکند. برگهای خام را با روغنزیتون و نمک در ظرف سالاد بریزید.
کاسنی قرمز را با سبزیجات دیگر ترکیب کنید و بهعنوان سالاد مصرف کنید.
میتوانید بخشهایی از کاسنی قرمز را بهصورت گریل و کباب شده استفاده کنید.
شما حتی میتوانید تمام سرها را سرخکنید و آنها را به سیخ کباب بکشید.
برای بهتر کردن رنگ پاستا، سوپ، حبوبات، برنج یا تخممرغ میتوانید چند برگ کاسنی قرمز اضافه کنید.
شما میتوانید کاسنی قرمز را بهصورت خام یا پختهشده با سرکه استفاده کنید.
شما میتوانید از کاسنی قرمز همراه با کره، پنیر ایتالیایی، لیمو، لوبیا، گوشت خوک یا گوشت گاو استفاده کنید.
خواص کاسنی قرمز یا اندیو
-
این واریته از کاسنی حاوی مقادیر زیادی ویتامین K,C,E می باش. -
کاسنی فرنگی برای تقویت سیستم ایمنی و سم زدایی بدن بسیار مفید است. -
همچنین در تنظیم فشار خون، کاهش وزن، بهبود هضم و کاهش خطر ابتلا به سرطان موثر است. -
به لطف وجود آنتی آکسیادن زیادی که در برگهای کاسنی قرمز موجود است در جلوگیری از بیماری آلزایمر نیز موثر است. -
آندیو برای تقویت کبد بسیار مفید است. -
آندیو خون را تصفیه مى کند. -
سبزی آندیو چربی اشباع شده و کلسترول بسیار اندکی دارد و مصرف آندیو برای بیمارانی که رژیم کم کلسترول دارند مانند بیماران مبتلا به سکته قلبی جایز است از طرف دیگر چربی اندک آن تبدیل به انرژی می شود لذا در بیماران فوق برای تولید انرژی مناسب است. -
آندیو به علت وجود ویتامین آ در پیشگیری از سر طانهای رکتوم مثانه بسیار موثر است. -
هر برگ آندیو دارای یک کالری است به همین خاطر برای افراد در رژیمهای لاغری بسیار مناسب است برای این منظور آب یا خود آندیو را به صورت خام میل نمایید. -
اگر آندیو را به صورت مخلوط با آب سبزیجات دیگر به طور منظم میل کنید در درمان اکنه بسیار موثر است. -
در آندیو به خاطر وجود مواد مغذی و فیبر فراوان یبوست را برطرف می کند برای این منظور بهتر است آن را با آب سیب یا هویج مخلوط نمایید. -
محققان اعلام کرده اند نوشیدن مخلوط آب آندیو هویج کرفس در کم کردن تعداد دفعات حمله آسم موثر است. -
مخلوط سبزی آندیو همراه با آب کرفس و جعفری اثر خارق العاده ای در بهبود کم خونی دارد ضمن آنکه بسیار مقوی نیز می باشد.
روش های پخت کاسنی فرنگی
پوره آندیو
آندیو را با آب و یا بخار بپزید (دستور پختن آن را قبلا به تفصیل شرح دادیم) بعد آن را در آسیاى سبزیها بگذارید به صورت پوره در آورید و سپس آن را در ظرفى بیزید و گرم کنید و کمى کره یا کرم به آن اضافه کنید.
براى این که پوره آندیو کامل شود مى توانید چند قاشق (سوس بشامل ) و یا پوره سیب زمینى به آن اضافه کنید.
کوکوى آندیو
آندیو پخته را به مقدار دویست و پنجاه گرم به صورت پوره در آورید. سه عدد زرده تخم مرغ را در آن انداخته و آنقدر بزنید تا مخلوط یکسانى به دست دهد، بعد نمک، فلفل و گرد جوز هندى را به آن اضافه کنید و دوباره بزنید تا خوب مخلوط شود.
آخر سر سفیده سه تخم مرغ را که خوب زده اید و سفید شده است در آن بریزید و دوباره خوب بزنید که مخلوط شود، بعد ظرف کوکو را با روغن چرب کنید و مخلوط کوکوى آندیو را در آن بریزید و ظرف آن را در فر بگذارید از پانزده تا هجده دقیقه بپزد و بلافاصله آن را سر سفره بیاورید و صرف کنید.
سالاد آندیو
براى تهیه سالاد آندیو باید برگهاى آندیو را جدا کرد و با آب بشویید و برگهاى پلاسیده آن را دور بریزید و هر برگ را از درازا به دو قسمت کنید.
در ظرف سالاد روغن زیتون، آب لیمو یا سرکه و نمک و فلفل را به اندازه کافى با هم مخلوط کنید و برگ هاى بریده آندیو را در آن بریزید و به هم بزنید و نوش جان کنید.
به جاى سوس معمولى سالاد مى تواند سس مایونز به کار ببرید. هم چنین آندیو پخته را هم مى توانید مثل آندیو خام سالاد کنید.