راهکارهایی برای درمان درد بین دو کتف
درد بین دو کتف را بسیاری اوقات با فعالیت هایی که به صورت طولانی صورت می گیرند مانند مطالعه یا نشستن پشت میز هر کسی تجربه می کند که با کمی نرمش و جابجایی برطرف می شود.
اگر شماهم بین کتف های خودتان احساس درد دارید و احتمالا کمی نگران هستید بد نیست بدانید درد و سوزش بین دو کتف می تواند ناشی از یک مشکل ساده مانند اختلال در خواب و یا حتی دلیلی به جدیت سرطان داشته باشد. اگر شما چنین دردی را احساس می کنید بسیار مهم است که به بررسی علت این درد بپردازید
دردهای سوزشی پشت بدن و بین کتف ها از رایجترین دردهایی است که اغلب افراد جامعه آن را تجربه کرده اند. ویژگی این دردها بروز آن در سنین پایین تر و جوانترها است. تغییر روز افزون سبک زندگی و استفاده های طولانی از لپ تاپ، تبلت و موبایل، حفظ وضعیتهای ثابت برای بازیهای رایانه ای، درس خواندن و مطالعه کتاب به مدت طولانی و… از جمله دلایل رایج درد بین دو کتف و درد قسمت پشت بدن است.
درد بین دو کتف در بین افرادیکه مشاغل نشسته و کم تحرکی دارند هم بسیار رایج است. کارمندان، باجه داران بانک ها، دندانپزشکان، نویسندگان و تایپیست ها از جمله افراد در معرض آسیب هستند.
درد بین دو کتف را می توان با ماساژ درمان کرد
علائم درد بین دو کتف
درد و سوزش بین دو کتف معمولا با حرکات شانه و گردن احساس می شود. این علائم معمولا می توانند درد های عضلانی کوچک یا اسپاسم های شدید را شامل شوند.
از دیگر علائم می توان به بی حسی و سوزنی شدن یا درد در یک یا هر دو سینه اشاره کرد. اگر به عصب های گردن آسیب وارد شده باشد بیمار در نقاط دیگری از بدن (مثلا سر انگشتان) احساس درد و کرختی خواهد کرد. غیر از درد در ناحیه بین شانه ها، ممکن است دست بیمار دچار خواب رفتگی شود و حتی برخی بیماران با کاهش توان دست ها مواجه می شوند. در این حالت بیمار در نوشتن دچار مشکل می شود.
دیسک گردن ممکن است باعث درد بین دو کتف شود
علت درد بین دو کتف چیست؟
در ناحیه بالای کمر و بین دو کتف اعصاب، عضلات، تاندون ها و رباط های زیادی وجود دارند. وقتی که هر کدام از این ها تحریک یا ملتهب می شوند، درد و سوزش در آن ناحیه به وجود می آید. درد بین کتف ها می تواند علت های بسیاری داشته باشد، اما در بیشتر موارد به مشکلات عضلانی مربوط می شود. علت درد می تواند نلشی از آسیب هایی در ساختار بین دو کتف باشد. حتی ممکن است آسیب در ناحیه دیگری از بدن باشد اما در ناحیه بین دو کتف احساس شود.
عوامل بسیاری می تواند منجر به ایجاد درد سوزشی در بخش پشتی بدن و بین کتف ها بشود. از رایجترین عوامل ایجاد درد سوزشی، صرف زمان زیاد برای انجام کارهای روزمره در حالت نشستن است. مثلا کارمندی که ناچار است برای انجام کار مدتها بر روی صندلی بنشیند. یا کارمند بانک که به مدت زیاد باید در وضعیت نشسته پاسخگوی مراجعین باشد.
دندانپزشکی که باید بیماران را در حالت نشسته ویزیت کرده و زمان زیادی را در وضعیت کم تحرک بگذراند. نویسنده و تایپیستی که باید برای نوشتن سر را خم کند. نوازنده سازهایی همچون پیانو، سنتور، قانون و… که باید برای نواختن به جلو خم شده و مدتها در این وضعیت به تمرین بپردازند هم در معرض دردهای سوزشی بین دو کتف هستند. بسیاری از نوازنده های این سازها بدلیل قرارگیری در حالت یاد شده، راستای قوس مهره ای مناسبی ندارند و اغلب دچار افزایش قوز پشتی هستند.
جدای از فشارهای شغلی، خم شدن نامناسب برای انجام امور روزمره، و چرخش ناگهانی موجب اعمال فشار غیر عادی به ناحیه پشت و کتف ها میشود و میتواند زمینه ساز درد و آسیب در این نواحی بشود. افرادیکه عادت به حمل کوله پشتی دارند بویژه اگر لوازم غیر ضروری و سنگین را با آن حمل میکنند هم باید منتظر دردهای ناخواسته پشت و بین کتف باشند.
وضعیت بدنی نادرست مثل افزایش قوز پشتی، قوس غیر طبیعی مهره های گردنی، جلوتر بودن سر نسبت به تنه، شانه های گرد شده و به جلو آمده، نشستن زیاد پشت رایانه و ورزشهای سنگین و طولانی هم از جمله دلایل بروز دردهای سوزشی پشت است.
سایر علل درد بین دو کتف عبارتند از
گرفتگی عضلات گردن و بین دو کتف
شایع ترین علت درد بین دو کتف گرفتگی عضلانی است. این فشار می تواند ناشی از حالت بد بدن، بلند کردن اجسام سنگین، انجام فعالیت هایی که بدن در آن ها دچار چرخش ناگهانی می شود (مثل ورزش تنیس) و خوابیدن بر روی تشک سفت باشد.
دیسک گردن
دیسک گردن یکی از سخت ترین بیماری های ناحیه گردن است. این بیماری می تواند به نواحی پشت کمر و بین دو کتف درد و سوزش شدیدی را وارد کند. برای آشنایی با درمان تخصصی این عارضه، مقاله فیزیوتراپی تخصصی دیسک گردن را مطالعه بفرمایید.
آرتروز
آرتروز زمانی اتفاق می افتد که غضروف های پیرامون مفصل ها دچار پارگی شوند. مانند دیسک گردن، آرتروز نیز می تواند باعث درد در نقاط مختلف بدن از جمله بین دو کتف شود. برای آشنایی با انواع آرتروز و علائم آن، این مقاله را بخوانید.
حمله قلبی
حملات قلبی خفیف، به ویژه حملات قلبی در زنان، همیشه با درد قفسه سینه شروع نمی شود و در مواردی ممکن است با درد بین دو کتف همراه باشد.
پوکی استخوان
کمبود ویتامین ها می تواند باعث پیشرفت پوکی استخوان و شکنندگی و دردناک شدن مهره ها شود. در ادامه آسیب پذیر بودن مهره ها می تواند موجب کشیدگی رباط های متصل کننده و درد بین دو کتف شود.
دیسک کمر
دیسک کمر یعنی بنا به هر دلیلی دیسک یکی از مهره ها از قسمت عقبی خود منحرف شود، که این باعث فشار بر روی نخاع یا رشته های نخاعی می گردد و سبب بروز درد در ناحیه کمر و بین دو کتف خواهد شد.
سندروم درد میوفاسیال
سندرم درد میوفاسیال یکی از شایعترین عوامل درد و سوزش بین شانه ها می باشد. در این بیماری، یک نقطه دردناک و حساس در بین شانه ایجاد و باعث درد و سوزش می شود. این نقطه دردناک همچنین می تواند در نقطه دیگری باشد و به بین شانه ها منتشر شده و در نتیجه بیمار در ناحیه بین دو کتف درد را احساس کند.
شکستگی های مهره کمر
در صورتی که شکستگی مهره های کمر به درستی درمان نشود می تواند باعث فشار به عضلات و تاندون های اطراف ستون فقرات شود. این فشار، درد و سوزش در ناحیه بالای کمر و بین دو کتف را ایجاد می کند.
اسکولیوز
در بیماری اسکولیوز، ستون فقرات بیمار دچار انحراف جانبی می شود. این انحراف به عضلات فشاری مضاعف وارد می کند که اغلب با درد و سوزش همراه است.
حالت نامناسب بدن
در بسیاری از مواقع حالت نامناسب بدن در انجام فعالیت های روزمره باعث درد بین شانه ها می شود. فعالیت هایی مانند تایپ کردن، استفاده زیاد از موبایل و کامپیوتر، نوشتن زیاد، کتاب خواندن و موارد مشابه، بدن را در حالت غیر طبیعی قرار می دهند که خود موجب درد بین شانه ها می شود.
در صورت طولانی شدن درد بین دو کتف به پزشک مراجعه کنید
تشخیص منشا درد بین دو کتف
برای درمان درد ناحیه بین دو کتف ابتدا باید علت درد مشخص شود. یکی از روش های شناخت منشا درد پرتونگاری، ام آر ای و سی تی اسکن است. در پرتونگاری قفسه سینه از یک دوز بسیار پایین از اشعه X برای تولید تصاویر از داخل قفسه سینه اسفاده می شود.
از این طریق می توان ریه ها، دیواره قلب و قفسه سینه و استخوان ها را بررسی نمود که می تواند به تشخیص توده ها و انحرافات استخوانی کمک زیادی کند. بافت های نرم از جمله دیسک ها ، رباط ها و اعصاب نخاعی نیز توسط ام آر ای قابل بررسی می باشند.
عوارض درد بین دو کتف
اگر منشا درد عواملی مانند دیسک گردن، آرتروز و دیگر بیماری های جدی که به آنها اشاره کردیم باشند، حتما باید درمان مربوطه انجام بگیرد. زیرا درد و سوزش مفاصل بین شانه ها ممکن است آن قدر زیاد شود که انجام فعالیت های روزانه را سخت کرده و یا ناممکن سازد. همچنین امکان دارد کرختی و بی حسی به عضلاتی مانند بازوها و گردن سرایت کند و پس از مدتی استفاده از دست ها و یا خم کردن گردن سخت و طاقت فرسا شود.
لازم به ذکر است در وضعیتهای حاد امکان دارد بیمار به اسپوندیلوز گردنی هم دچار شود. اسپوندیلوز گردنی یک وضعیت مزمن است که به انحطاط دیسکها و مهره ها در بالای ستون فقرات (ستون فقرات گردن) منجر می شود.
درمان های دستی برای درد بین دو کتف
روش های درمان درد بین دو کتف
تشخیص صحیح یکی از عوامل مهم درمان درد بین دو کتف می باشد. همانطور که گفته شد درد بین دو کتف می تواند ناشی از عوامل بسیار زیادی باشد. به طور کلی فیزیوتراپی می تواند برای تمام علت های فوق، درمان موثر و قابل قبولی ارائه دهد. این درمان ها معمولا شامل درمان از طریق گرما، ارائه تمرینات تخصصی برای تقویت عضلات گردن و حفظ انعطاف پذیری گردن هستند.
در صورتی که درد ناشی از دیسک کمر، سندروم درد میوفاشیال، دیسک گردن و اسکولیوز باشد، بیمار باید حتما زیر نظر فیزیوتراپیست به صورت تخصصی مراحل درمان را طی کند.
اگر علت درد گرفتگی عضلات باشد با انجام فعالیت های ورزشی ساده و انجام درمان هایی مانند درای نیدلینگ و ماساژدرمانی می توان درد بین دو کتف و سوزش بین شانه ها را کاملا از بین برد.
فیزیوتراپی درمان اصلی دردهای پشت است. وجود این دردها در اثر درهم تنیدگی فیبرهای عضلات پشت کتف بنام عضلات رومبوئید ایجاد می شود و تنها راه درمان این درهم تنیدگی ها فیزیوتراپی است. امواج اولتراسوند با افزایش انعطاف پذیری فیبرها در آزاد شدن رشته های گرفتار نقش مهمی دارند.
درمانهای دستی نیز موجب آزاد شدن الیاف کلاف مانند عضلات شده و انعطاف را افزایش می دهند و از سوی دیگر در جهت دهی به فیبرهای تازه موثر هستند. گردش خون و مایعات ناحیه را بهبود بخشیده و بستر مناسبی برای عملکرد طبیعی بافت بوجود می آورند.
استفاده از طب سوزنی درای نیدلینگ به خوبی بر روی دردهای پشت و درد بین کتف موثر است. در این روش فیبرهای گرفتار با استفاده از سوزنهای ظریف و یکبار مصرف و استریل تحریک می شوند که در نهایت باعث کاهش درد می شوند.
بیشتر بخوانید:
درمان و بهبود سریع درد شانه و کتف در منزل
علت سوزش پشت کتف راست چیست؟
درمان درد و کوفتگی کتف و شانه بر اثر ضربه خوردن
علت سوزش پشت کتف چپ چیست؟