آسایشمان را چگونه چند برابر کنیم؟
از قدیم همیشه خانه، محل امن و آسایش افراد خانواده بوده است. همه خستگی خود را در خانه از تن به در می کرده و می کنند. به همین دلیل خانم ها در کنار سایر وظایف خانه داری باید لوازم و شرایط خانه را طوری می چیدند و فراهم می کردند که چاردیواری خانواده، امن و برای همه ایمن باشد.
همه می دانیم در این بخش از خانه، سرامیک های خیس، اجاق گاز، چاقوها و اشیای برنده و لوازم برقی در کمین بچه ها و سالمندان است، چرا که آشپزخانه به نسبت سایر نقاط خانه بیشترین تردد را دارد. بچه ها موقع گرسنگی به آنجا سری می زنند تا ببینند چیزی برای خوردن پیدا می کنند.آمار هم نشان می دهد بیشترین سوختگی ها و جراحت های خانگی در آشپزخانه رخ می دهد. بنابر این باید دقت بیشتری کرده، هوشیار باشیم و تا حد امکان جلوی حوادثی از این قبیل را بگیریم.
اجاق گاز
این موضوع در زندگی امروزی بیشتر نمایان است و با وجود وسایل مختلفی كه در خانهها و بویژه آشپزخانهها یافت میشود اگر به ایمنسازی این فضاها توجه نكنیم، خانه حتی میتواند برای همه اهالی خانواده و مخصوصا افراد كم سن و سال و سالمندان مكانی خطرساز هم محسوب شود. پس امروز سری به آشپزخانه میزنیم تا ببینیم چه كارهایی باید در این بخش از خانه انجام دهیم تا افراد با آسایش بیشتر در آن رفت و آمد كنند.
از اجاق گاز تا قابلمه
یكی از دلایل مهم بروز حوادث خانگی اجاق گاز است. پس یادتان باشد هرگز اجاق گاز را نزدیك مواد آتشزا قرار ندهید. در خیلی از آشپزخانهها نیز اجاق گاز نزدیك پنجره قرار دارد و طبیعی است “‹ پرده هم در نزدیكی شعله گاز باشد و همین موضوع برای ایجاد حریق كافی است. پس همیشه بین اجاق گاز و پرده فاصلهای ایجاد كنید”‹ یا در آشپزخانه از پردههای كوتاه استفاده نمایید.
بعضی از خانمها هم موقع طبخ غذا روغن را در ظرفی ریخته و روی شعله گاز میگذارند و به دنبال بقیه كارها میروند. ممكن است یادشان برود كه روغن داغ شده و میدانید”‹ روغن داغ میتواند شعله بكشد.
همچنین باید مراقب دستههای ظروف هم بود. بعضی از قابلمهها و ماهیتابهها دارای دسته بلندی هستند؛ موقع طبخ غذا مراقب باشید كه دسته ظرف به”‹طرف بیرون نباشد زیرا برخورد دست یا بدن اشخاص با دسته ظرف ممكن است باعث برگشتن آن و سوختگی و آسیبدیدگی شود.
یادمان باشد وقتی دسته ظرف را به طرف داخل برمیگردانید مراقب باشید”‹ روی شعله گاز قرار نگیرد زیرا در این صورت دسته ظرف میتواند موجب حریق شود. همچنین مراقب قابلمههای دسته فلزی هم باشید؛ خانمها موقعی كه قابلمه داغ است ناگهان دسته فلزی را میگیرند و به محض بلند كردن، آن را رها كرده و دچار سوختگی میشوند.
گر دسته قابلمه شما از جنس نسوز هم باشد همیشه باید از سالم بودن آن مطمئن شوید؛ زیرا در اثر داغی و استفاده زیاد ممكن است صدمه دیده، ترك برداشته و… كه در این موارد موقعی كه میخواهید ظرف غذا را بلند كنید دسته آن شكسته و محتویات آن روی شما میریزد.
زود بپزید، اما با احتیاط
اما اگر برای تهیه غذا دیگ زودپز را ترجیح میدهید، موقعی كه میخواهید در آن را باز كنید باید بیش از كار با ظروف عادی دقت نمایید، زیرا بارها دیده شده هنوز بخار دیگ زودپز به طور كامل خارج نشده درش را باز میكنند و بدیهی است دچار آسیبهای جدی میشوند.
همچنین موقع بستن در زودپز نیز دقت كنید كه آن را درست و محكم ببندید. همواره نیز باید از سالم بودن و درست كار كردن سوپاپها مطمئن باشید.
سوختگی با آب جوش نیز یكی از موارد سوختگی در خانههاست. پس همیشه از سالم بودن دسته كتری، قوری و پایهها و شیر سماور اطمینان حاصل كنید.
یك دم غفلت…
اجسام تیز و برنده هم یكی دیگر از دلایل آسیب دیدن ساكنان چاردیواریهای ماست. خانمهای خانه به طور معمول هر روز از انواع چاقوها و قیچی استفاده میكنند؛ اما آنچه مهم است اینكه یادمان باشد پس از پایان كار آنها را تمیز كنیم و در جایی معین كه دور از دسترس اطفال است قرار دهیم.
هیچوقت چاقوها را در آشپزخانه رها نكنید زیرا حتی یك دقیقه غفلت هم میتواند حادثهای غیرقابل جبران پدید آورد.
یادمان نرود بچهها همیشه دوست دارند مانند مادرها كار كنند و وسایل واقعی آشپزی را بر اسباب بازیهای خود ترجیح میدهند.
گردآوری توسط : مجله دلگرم